Kosmiczne rachunki za ogrzewanie na Zaspie

Opinie do artykułu: Kosmiczne rachunki za ogrzewanie na Zaspie.

Jak to możliwe, że mimo krótkiej zeszłorocznej zimy, małego metrażu mieszkania i rozsądnego gospodarowania ciepłem, młode małżeństwo musi dopłacić do ogrzewania prawie 5 tys. zł, choć dotąd co roku miało nadpłaty? Mieszkańcy twierdzą, że horrendalne rachunki zaczęły przychodzić po zmianie podzielników i firmy rozliczającej ich zużycie. Problemu ze wzrostem opłat nie widzi prezes spółdzielni, my o opinię poprosiliśmy eksperta.Blisko rok temu Spółdzielnia Mieszkaniowa Młyniec zmieniła (w ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A wlasciwie...

....dlaczego na Przymorzu daja rade bez podzielnikow i jest ok,
ludzie nie marzna w mieszkaniach.
To jest jakis absurd, mieszkac w zimnym mieszkaniu (bo nawet spojrzec strach na grzejnik bo,a noz nabije jednostki) i po roku rozliczeniowym dostac jakas porazajaca kwote do zaplaty, za zuzyte cieplo.
Niebawem bedziemy sie dogrzewac kozami z kominem wystajacym przez sciane,
Widzialam to na Ukrainie.
Czy o to chodz zarzadowi spoldzielni????
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Absurd

Kolejnym absurdem jest to , że nikt nie może zaplanować sobie wydatków związanych z centralnym ogrzewaniem. Nie ma czegoś takiego jak cena w tym sezonie za jednostkę , okaże się po sezonie. To tak jak byśmy tankowali paliwo do auta przez ponad pół roku, a pracownicy stacji benzynowej, zamiast kasować od razu za daną cenę , mówią spokojnie tankujcie rozliczymy się za pół roku , okaże się za ile . To jest chore , i zastanawiam się czy zgodne z prawem ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chore podzielniki

W Nowym Porcie,na Przymorzu w mieszkaniach nie ma podzielników,lokatorzy grzeją normalnie i jeszcze zwroty mają. A Zaspa zawsze jakieś przekręty robi.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak nie jest do końca

Była by w tym prawda pod jednym warunkiem, że na 100 mieszkań w bloku min 50 korzysta z grzejników. Ale w przypadku gdy około 80 % bloku, nie korzysta z grzejników w swoich mieszkaniach, bo wystarcza ogrzewanie klatek oraz dogrzewanie łazienkami (gdyż nie ma podzielników na tych grzejnikach). A takie bloki są w Młyńcu. Nie ma innego wyjścia, przecież te 20% uczciwych osób nie będzie sponsorowało reszty. Zmiana temperatury na klatkach wymusi , w szczególności mieszkańców zamieszkujących środkowe części bloku, do używania swoich grzejników. Automatycznie kwota jednostkowa nie będzie już tak wysoka, bo koszt 70% podzielony zostanie na wszystkich. Na zaspie są bloki gdzie jest stawka ok 1,2 zł za jednostkę ,a jest blok gdzie jest rekord ponad 8 zł, zgadnij dlaczego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdaje sie, ze pomyliles fora

nie masz nic do powiedzenia w toczacej sie dyskusji, wiec zachowaj
te "zlote mysli" dla Siebie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rodzinny Dom Dziecka jest na ul. Skarzynskiego 6 od kiedy pamietam.
zajmuje trzy mieszkania na parterrze.
trzy mieszkania polaczone w jedna calosc, mam wrazenie ,ze jest od poczatku, czyli od roku 1980.
Wiele dzieci z tego domu, wychowalo sie na Zaspie.
.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak tak wspólnoty

aby tereny między blokami miasto ukradło i postawiło tam spalarnie

Dzieki, ale to nie o odsetki chodzi, nadmienilam jedynie,ze wniesiona reklamacja nie zwalnia z naliczonej( dobrze czy zle) zaplaty.

jakim trzeba być matołem aby pisać takie dyrdymały

najlepsi są Ci co minusują

całe życie w wielkiej płycie, płacą ch... wie za co i komu za klitki a jak im ktoś powie, że można w podobnej cenie żyć w większym domu to nie i koniec, nie bo tak. Może ktoś ma interes w tym żeby szerzyć takie pierdoły, może jest po prostu głupi.
Prawdą jest, że mały domek 80-100m2 kosztuje w utrzymaniu tyle samo albo i może mniej niż mieszkanie 2 pokojowe.

Sprzedaliśmy z żoną mieszkanie w płycie (czynsz ponad 600zł za 36m2) i kupiliśmy sobie szereg poza miastem. Przekonaliśmy się bo znajomi mieszkają, płacą bardzo mało, jest ogródeczek a cena za 2 razy większe mieszkanie niższa niż za takie do remontu w wielkiej płycie.

Tak oczywiście

Każdy dom na świecie stoi w takim świetnym miejscu jak Twój i każdy jego mieszkaniec musi codziennie dojeżdżać 2 godziny dziennie i nikomu gmina nie odśnieża itp., itd.
Jakby tak było, to na wsiach mieszkałaby tylko garstka rolników a na przedmieściach nikt by nie mieszkał.

Ostatnio mnie z pracy na kilka dni do Krakowa wysłali - czyli dość niemałe miasto. Ale wspaniale och, ach. Dwa dni 'jeździłem' samochodem, potem przesiadłem się na tramwaje bo było szybciej (z jedną przesiadką byłem w pracy po 40 minutach). No super jednym słowem.

S.M. Przylesie wita :)

Sprzedaliśmy mieszkanie w końcu, po ostatniej zimie mieliśmy zwrot 400zł za ogrzewanie bo dogrzewaliśmy się "farelką" w najzimniejsze dni zamiast grzejnikiem ze spółdzielni.

Poza tym jak ba być tanio skoro piece chodzą, babcie mieszkają same w 3 pokojowych mieszkaniach. Kiedyś posłuchałem rozmowy w autobusie jadąc do pracy zimą, babeczka opowiadała jak to jej zimno, że śpi w dresach i szlafroku a grzeje tylko troche w jednym pokoju co tv ogląda, tam gdzie śpi jest zimno. Później ktoś musi nagrzać takiej babci mieszkanie, ktoś z nią sąsiaduje w końcu.

kiedy czytam wasze komentarze i widzę kwoty dopłat, to w szoku jestem

może należałoby sprawdzić czy przypadkiem w waszych kaloryferach uranem nie grzeją, skoro takie atomowe pieniądze później musicie płacić!!
gdyby mnie to spotkało nawet przy pierwszej niedopłacie, która nagle by wyszła po którymś z sezonów grzewczych, od razu napisałabym reklamację, a gdyby i reklamacja nie ujawniła błędów w rozliczeniu czy opomiarowaniu, oddałabym sprawę do sądu - nie płacąc ani grosza spółdzielni przed wyrokiem sądowym!
bo jeśli okazuje się, że nie jestem jedynym przypadkiem konieczności uiszczania tak dużej nadpłaty, a jest takich jak ja więcej, do tego zmieniła się firma rozliczająca itp, to nie ma opcji, że tak nagłe i poważne finansowo zmiany na niekorzyść lokatora, są winą/kosztem tylko lokatora.

Ila

Popieram - w zeszłym roku ,,walczyłam'' z nimi o naliczoną mi dopłatę. Reklamacje, odwołania nic nie dały. Z perspektywy czasu - żałuję, że nie oddałam sprawy do Sądu. Za takie samo grzanie mieszkania (kaloryfery włączone tylko na rozruch) w obecnym rozliczeniu mam zwrot 900 zł. Poprzednio musiałam dopłacić prawie 2 tyś.

Taaaa

chyba mieszkając w domu u rodziców.

Odsetki ustawowe wynoszą dokładnie 13%. Jeżeli chcesz prowadzić dyskusje o odsetkach maksymalnych (12%) to nie mają one zastosowania przy przekroczeniu terminu płatności w zobowiązaniach związanych z płatnościami za usługi/media.

Taka informacje otrzymalam w dziale czynszow.
Wyraznie Pani powiedziala 13% w skali roku.
Jezeli jest inaczej to znaczy, ze informacja jest bledna.

odstetki sa ustawowe i nei jest to 13%

Dobra rada.

Nie czekaj, aż będą naliczane odsetki. Radzę oddać sprawę do Sądu!!!

frajerzy grzeja, mi styka 18 bez grzania :)