Krok bliżej do przemiany Chyloni

Opinie do artykułu: Krok bliżej do przemiany Chyloni.

Dwa lata temu został opracowany projekt koncepcyjny rewitalizacji najbardziej zaniedbanej części Chyloni. Mieszkańcy liczyli, że prace rozpoczną się w ciągu kilku miesięcy. Tak się nie stało, ale w sprawie przebudowy dzielnicy wreszcie coś drgnęło. Na razie została wyłoniona firma, która wykona dokumentację projektową.Pokutuje twierdzenie, że Chylonia to dzielnica biedna i niezbyt bezpieczna. Urzędnicy postanowili zmienić to nastawienie. Diametralna przemiana dzielnicy nabrała realnych ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak rządzi to niech się sama do roboty weźmie i trochę ogarnie wokół swoich bloków bo syf straszny
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 5

.Rządzi.

Zastanawiam się czy TY przykładasz się do roboty wokół swojego bloku. Odpowiedz już znam więc się nie fatyguj z odpisywaniem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

a co, patalogie wysiedlą?

brawo
popieram tę opinię 115 nie zgadzam się z tą opinią 18

Jaka patologie? Mieszkam tu od 5 lat, mam normalnych sasiadow i nie boje sie chodzic po nocy.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 20

hm

mieszkam na Chyloni od 3 lat, tak jak Ty miałem podobną opinie o tym miejscu przed przeprowadzką, nawet i przez pierwszy rok.
Teraz to się zmieniło i to dość mocno. Fakt, jest wiele dziwnych miejsc, gdzie stoją "chłopaczki" itp., itd., jednak na każdej dzielnicy jest takie miejsce.

Przez cały ten czas, jak tu mieszkam, nikt nigdy mnie nie zaczepił, nie miałem żadnych problemów, nic co mógłbym określić "takie rzeczy tylko na Chyloni" nie widziałem.. tak więc Twoje spostrzeżenie jest dość mylne.
Myślę, że odnowienie tej dzielnicy jest potrzebne, żeby nie było więcej opinii jak Twoich.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

WYNOSZĘ SIĘ STĄD!!!!

Wynajęłam mieszkanie na Zamenhofa i teraz strasznie tego żałuję. Patologia i menelstwo to mało powiedziane co tu się dzieje. Do klatki nie da się wejść, bo "menele" okupują ją, w klatce smród, żygi, szczyny, i krew na porządku dziennym, dziewczyny pijane ganiają w stanikach po osiedlu (co poniektórym może akurat się podobać), wydzierając się i zaczepiając każdego. Zaczepki również na porządku dziennym. Mam gdzieś czy osiedlowe pijaczki są groźni czy nie, sam fakt mieszkania tutaj napawa mnie obrzydzeniem!!!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A później ludzie dokonają rewitalizacji na swój sposób.
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 2

ALE PRZECIEŻ

tam mieszka (w dużej mierze) patologia, która zaraz pomaluje blok po swojemu i całość "przeorganizuje" tak, jak jej się "podoba".
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szkoda że się urodziłeś tak samo mogę powiedzieć ;) a co w domu już rozwaliłeś wszystko, może ty jesteś patolem ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

lepsze to niż infobox
popieram tę opinię 75 nie zgadzam się z tą opinią 19

Wpiszcie w google...

"Miasto z morza mrocznych wrażeń"

to książka o zamena...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Według założeń, w okolicy ulic: Komierowskiego, Opata Hackiego, Chylońskiej i Zamenhofa zobacz na mapie Gdyni mają powstać nowe parki, place zabaw, mini skatepark, a nawet siłownia na otwartym powietrzu i ścianka wspinaczkowa.."

Chylońska patologia i tak to wszystko zniszczy.. Na początek trzeba by wysiedlić ich wszystkich a potem "rewitalizować"..
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 18

"Chylońska patologia i tak to wszystko zniszczy."

Na "zamena" swego czasu eksmitowano cała bandę nierobów, meneli itp. z całej Gdyni, nie dziwne że jest tam taki bajzel. Tylko czemu są winni temu rodowici mieszkańcy tej dzielnicy?! Na usta ciśnie się masa niecenzuralnych słów jak czytam te nędzne wypociny!!!!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

wysiedlić

Przecież od 20 lat właśnie tam osiedlali patologię po eksmisjach z całej gdyni. A teraz urzędasy zdziwione???
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najpierw zajrzyj do siebie do domu i napraw swoje czyny a nie innych chcesz "rewitalizować"

i tak wszystko tam ukradną

nawet kanalizację wyciągną i sprajem pomarzą.
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 14

kto tak twierdzi że Chylonia to niebezpieczna dzielnica ?

Chyba jakieś barany które nigdy tam nie były lub nie mieszkały. Jedyny problem to okolice "zamena", teren do całkowitego zaorania a nie rewitalizacji.
Grabówek, to dopiero jest dzielnica cudów !!!!
popieram tę opinię 75 nie zgadzam się z tą opinią 14

Mieszkam na Grabówku i nigdy nie doświadczyłem ani cudów ani agresji. Chodziłem do babci na Chylonię przez zamena i też jakoś cudów nie widziałem. Ogólnie te dwie dzielnice są spokojne, a sława bo kiedyś znajomy znajomego którego kumpel dostał w łeb się niesie. Ale osobiście to nikt nie umie powiedzieć co za cuda widział.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

Historia, Ci co takie cuda robili już dawno siedzą albo za granicą ;) a teraz małolaciki chodzą i się panoszą bo są z "Zamena", a co drugi otwiera gębę jak go zwiną.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

patola

Na opata i leszczynki osiedlano patologię eksmitowaną z całej gdyni.
Ale i tak jest lepiej jak przed pięcioma czy dziesięcioma latami. Poligon zmienili w park i patole się rozproszyły.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zero pojęcia!!
Po 1 to były dzielnice wojskowych i stoczniowców tanie mieszkania dla rodzin za czasów komuny!!
Z dziada pradziada dostają mieszkania tam ludzie nie maja wyjścia bo lepiej mieszkać tam niż na ulicy!
Czasy sie zmieniły i nie jest tam tak jak było kiedys..
Mieszkałam tam 14 lat nigdy krzywda mi sie nie stała, na każdej dzielnicy jest "cos"
Mieszkam na zamena albo wychowywałam sie na zamena hardcor ze mnie nie podskakuj mam znajomych z zamena- stare i nie prawda :)
Dajmy tym ludziom zyc i nie oceniajcie ich, zyja skromnie nikomu krzywdy nie robia
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sam jesteś patolem ...

Trzeba spojżeć prawdzie w oczy

Przez 6 lat mieszkałam na Opata Hackiego i nie wspominam dobrze tego okresu. Krew na klatce schodowej, ćpuni lub pijacy na każdym kroku to była codzienność. Teraz mieszkam na Grabówku, i nic takiego tam się nie dzieje. Mało tego, mój syn chodzi do przedszkola na Zamenhofa, i gdy odprowadzam go codziennie o 7 rano to mijam mnóstwo pijanych, wulgarnych, śmierdzących osób.
Kiedyś chodziliśmy z całą rodziną do parku w Chyloni,ale przestaliśmy również ze względu na towarzystwo jakie można tam spotkać, oraz fakt, że w miejscach gdzie bawią się dzieci, można często natknąć się na porozbijane szklane butelki.

Więc po pierwsze, nikt nie wmówi mi że Grabówek jest gorszy od Chyloni.
Po drugie, nie wierzę że jakiekolwiek pieniądze zmienią tą dzielnicę. Niby jak to ma wyglądać - ci ludzie spojrzą: o jak fajnie nam wyremontowali dzielnicę to przestanę rozbijać szkło na placu zabaw, pić 24h na dobre, pluć gdzie popadnie, krzyczeć na całe gardło wulgaryzmy itp?

No bądźmy poważni..
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

Stop plotką !

Ja mieszkam 21 lat wychowałem się tu, i jak na każdej dzielnicy coś się dzieje, wszędzie spotkasz takich ludzi tylko zależy którędy chodzisz na grabówku masz "slamsy" na chyloni " meksyk" na pc "żabka koło pętli" w janowie "zielone" na każdej dzielnicy gdzie byłem coś takiego jest ;) więc przestań za przeproszeniem siać ferment o jednej dzielnicy bo grabówek znam również jak własną kieszeń ;)

"na pc "żabka koło pętli" "

a co to takiego ??

NIESTETY MIESZKAM NA ZAMENHOFA

nie mogę się doczekać kiedy się stąd wyniosę!!!!

Wyprowadź się!

Wyprowadź się, nikt tu Ciebie nie trzyma, może pod most pójdziesz mieszkać i złą sławę o Chyloni to sieją Ci co tu nigdy nie mieszkali ;)

Chylonia nie wiem czy jest bez czy niebezpieczna ale

wiem ze to Pipidówka w porównaniu z taką Rumia czy Rewą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

to nie są zmiany, które zrewitalizuja dzielnice!

Nie skejtparki i trawniki zmienią dzielnicę, a ludzie!...i tunel pod pucką
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 5

Trochę patologii mieszka na chyloni, to prawda.

I tak będzie, dopóki ludzie nie zaczną więcej zarabiać...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 25

żeby ludzie więcej zaczęli zarabiać to muszą najpierw zacząć pracować!!! mieszkam niedaleko tego "trójkąta bermudzkiego", chodzę często przez Opata z Chyloni na Grabówek i prawdą jest że tam widać patologię gołym okiem. Na placu zabaw zamiast dzieci (albo co gorsza razem z dziećmi) siedzi towarzystwo z browarami i fajkami w łapkach,głośno przeklinające i plujące gdzie popadnie...i tak całymi dniami. Znam kilka osób z tamtej okolicy, które mimo, że młode, zdrowe i zdolne do pracy-po prostu leniwe. Nawet jak człowiek rękę wyciągnął, załatwił dobrze płatną pracę za granicą to popracował taki przez miesiąc i wrócił...bo mu tam pracować kazali :( a tu zasiłeczek jest-na piwko wystarczy...więc z kolegami na ławeczce się miło spędza czas. A o resztę to niech już się "państwo" martwi.Nie uogólniam...wiem że są tam też porządni ludzie, ale niestety na pierwszy rzut oka to patologia panuje :(

błagam skończcie z tymi artykułami!

od 2010 piszecie o tych zmianach, a nic sie niedzieje, komu władza mydli oczy? chyba wybory się zbliżają...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wybory już za rok

więc się ruszyło i po wyborach umrze śmiercią naturalną, czyli mamy was w ...poważaniu

Zamenhoffa i Opata nadaje się tylko do utylizacji...wpisz w youtube ,utylizacja żuli, a zobaczysz podobne klimaty typowy elektorat naszego kraju,potem tacy głosują i jest jak jest
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Do Basi

Ty pewnie mieszkasz przy Morskiej lub Chylońskiej może Świętojańskiej, ale tam to tylko szlachta.

A co z dzisiejszym wypadkiem ciezarowki przy zjezdzie z Obwodnicy w Chyloni??? Czy mozecie podac jakies info?

postawić nowe osiedle

powinno się wyburzyć te nieekonomiczne hotelowce , i postawić nowoczesne osiedle - pewnie by się znalazł chętny. wszystkich płacących i kulturalnych przesiedlić do nowocZesnych mieszkań a tych meneli wywieżć za miasto i postawić im kontenery niech se tam mieszkają . ps. przynajmniej by się skończyła kradzież paliwa z pobliskich aut
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Idiota

Człowiek człowiekowi wilkiem ...

dantyszka

A co z niezidentyfikowanym budynkiem przy ul.Dantyszka???
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

KIEDYŚ.....

Dawne klimaty lat 80-90 na zamena odeszły w cień,wtedy to tam się działo,np. jak ziutek wprowadził swojego konia na imprezę na pierwsze piętro,gdy dziewczyny otworzyły mało nie padły z przerażenia,podobnych histori było dziesiątki,towarzystwo było biedne ale potrafiło się bawić i nie było niebezpieczne,jak ktoś do kogoś coś miał to była solówka a nie jak teraz banda łysoli skacze po głowach i kopie w dziesięciu jednego to kozaki przecież, w pobliżu były dwie słynne knajpy BAŁTYK I CHYLOŃSKA tam się dopiero działo czasami można było paść ze śmiechu co wyprawiali ŁACIATY,ZEP,BILL,KUFEL I INNI ,teraz wielu z nich już nie żyje wątroby nie wytzymały.Teraz to w CHyloni cisza jak w kościele,wszyscy z biedy oglądają telewizję ,a ci co harują nie mają już czasu na imprezowanie po starych dobrych knajpach pozostały tylko wspomnienia...porównując tamte czsy wtedy było o wiele lepiej,ludzie byli otarci stać ich było imprezować do rana bo było stosunkowo w knajpach tanio
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nareszcie ktos sie zainteresowal chylonia, bardzo ladna dzielnica dodajmy!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

To kolejna strefa prestiżu

Szklane domy.
Brakuje infoboxu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zebys wiedzial...

Popraw się panie Patryku!

"Dokumentację projektową wykona Biuro Projektów Budownictwa Komunalnego SA, które zaoferowało cenę 331 854 tys. zł." CZY NA PEWNO??? a może 331 854 zł.

"efekty można oglądać tylko na wizualizacjach."

No faktycznie pies (i do niego upodobniający się właściciel)jest jej najważniejszym elementem:((
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Chłopcy z Grabówka, chłopcy z Chyloni",my trzymamy z Bogiem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dzięki za przypomnienie tej treści piosenki ;)

szkoda kasy

przecież tam same patole mieszkają - jednego roku wyremontowano im wszystkie klatki na drugi można by remontować od nowa....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

zdjęcie przedstawia wszystko. Otwarte na oścież drzwi od klatki schodowej.

Bo patologii przeszkadza domofon. W niektórych klatkach drzwi w ogóle nie ma bo dawno sprzedane w skupie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

to już nie jest Gdynia

przecież to już nie jest Gdynia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 14

Ja tam nie mieszkam, ale widze w tej dzielnicy ogromny potencjał. Taki plac przy dworcu kolejowym - ruch tam czasem większy niż w centrum miasta. Jest targowisko, knajpki, sklepy, usługi. Tylko otoczenie strasznie zaniedbane. Dodatkowo miasto dobija lokalną przedsiębiorczość wydając pozwolenie na kolejną w okolicy Biedronkę. Wystarczyłby remont nawierzchni, chodników, parkingu, odnowienie elewacji dworca, latarń, zieleni, wypieprzenie reklam i byłoby git.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oj tak !! Odnowić odmalowac i wszystko stanie na nogi

tu nic nie pomoże

przyjdą niemce będzie ładnie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

A dlaczego ani słowa o ludziach padających tam jak muchy na wszelkiego rodz.choroby nowotworowe ?!...

ma to związek z szeroko stosowanymi w budownictwi w latach 60-70 fenolami !- te wszystkie bloki kwalifikują się do natychmiastowej rozbiórki ! . tak zrobili Niemcy zaraz po zjednoczeniu z osiedlami wybudowanymi w tym samym czasie na terenach dawnego NRD .
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

jak to ? przeciez wszyscy chwala bloki z rakiem jako super atrakcyjne :)

na kazdym portalu opisuja takie bloki jak wspaniale zeby komus sprzedac a sami do nowych sie wyprowadzaja :)

Te bloki miały stac kilka lat i mieli je zburzyć i nowe wybudować bo były budowane wlasnie z azbestu..
A stoją do dzis...

a czemu artykuł o Chyloni? - czyżby zamieszkał tu który z wojtkowej ferajny ?...

a zdało by się ! , to pewnie wybudowali by szybko tunel lub wiadukt na Puckiej , i pewnie Morską przy obecnym remoncie zrobili by od razu 3 pasmową !!!- tymbardziej ,że jest gdzie !.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

zamurować całego Zamena!!!

łącznie z tymi penerami co tam mieszkają !
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zeby swoj blok niszczyc i napis '' mloda arka '' to naprawde trzeba miec mozg zrypany !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tylko kompletny idiota niszczy miejsce w ktorym mieszka wiec to patologia do kwadratu . I jeszcze wychwalac pod niebiosa jakas arke ktora jest nic nie znaczacym klubikiem grajdolkowym . Zamiast swojego zycia patol w dresie zyje jakims lataniem i pisaniem po blokach !!!!!!!! chore !. Samo to ze ktos nie wie czym sie w zyciu zajac juz swiadczy o tepactwie.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

tam mózgi zjadła heroina z bloku 13!

I drzwi od klatki schodowej otwarte na oścież

bo każdemu domofon przeszkadza.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rzeczywiście napis powinien być wykonany dokładniej

by z daleka rzucał się w oczy, nie tylko treścią ale i formą

Drodzy sąsiedzi

Jesli odnowia nam nasza dzielnice to dbajmy o nia :)
Zamenhofa itd.. To nie chylonia a Leszczynki :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

mylisz się

to Chylonia, Leszczynki są po drugiej stronie torów, stąd nazwa stacji SKM. Na stronie UM masz mapę dzielnic.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

leszczynki są po drugiej stronie morskiej ^^

oczywiście morskiej...

o czym innym mysle a o czy innym pisze
pozdrawiam.

Leszczynki?

Na dworcu kolejki!

Przymusić patologie do naprawy szkód, a mieszkańcy zaczną po sobie sprzątać inni też niech zwracają na to uwagę

Uczyć zachowań kulturalnych i tworzyć rewitalizacje społeczne. tak gdzie potrzeba zgodnie z resursem przeprowadzać remonty, modernizacje i ułatwienia dla mieszkańców, ale nie po to inni mogli to dewastować.

Natomiast wszelkie środki finansowe wykorzystać dla stworzenia nowej destynacji Chyloni(już tu nie raz o tym pisałem)

Na "ŚWIĘTEJ" GÓRZE przygotować stosowną infrastrukturę (najlepiej ogłosić konkurs głownie przez Rodzimowierców, Pogan, Słowian, Pomorzan,....) i powołać GDYNIOWIERCÓW!!!

Tym bardziej, że w rejestrze Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji znajdują się obecnie cztery czy nawet już sześć rodzimowiercze związki wyznaniowe: Polski Kościół Słowiański, "Rodzima Wiara", "Słowiańska Wiara" i Rodzimy Kościół Polski,.... Usunąć z GÓRY wszelkie zawłaszczenia, kapliczki itd. Jeśli już, to moim zdaniem mogłyby zostać na niższych poziomach - pod warunkiem wprowadzanie tam innych symboli religijnych np. stupy, posągu Buddy,..

To jest wyjątkowe miejsce gdzie zasady wiary naszych prawdziwych przodków postaralibyśmy się odtworzyć na podstawie prawdziwych źródeł historycznych, którzy wierzyli w bogów, których utożsamiali z siłami natury.

Oczywiście odnawiać także chylońskie dziedzictwo w tym i związane z chrześcijaństwem, ale bez przesady.
Można by się dogadać w ramach porozumienia z innymi gminami, ale i Łotyszami, Litwinami, aby wypożyczyć ew. odkupić niszczejące kurhany, kamienne pomniki, energetyczne pnie drzew itd., które stanowiły elementy wierzeń przedchrześcijańskich?
Coraz więcej osób poszukuje alternatywy wobec "nauczania" Kościoła katolickiego, bo dla wielu osób nie jest on już dziś wiarygodny lecz nastawiony na kasę i łupy. Na podatny grunt trafia też teza, że my, Słowianie, nigdy nie odzyskamy swojej tożsamości, jeśli nie wrócimy do naszych prawdziwych korzeni.

A wtedy Chylonia może stać się jego centrum, ale tego na pewno nie zrobi świętoj..wy Horała i jego POPiS-owi koledzy czy "inni tzw opozycjoniści", którzy wejdą w koalicje z diabłem aby dostać się do żłobu, a tak naprawdę tylko zależny na korzyściach politycznych. A sytuacje w Chyloni widzą jako doskonałe poletko jako trampolinę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tzw. "Bezstronny"

Ty dla mnie też nie jesteś "wiarygodny", w koalicję z diabłem chyba Ty wchodzisz .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

diabeł jest tu symbolicznie użyty jako totalne ZŁO!!!

CZy uważasz, że to co się dzieje w obecnej Polsce to wchodzenie w dobro? I jaki ma w tym udział kościół chrześcijański? Moim zdaniem to takie swego rodzaju usprawiedliwienie dokonanego zła a może nawet jego patologiczna strona "wyspowiadam się złoże żal za grzechy,..." Samo to ile niewinnych małych istot jest gwałconych, zabijanych, maltretowanych - w tym jaki jest udział kościoła w tym bezeceństwie? - i wszystko niby jest OK. W niedługim czasie w cywilizowanym świecie zaczną pozbywać się coraz więcej budynków kościelnych oraz obiektów sakralnych które już dawno opuścili wierni jeśli tam chodzą to tylko, aby pokazać sąsiadom, załatwić coś sobie,.. .

raczej Nudny niżBezstronny

tak solenny, tak nudny, tak do zwymiotowania prorządowy.

Prorządowy czy samorządowy a może pozarządowy????

Paul Ricoeur mówił o trzech epokach w dziejach ludzkości.

Pierwsza to dziecinna naiwność, gdy żyliśmy w przestrzeni religii naturalnej, a mit, rytuał i symbol były sposobami bycia w świecie i jego pojmowania.
Potem przyszła nowoczesna nauka, gdzieś w XVII stuleciu, która wszystko odczarowała, uznając, że to odczarowanie jest wspaniałą przygodą. I było, dopóki nie zmieniło się w działania znudzonych specjalistów od czarnych dziur i kwarków, których nie rozumiemy i którzy wzajem siebie nie rozumieją. Rodzi się więc w nas tęsknota za językiem mitów, rytuałów i symbolu, ale już go nie mamy utraciliśmy go na rzecz języka nauki. Nic już z tego nie pamiętamy. Przypisujemy choćby tradycję choinki Lutrowi, który nienawidził jej jak jasna cholera, bo całkiem słusznie miał ją za zupełny poganizm. Z pogańskich wierzeń bierze się przecież to wiecznie zielone drzewo jako odpowiedź na śmierć. Co więcej: nawet krzyż przestał już być dla wielu symbolem. Stał się tylko znakiem, przekształcił w ideologiczne narzędzie do wynajęcia.

"Patologię" to ma się w głowie,

nie zależy ona właściwie od wykształcenia, czy urodzenia. Urzędnicza arogancja to też patologia.

wiara gotowa do poświęceń i właśnie poprzez to jako leku na wszystkie choroby

A przecież religia dziś w sytuacji mizerii Funduszu Świadczeń Medycznych powinna pomagać nie gorzej, niż niektóre leki? A ty jesteś tego dobitnym zaprzeczeniem:))Tylko widzę masz świadomość, że to są właśnie twoje jakieś lęki i że potrzebujesz Boga jako punktu oparcia we własnym wszechświecie, który płynie ze strachu.

A jednak nie, jednak Bezstronny to etatowy pracownik Urzędu Miasta

Za nasze pieniądze mówi nam, że Szczurek nie jest politykiem, szczurkowi to nie cwaniaczki co się chcą przy władzy nachapać, a przekrętów w Gdyni nikt nie robi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

tak jest

zniszczyli to niech naprawiają dosyć mam tej chylonskiej szumowiny

nie da się zmienić ludzi jeśli oni tego nie chcą, a tu myśl przewodnia

Z jednej tkaniny
Wszyscy jesteśmy,
Co się wyciera,
Strzępi przez lata,
Lecz jeśli chcemy,
te wszystkie dziury
Miłością da się
Załatać.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

do redakcji piszecie o Leszczynkach nie Chyloni

błąd formalny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

Gamoniu, spójż na mapę. To jest Chylonia

To, ze przystanek SKM nazywa się Leszczynki, to nie znaczy że dzielnica też. Leszczynki są od Morskiej w góre do cmentarza, w okolicach Działdowskiej.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sam jesteś Gamoń i to gruby Gamoń

Leszczynki dzielnica Gdyni (...) rozciąga się wzdłuż ulicy Morskiej na odcinku od ul. Komierowskiego (IV LO) do ul. Kalksztajnów (dawne tory kolejowe do jednostki wojskowej).

Szczerze? To pieniądze wyrzucone w błoto

Zobaczycie,, za 5 lat będzie tak samo jak jest teraz.

Cześć ludzi (niestety ilościowo znikoma, a praktycznie dominująca) tam mieszkających ma po prostu w d... estetykę.

Znów będą mazać po murach, itd
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Osobiscie bym stworzyl plan w ktorym powinni uczesticzyc mieszkancy bezrobotni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nic nie stoi na przeszkodzie aby te wszelkie renowacje jako pracownicy wykonywali wlasnie ci '' niby mlodzi wielbiciele arki '''!!!!!!!!!!Powaznie ! BO JAK SAM ZBUDUJE Z KOLEGAMI DROGE I ODMALUJE BLOK TO CHYBA SAM NIE BEDZIE NISZCZYL SWOJEJ PRACY !!!!!!...Tzw . silownie na powietrzu sie nie sprawdzaja bo to miejsca chlania gorzaly przez menelstwo. Wiekszosc mowi zawsze '' Gdyby nam dali robote itd itd'' Otoz miasto majac na rewitalizacje pieniadze powinno sprobowac wylonic i wylowic ludzi z tych dzielnic typu '' budowlancy itp. i przedstawic im oferte pracy przy tych rewitalizacjach !!!!!! Stworzyc brygade z takiej dzielnicy i niech sie wykaza swoimi umiejetnosciami skoro sa dobrzy ! powaznie ! Niech poloza kanalizacje , Niech odmaluja elegancko blok , niech zbuduja ulice etc. I beda sami potem walic w leb przypalow malujacych po blokach i nisczacych ich prace!. Kiedys bylo tak ze starsi na podworku uczyli kultury mlodszych w pozytywnym tego slowa znaczeniu i skoro mlody pajac cos niszczyl w swoim bloku to dostawal kopa w D,,,e bo swoje gniazdo nalezy szanowac ! i zawsze byl spokoj oraz nikomu nie wpadlo do lba zeby kogos pobic bo tylko idioci tak robia . Dzielnice takie czy owakie maja ludzi przyciagac a nie odpychac i maja byc wrecz oazami spokoju a ci niby '' arkowcy '' chyba zapomnieli ze maja zadbac o to by mlodziez nie niszczyla swojego mienia . Dzis mlodziezy cos sie w mozgu pokrecilo od siedzenia z piwem bezmyslnie pod blokami a rodzice to tez jakies pipki malinowe skoro nie potrafia mentow dracych ryje uciszyc. TYLKO WPRZEGNIECIE LUDZI Z TYCH DZIELNIC DO PRACY PRZY REWITALIZACJI MOZE ZMIENIC ICH PODEJSCIE DO SZANOWANIA CZEGOS ! W CO WLOZA WYSILEK !
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

masz racje

wystarczy powołać wśród nich spółdzielnie socjalną i sprawa idzie do przodu.

Tylko trzeba chcieć a nie robić sobie klakę polityczną.

Już za komuny przerabialiśmy spółdzielnie mieszkaniowe

gdzie przyszli lokatorzy musieli odrobić godziny na budowie, a potem w czynie społecznym trawniki siać.

idź się wyedukuj!!!

- co to jest spółdzielnia mieszkaniowa(kto je zakładał i kiedy?)

- a co to jest spółdzielnia socjalna?????

Praca

Trzeba zaangażować bezpośrednio mieszkańców chyloni. Jak będą czuli, że wnieśli swój wkład w zmiany to będą je szanować.
Mieszka tam już kolejne pokolenie ludzi bez pracy, dzieci wychowują się w tym środowisku i nie potrafią z tego wyjść. Trzeba im pomóc pokazując, że działając wspólnie można coś zdziałać ciekawego i dobrego.

do pieca

Patole mnożą kolejne patole.

Będzie ciężko

Tam mieszka wielu normalnych ludzi na ich nieszczęście przetasowani z menelami i złodziejami.
To już trzecie pokolenie patologii tam mieszka + menele przesiedlani od lat z całego miasta.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Te okolice

Dla mnie te okolice, ktore sa opisane w artykule to zawsze byly jeszcze Leszczynki a nie Chylonia. Zawsze jakos trzymam podzialu dzielnic wedlug skmki. Chylonia dla mnie to tak od rynku sie zaczyna. A te wszystkie Zamenhofa i inne to Leszczynki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Tunel albo kladka dla aut pucka-chylońska to jest potrzebne dla aut

tunel tunel
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Trzeba najpierw wyłapać i odizolować ten motłoch, który tam mieszka!

a później można rewitalizować....

tam tylko napalm pomoze !

i ten napis młodzi arczanie :D pekłem :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Poprawka

Leszczynki nie Chylonia
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

TAKI kij JAK BATOREGO KOMIN !

Pczytaj sobie historię ,właśnie ulice Mikołaja,Młyńska,kawałek Opata są najstarszmi dzielnicami CHYLONI ,TO TAK ZWANA PIERWSZA CHYLONIA

Patologia na Chyloni

Uważam, że na każdej dzielnicy Gdyni zdarza się patologia, nie ma na to reguły. Ale to wcale nie oznacza, że Chylonia, czy Grabówek mają być pozostawione same sobie i nie rewitalizowane.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

zglaszam projekt rewitalizacji terenu w kwadracie:
chylonska, zamenhoffa, opata hackiego. zaleca sie ogrodzenie szczelnym betonowym, wysokim na 12m murem. calosc zalac woda.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Trzeba przyznac, ze duzo sie zmienilo. Lata plyna, choc nadal jest to sredniej akosci dzielnica. Jesli przestepczosc spadla, to brud i syf to norma - ale aby to sie zmienilo musi przeminac z kilka pokolen.

Zmasowana propaganda szczurkowych na portalu.

Budują karuzele i sieją trawę.
Jednocesnie wykańczają miejsca pracy mieszkańców Chylonii, Obłuża, Oksywia, Pogórza, i Cisowej poprzez planową likwidacje terenów stocznowych/portowych/przemysłowych na rzecz enklaw dla bogaczy.

Karuzele nie przesłonią zabijania miasta.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

swoja drogą ciekawe czy te wszystkie wpisy mające oczerniac mieszkańców Chylonii

są robione wg starej dobrej zasady napuszczania ludzi na siebie nawzajem w celu łatwiejszego rządzenia.

wszyscy sa winni, tylko nie władza.

"dziel i rządź"

meksyk na chyloni by chciał chodnik

nic więcej, a nie bagrowanie po błocie :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

to sie zlozcie i sobie zrobcie ! w czym problem ?

dobrze napisales ! meksyk by chcial chodnik '' wiec skoro chce to wystarczy zebrac pieniadze , stworzyc plan i zamowienie i to zglosic do UM i tyle.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

my na cisowej też chcemy mieć siłownię na świeżym powietrzu!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mieszkania na Zamena!!!!!!

kupują tylko przyjezdni,by po tygodniu sprzedać ze stratą, taki interes robią tylko pośrednicy wciskając owe mieszkania Chylonia tak ale Zamena proponuje omijać jak tylko się da tyle w temacie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

wiele lat temu byłem umówiony przed pocztą na podpisanie umowy "współpracy" z pośrednikiem

tuż przed pokazaniem polecanego przez niego atrakcyjnego mieszkania. Ale przyszedłem pół godziny wcześniej i zacząłem namierzać blok w którym miało być to mieszkanie, bo pośrednik nawet tego nie chciał powiedzieć przed podpisaniem umowy. Udało mi się znaleźć to miejsce po zdjęciach. Bez problemu wszedłem do klatki schodowej, bo nie było w niej nawet drzwi. W środku smród uryny, wózek z puszkami aluminiowymi i jakiś menel śpiący pod drzwiami na parterze.
Dalej nie wchodziłem i nawet nie odebrałem telefonów od pośrednika, bo nie chciało mi się już czekać na niego pod tą pocztą.

To nie Chylonia, tylko Leszczynki

Należałoby się trochę przygotować przed napisaniem takiego artykułu

Leszczynki dzielnica Gdyni granicząca z następującymi dzielnicami tegoż miasta: Chylonia (od północy), Śródmieście (od wschodu), Grabówek (od południa) oraz Pustki Cisowskie-Demptowo (od zachodu). Rozciąga się wzdłuż ulicy Morskiej na odcinku od ul. Komierowskiego (IV LO) do ul. Kalksztajnów (dawne tory kolejowe do jednostki wojskowej).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

mylisz się

Widzisz nawet nie wiesz gdzie mieszkasz...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

OPATA HACKIEGO I ZAMENHOFFA

Tam pomoże tylko napalm i fosforowe bomby zapalające....a potem to już można sadzić buraki i pomidory, przynajmniej jakiś pożytek.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

Te zdjęcia przypominają mi trochę Borne Sulinowo

Tu mowa o Leszczynkach, a nie o Chyloni!!!!

Jaka Chylonia toć to Leszczynki!!!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

To Chylonia...

Zamena jest na Chyloni (podobnie jak stacja SKM Leszczynki też jest na Chyloni). Za Wikipedią: tinypl/qhqw1
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

za ciebie myśli też Wikipedia?

Jak zwał tak zwał wiadomo o co debilki chodzi???

Nie lubisz wikipedii to zajrzyj na oficjalną stronę Gdyni i podział dzielnic a także poczytaj trochę o historii miasta.

Parking

A może zaczęliby od wyrównania terenu koło bloków????? Bo nawet nie ma jak autem na parking wjechać... MASAKRA

eh

to nie jest Chylonia! To Leszczynki przecież ludzie! Tam gdzie kończy się park Kiloński tam jest koniec Chyloni. Zaraz wyjdzie, że teren do Estakady to Chylonia ;/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

pewnie że tak, teren do estakady to Chylonia!

czy w Gdyni nie możę projektować nikt inny niż BPBK z gdańska?

to ci sami od kaszany na węźle Wzgórze

wpisz w wyszukiwarkę...

"Miasto z morza mrocznych wrażeń"

Akcja książki toczy się między innymi na zamena...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

xxx

Do Komierowskiego jest Chylonia po tej stronie Morskiej

Dobrze gada w górę dziada

XXX

Niektórzy nie wiedzą gdzie mieszkają a wystarczy wziąć mapę Gdyni z podziałem na dzielnice i już się wie że to CHYLONIA!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

bzdura

woda na młyn bo wszystko miało ruszyć w 2012

rzetelne dziennikarstwo ?

Dlaczego piszecie o rewitalizacji Chyloni, kiedy chodzi tu o przywrócenie do porządnego wygladu najbardziej zaniedbanego skrawka ale tylko skrawka dzielnicy. Z artykułu można odniesć wrażenie, że cała Chylonia wygląda jak na zdjęciach

Zdaje się, że konsultacje oraz tworzony wspólnie projekt zakończyliśmy w sierpniu 2011. Wtedy też, miały się rozpocząć wszystkie procedury. Pierwsza łopata miała być wbita w drugiej połowie 2012 roku. Widać teraz ile warte są zapewnienia Zygmunta Zmudy-Trzebiatowskiego. Obiecywał i na obietnicach się zakończyło.

"Dokumentację projektową wykona Biuro Projektów Budownictwa Komunalnego SA, które zaoferowało cenę 331 854 zł. Pracownicy biura będą mieli 1,5 roku na przygotowanie wszystkich materiałów. Później przyjdzie czas na kolejne procedury przetargowe, tym razem związane z pracami budowlanymi."
Całe osiedla z infrastrukturą projektuje się w krótszym czasie !!!

"Sama budowa kanalizacji deszczowej, która będzie wykonywana w pierwszej kolejności, będzie kosztowała ok. 20 mln zł. "

Skoro nie macie projektu to ja bez kozery powiem 500 000 000.
Co to za wróżenie z fusów ?!?!?!

porada

nie ujeżdżajcie po Chylonii. Na Grabówku z placu zabaw przy Gimnazjum na Okrzei niedługo nic nie zostanie. Nastoletni wandale mają radochę z niszczenia. Na pewno nie pochodzą z Chyloni
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

zacznijmy

Od mozliwosci zaoferowniu pracy kazdemu a potem niech sie zainteresuja menelami i cpunami bo to oni sa problemem syfienia .

Juz lepiej przemieniajcie sobie port na centrum biurowe, czy wasserfront,

a Chylonie zostawcie w spokoju. Dosc juz bylo w historii tych rewolucji urbanistycznych.

Tunel

A kiedy w końcu będzie jakiś tunel pod torami z Chylońskiej na Hutniczą.
Już mi wszystko jedno,czy na Piaskowej, Północnej, Puckiej czy gdzie indziej.
Mamy dość stania po kilka razy dziennie na wiecznie zamkniętych szlabanach i przedzierania się po 10 aut w kolejkach zastawiających ulice. Ciągle przez to stłuczki na Chylońskiej i zakorkowana Hutnicza na wysokości Piaskowej.

Kiedy się zajmą ulicami Krzywą, Pustki i Świecką?

To znaczy kiedy je wybudują, bo teraz jest tylko piach.

zróbcie coś z menelami na Zamenhofa!!!

Więcej policji na Zamenhofa!!! a nie upiększanie kwiatkami!! To tak jakby zamiatać śmieci pod dywan i odświeżać dezodorantem śmierdzące miejsca!!

Panie Redaktorze Patryku,

jak to dobrze ze Pan opublikowal ten artykul. Teraz juz naprawde wiem wszystko o podGdynskich okolicach. I dobrze bo ja juz chcialem sie tam przeprowadzic z tegj ciasnej i halasliwej Gdanskiej metropolii.

Chylonia niebezpieczna Fakty faktem

Takie fakty FAKTOM

Drogi

Na jednym ze zdjęć jest pokazana jezdnia na ul. Opata Hackiego, Wydział Komunikacji twierdzi że jest to ulica, która jest odciążeniem ul. Morskiej, ulica ta jest dość długa, przejście owszem jest jedno na początku, drugie na końcu ulicy, a resztę trzeba przelatywać biegiem między sznurami samochodów, dodatkowo chodnik przy Bibliotece jest zastawiany non stop samochodami, przeciskamy się między nimi, lub idziemy jezdnia, a jest to teren Gminy, Straż Miejska tego nie widzi bo po co, takich bolączek jest tu mnóstwo, chodniki koło bloków zrobione przez wspólnoty, domofony, ocieplenie bloków, miasto nic nie zrobiło, o to dbają wspólnoty.

kto jatrzy

pytam kto daje szkalujące zamena i opata nieaktualne fotki spprzed 10 lat ,komu zalezy na złej opini tego pieknego osiedla i dpobrych dbajacych o swoje bliskie otoczenie np
przy bl zamena 9 jest wymalowane i powstały małe ładne ogrodeczki i czysciej ,nie damy mówic ,żle jak jesty lepiej ,wszedzie mieszkancy, robia lepiej aaaaa tylko urzzędnicy pozostali na poziome wieku 20 ,czas to zmienic pomyślcie , ,że my też mamay prawo jak ine osiedla do życia ,a druga sparwa jestesmy na trasie Gdynia wejherowo i blisko srodka Gdyni nie wstyd wam , tak nas traktować i jeszce pisać i fotki dawać nieprawdziwe wręcz archaiczne

tak świetnie skomunikowana a tak zapomniana przez urzędników

Rozważam zakup mieszkania tutaj, bo są TANIE i ładnie wyremontowane, a na wyższych piętrach jest naprawdę przyjemny widok. Wolę kilkanaście minut dłużej dojeżdżać do pracy niż przepłacać 100 tys na mieszkanie na "prestiżowych" zadupiach albo w centrum z widokiem na okna sąsiedniej kamienicy. Jedyne co straszy to ta opinia o dzielnicy, która sprawia, że boję się, że nikt ode mnie mieszkania nie odkupi w przyszłości jak będę się musiała przenieść gdzie indziej.

Nadmienię, że ta opinia jest przesadzona, bo od 5 lat przebywam tu bardzo często u znajomych i mimo, że lujów się trochę kręci to nikt się mnie nie czepiał ani razu. Nawet jak po nocy wracałam!