Krótki a długi wózek.

Witam

Jaka jest faktyczna, fachowa (może nawet profesjonalna) róznica między krótki a długim wózkiem. Nie moge znaleść jednoznacznego wytłumaczenia, jedni powołują się na ilość blatów i koronki inni na zawieszenie roweru. Gdzie leży prawda? Albo co jest prawdą, a może prawda jest inna? ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Krótki a długi wózek.

krótki wózek ma mniejszą pojemność i może mieć problem z obsłużeniem koronki z 34 zębami, poza tym mniej wali po ramie.

Dokładnie tak - krótki wózek może mieć problemy z obsługą blatów z większą ilością zębów ( dla przykładu sora ma juz kłopoty z 32z), do tego mniejsze ryzyko zachaczenia o gałęzie czy inne 'przeszkody' jeżdząc po trudnym terenie

Bart napisał(a):

> Witam
>
> Jaka jest faktyczna, fachowa (może nawet profesjonalna) róznica
> między krótki a długim wózkiem. Nie moge znaleść jednoznacznego
> wytłumaczenia, jedni powołują się na ilość blatów i koronki
> inni na zawieszenie roweru. Gdzie leży prawda? Albo co jest
> prawdą, a może prawda jest inna? ;)

Czesc,
Chodzi o tzw. pojemnosc - stosuje sie dlugi wozek zeby obsluzyc dluzszy lancuch gdy mamy przykladowo zebatke 44 lub 48 z przodu i megarange z tylu czyli 34. Wowczas przerzutka z krotkim wozkiem raczej nie obsluzy dobrze takiego ustawienia. Rowniez gdy nie wiemy jakie koronki beda stosowane bezpieczniej jest kupic/zamontowac przezutke z dluzszym wozkiem. Teoretycznie nie powinno sie uzywac przelozen o tak maksymalnym przekoszeniu, i wowczas przezutka z krotkim wozkiem wystarczy ale w praktyce moze sie zdarzyc, ze sie przezuci, a wowczas... jest problem!! Bezpieczniej jest zastosowac zatem dlugi wozek.

Nie wiem czy informacje sa dla Ciebie satysfkcjonujace, ale mam nadzieje, ze pomoga choc troche.

Pozdrower
Peter

Coś zaczyna mi świtać, info jest przydatne i za to wielkie THX. ;))

krótki !

długośc wózka nie ma znaczenia przy obsługiwaniu dużych koronek na kasecie. Ja mam średni (krótkiego nie ma) XTRa i bez problemu działa na 32z. Przerzutki szosowe nie działają na dużych koronkach kasty, bo mają krótszy korpus. Poza tym wszystko wytłumaczył Peter

daroguru napisał(a):

> długośc wózka nie ma znaczenia przy obsługiwaniu dużych koronek
> na kasecie. Ja mam średni (krótkiego nie ma) XTRa i bez
> problemu działa na 32z.

problem pojemności leży chyba raczej w tym, że krótki wózek nie obsłuży ci jednocześnie przełożeń 44/42-32 i 22-32: łańcuch będzie albo za krótki, aby obsłużyć to pierwsze, albo za długi - aby dobrze pracować na 'babcinych' przełożeniach. Ale jako użytkownik długiego tak sobie tylko teoretyzuję ;-)

średni wózek jest wporz .

dodatkowo szosowe przerzutki maja mocniejsze sprezyny wiec szybciej zmieniaja biegi....

i trzeskaniem ogłuszają rywali, czasami się zacinają i szaki lecą w krzaki ;)

a karaluchy pod poduchy...

Szak napisał(a):

> a karaluchy pod poduchy...

to jakiś gejowski szyfr ? :P

nie - a masz z tym problem ?

nie mam . to było głupie . sory .

no problemo ;)

to piękne , że jesteś wyrozumiały . :)

czy przerzutka ze średnim wózkiem będzie pasować do takiego zestawienia: korba LX 44T-32T-22T oraz kaseta LX 11-34T? bo nie wiem czy pojemność podawana w specyfikacji technicznej tyczy się kasety czy korby?!?

Pozdro!

Barry napisał(a):

> czy przerzutka ze średnim wózkiem będzie pasować do takiego
> zestawienia: korba LX 44T-32T-22T oraz kaseta LX 11-34T? bo nie
> wiem czy pojemność podawana w specyfikacji technicznej tyczy
> się kasety czy korby?!?
>
> Pozdro!

pojemność tyczy się różnicy między teoretycznym przełożeniem 44/34 a przełożniem 22/11 . różnica sum liczby zębów to pojemność prowadnika . oczywiście nie chodzi o to , że prowadnik jest w stanie wybrać 45 ogniw łańcucha , bo przecież łańcuch nie owija się na całych zębatkach , ale mniej więcej na połowie , tak więc rzeczywista zdolność prowadnika nominalnie oznaczonego jako 44T to ok . 22 ogniwa łańcucha , a przy nominalnych 34T to ok . 17 ogniw .
Osobiście korzystam z kasety zestawionej indywidualnie 11-13-14-15-16-17-18-21-24 i standardowych tarcz 44-33-22 . Takie zestawienie średni wózek obsługuje bez żadnych problemów . Przy kasecie 11-34 i średnim wózku należy wykluczyć korzystanie ze skrajnych przełożeń , i tak niezalecanych ze względu na przekoszenie łańcucha , szkodliwe dla całego napędu . jeśli łańcuch będzie za krótki , użycie zbyt dużego trybu w połączeniu z tarczą 44 spowoduje zniszczenie przerzutki .

no i teraz stało się wszystko jasne!

Wielkie dzięki za odpowiedz!

Pozdro!

jest 44-33-22
powinno byc
44-32-22

poza tym wszystko perfect.... :)

pozdrower
Peter

ale przyznasz , że 44-33-22 brzmi piękniej i jest takie symetryczne ?
sorry, to wpływ kobiecej płci mojego mózgu . . . he he :)

Czy przerzutka s**** X-9 w wersji "super-short-cage" obsłuży kasetę 9sp 11-34 + jeden blat z przodu 36T ?

Czy długi wózek w w/w przerzutce jest naprawdę dłuuugi (albo, jeśli komuś by się nudziło - ile ma cm długości?)? Czy średni jest dużo krótszy?