Kosmiczne rachunki za ogrzewanie na Zaspie

Opinie do artykułu: Kosmiczne rachunki za ogrzewanie na Zaspie.

Jak to możliwe, że mimo krótkiej zeszłorocznej zimy, małego metrażu mieszkania i rozsądnego gospodarowania ciepłem, młode małżeństwo musi dopłacić do ogrzewania prawie 5 tys. zł, choć dotąd co roku miało nadpłaty? Mieszkańcy twierdzą, że horrendalne rachunki zaczęły przychodzić po zmianie podzielników i firmy rozliczającej ich zużycie. Problemu ze wzrostem opłat nie widzi prezes spółdzielni, my o opinię poprosiliśmy eksperta.Blisko rok temu Spółdzielnia Mieszkaniowa Młyniec zmieniła (w ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W necie artykuly. Jak odwolacprezesa spoldzielni mieszkaniowej

Prosze poczytac.
Jezeli Pan Prezes uwaza, ze problemu nie ma i wszystko jest ok,
a my mieszkancy mamy inne zdanie na sprawowane rzady
to..........................
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

GPEC nie ma nic wspólnego z wewnętrznymi rozliczeniami spółdzielni

GPEC nie ma nic wspólnego z wewnętrznymi rozliczeniami spółdzielni. Rachunki wystawiane są zgodnie ze zużyciem ciepła, które wykazuje licznik. To spółdzielnia dokonuje rozliczenia na poszczególne mieszkania.
Ja tez mieszkam w bloku z ogrzewaniem GPECowym i za 70m mieszkanie płacę niecałe 140zł/miesiąc w sezonie grzewczym i zawsze mam małe zwroty.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

No to podziwiam, naprawdę. Ja mam 86 metrów z mężem i 3 pokoje (salon,sypialnia i gabinet), i ciężko nam się zmieścić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10

odpowiedz:

Nie musze odkrecac, mieszkanie na 4-tym ostatnim pietrze.
Przez wszystkie pomieszczenia biegna rury, ktore grzeja czy chce czy nie.
Takie budownictwo i podobno kazde ostatnie pietro jest "ubrane" w takie rury,
nie dodaja uroku , ale coz tego nie zmienie. Przez lata nie mialm doplat,
a wrecz przeciwnie niewielkie nadplaty.
Polka sie zaczela po zmianie podzielnikow i firmy,ktora rozlicza
rzeczone cieplo.
W malym pokoju mam juz nabite prawie tyle jednostek jak za caly okres grzewczy za ubiegly rok
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A kaloryfery grzeją czy zakręcone?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No to sie popisales wpisem .. Buraki zawsze powinny mieszkać na wsi , dobrze ze odnalazłes swoje miejsce ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Może najpierw nauczcie się gospodarować ciepłem.

same jednostki na te mierniki nie wskoczyły.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Fakty - czynsz w mieszkaniu na morenie placilem 700zl

dom - lato 350 zl. , zima zalezy od pogody z 4 m-ce od 650 do 1000 ( duzy mroz ) troche drzewa do kominka okazyjne pare stow w roku , tyle
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

spółdzielnia brak odbioru

Coś Ty w Młyńcu żadne informacje nie są podawane do wiadomości mieszkańców XXI wiek a strony internetowej brak...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

85m2 5 pokoi na Startowej

Mieszkają 4 osoby (w tym 2 nastolatków) i jeśli ktoś nie wierzy zamieszczę skan ostatniego rozliczenia + 400 zł zwrot za ogrzewanie. Nie należymy do cieplolubnych, ale w polarowych dresach też nie chodzimy.
A 5 pokoi na 85 m2 jest wystarczające jeśli nie chomikuje się zbyt dużo. Pokoje nie są duże, ale każde dziecko ma osobny +sypialnia rodziców + gabinet+kuchnia+duży pokój 20m2. Niektórzy wygospodarowują nawet małą garderobę.
Można? Można
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

bo siedzi jedna menda i w liczniku grzebie :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

tez z Mlynca

Skarzynskiego 6 ---doplata za ogrzewanie3.360zl.
Blok docieplony nowe okna i prosze bardzo,placic karza
cholera wie za co.
Wczesniej sie to nie zdarzalo, nawet byly niewielkie nadplaty.
Zlozylam reklamacje na pismie .
Ciekawostka jest to, ze jeszcze zima sie nie rozkrecila na dobre,
a na moich podzielnikach jednostek przybywa.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

18 stopni Celsjusza to nie jest zimno ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nowy dom wolnostojący 130m (podłogówka) temp powietrza 21stC + piwnica (grzejniki uruchamiane czasami). Okna 3 szyby, docieplenie styropian (biały) 15 cm. Mieszkańcy myjący się codziennie pod prysznicem a nie jak tutaj niektórzy sugerują raz na tydzień w tej samej wodzie.
Roczny koszt ogrzewania gazem wody oraz centralnego piecem kondensacyjnym za 2013r - 4500 zł, w bieżącym roku spodziewam się kwoty na poziomie 3.600zł.
Dodam że w wekkendy uruchamiany kominek (dla przyjemności i oszczędności gazu)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

podzielnika kręcenie lodów przez spółdzielnie

Na Ujeścisku jak wymienili podzielniki z kapilarowych na elektroniczne dopłaty wzrosły o 200 %. Podzielniki powodują że 80% przestaje grzać (taką dostałam informację ze spółdzielni) Większość ludzi naprawdę wierzy w uczciwość rozliczenia, a to jest taka ściema te rozliczenie jest dość skomplikowane, że większość nawet nie wie co zostało im dodane i przemnożone przez róże współczynniki
GEPC na tym biznesu nie robi tylko spółdzielnia i firma rozliczająca.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0