Kosmiczne rachunki za ogrzewanie na Zaspie

Opinie do artykułu: Kosmiczne rachunki za ogrzewanie na Zaspie.

Jak to możliwe, że mimo krótkiej zeszłorocznej zimy, małego metrażu mieszkania i rozsądnego gospodarowania ciepłem, młode małżeństwo musi dopłacić do ogrzewania prawie 5 tys. zł, choć dotąd co roku miało nadpłaty? Mieszkańcy twierdzą, że horrendalne rachunki zaczęły przychodzić po zmianie podzielników i firmy rozliczającej ich zużycie. Problemu ze wzrostem opłat nie widzi prezes spółdzielni, my o opinię poprosiliśmy eksperta.Blisko rok temu Spółdzielnia Mieszkaniowa Młyniec zmieniła (w ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mojego maila dostałeś?

nie dajmy się

osoby z wysokimi dopłatami za ogrzewanie w s.m. Młyniec mogą się zgłaszać na maila mieszkancyzaspy@wp.pl . Razem może uda nam się coś ustalić

Pozdrawiam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

kradnie im cieplo? a co zabiera im wiadrami?

skoro ma 25 stopni to po co ma odkrecac grzejniki? I czemu ma doplacac do sasiadow? ma doplacac za prawa fizyki? Jego szczescie, ze ma dobre mieszkanie i tyle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szanowny Motłochu, przepraszam mieszkańcy

Informuję, że nadpłaty za 2014 zostaną wykorzytane na zakup nowego Audi Q7.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

to, ze Ty wychowalas sie w 36m2 nie znaczy, ze inni takze musza sie gniesc !

na 5 osob mieszkanie powinno miec minimum 100m2
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak to jest z tym oszczędzaniem

Opłaca się jak ktoś inny jest mniej oszczędny . Kiedy zaczną oszczędzać wszyscy to cena wzrośnie bo dostawca musi swoje zarobić :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

założyć sprawę

Podobny problem był u mojej mamy. Kilka poszkodowanych osób założyło sprawę przeciwko spółdzielni. Prawnik ze spółdzielnia nie umiała wytłumaczyć przed sądem sposobu wyliczania i mama wygrała. Do tego wyszło, że za tych mieszkańców niepłacących rzetelnie "ktoś" musi tez zapłacić więc spółdzielnie wybierają losowo, zazwyczaj ludzi którzy nie będą się awanturować tylko z płaczem spłacą wymyślone zaległości.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ normalny

Hop,hop! Juz 10-czas do szkoly!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wszyscy. U nas zawsze się mówiło że kredyt to największe zło i zdzierstwo. Mamy dwa duże mieszkania nad morzem, duży dom w Gdańsku i dwa na wsi. Nigdy kredytu nie braliśmy, zdzierskie podatki zawsze płacilismy. Zaraz dostanę milion minusów od zawistnych. Mimo to pozdrawiam.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdzie w 85 metrach zmieści się 5 pokoi???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Można

I tu masz rację u mnie po założeniu wspólnoty powychodziły przewały jakie do tej pory miały miejsce.Okazało się że opłacaliśmy ogrzewanie co poniektórym mieszkańcom - tak było.Teraz w zimie za utrzymanie 60m.mieszkania z garażem,podgrzaniem ciepłej wody w kranie to kwota 430 zeta.Wydzieliliśmy się od spółdzielni i jest super.Mieszkam nie daleko Moreny ale to nie Morena.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

800 na wode i prad w domku 130m2 ? to co ty robisz z ta woda? podlewasz sasiadom trawniki?

i oswietlasz cala ulice?

Ja mieszkam w domku 120m2 i na wode i prad wydaje ok 120zl/mies do tego abonament za gotowosc do ogrzewania ok 70zl/mies (ogrzewanie miejskie) i kiedy jest zimno to dodatkowo za ogrzewanie. Np do powyzszych kosztow w listopadzie za ogrzewanie doplacilem 90zl. Czyli razem 90+70+120=280 Wiec skad masz 800?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

kiedy piszesz, ze Ci dobrze ludzie tego nie moga scierpiec (taka zawisc) dlatego masz minusy

jezeli napiszesz, ze masz do doplaty np 5 tys i zlamales noge to bedziesz mial 100 plusow. taki polski narod i zawisc.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

a te minusy to za co...zazdrosc? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie nie jestem z tych. mam dwoch znajomych jeszcze w mlyncu i tez nie maja problemu w temacie ogrzewania...zawsze sie znajdzie 10% niezadowolonych co krzycza najglosniej. przeciez jak komus dobrze to nie bedzie piał o tym wokól
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

to te bloki z grzybem na scianach...nie dziekuje :)

Moc cieplna

Rzeczywistego zapotrzebowania na moc cieplną nikt Pani nie poda. Mozna to obliczyc z rzeczywistego zuzycia ciepła , ale trzeba znac średniodobową temperaturę powietrza w okresie grzewczym z kilku punktów miasta. Są to obliczenia specjalistyczne.Moc zamówiona dla okreslonego obiektu jest zawarta w umowie o dostawę ciepła. Wyszczególniona jest w comiesięcznej fakturze - są to koszty stałe związane z dostawą ciepła ( jest tam podana wartośc wytworzenia zamówionej mocy przez EC i wartośc przesyłu tej mocy przez GPEC). Własnie moc zamówiona - maksymalna moc cieplna niezbędna do zabezpieczenia temperatury +20 st C w pomieszczeniach mieszkalnych , gdy na dworze jest -16 st.C.jest w znacznej ilosci obiektów mocno przeszacowana. Natomiast zuzycie ciepła zdecydowanie wzrasta, gdy wietrzy sie mieszkanie przy grzejących kaloryferach. Wzrost temperatury w mieszkaniu o 1 st C powoduje 10% wzrost kosztów za pobrane ciepło.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

co za głupoty piszesz, wszystkie informacje sa wywieszane na klatkach lub wpadaj do skrzynek.
inna kwestia ze strona internetowa by sie przydała...najprostsza, ale zeby byla

skad ten minus, znam gajcego i wiem gdzie mieszka, reszta ziombli tez...
w ogole ten artykul dziwny i te minusy. 80% ludzi w spoldzielni ma zwroty, z kim rozmawiam na zaspie ma zwroty, a pare osob przegielo z ogrzewaniem i teraz piszcza...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3