Krótki czy długi wózek?

Mam pytanko czy lepiej kupić przerzutkę z krótkim wózkiem czy z długim. I czym to się różni w działaniu oprócz wyglądu.
Pozdrawiam Michfel
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Krótki czy długi wózek?

Coż, jest wiele teorii... jedna głosi, że jak masz krótki wózek to trudniej zostawić część napędu na np. kamieniu. Ja mam cóś takiego co raczej krótkim wózkiem nie jest, ale nie narzekam na problemy z przeszkodami. Jedynie trochę denerwuje bo stuka na wybojach, ale dla DEORE to ponoć normalne...
Są też głosy, że przy krótkim wózku jest lepsze napięcie łańcucha, nie mam zdania na ten temat.

Dzięki za odpowiedź, ale interesuje mnie też czy krotki wózek obsługuje kasety z 34 zębami czy tylko np. do 32 max ja osobiście nie mam pojęcia. PozROWER M.

Hmm... spróbuję uporządkować co wiem.
1- zagadnienie krótkiego wózka bywa problematyczne, ale zakładając dyscypline przy wrzucaniu biegów (klasyczne nie krzyżowanie łańcucha) nie powinno być problemów nawet jeżeli pojemność przerzutki jest nieco mniejsza niżli wypadałoby to na Twoje zębatki + poprawka na rower (hardtail/full).

2- niektórzy korzystają z takiego wzoru aby obliczyć proporcje:
pojemność tylnej przerzutki >= od sumy 2 różnic: różnicy miedzy
największą i najmniejsza tarczą z przodu i róznicy miedzy
największą i najmniejszą zębatka z tyłu.
Plus największa zębatka z tyłu = minimalna długość wózka.

korba 24-34-44 -> różnica 20
kaseta 11-32 -> różnica 21
20+21=41 (pojemność przerzutki)
+ długość wózka dostosowana do maks. zębatki 32 zębowej.

3- wzór ten znalazłem jakiś czas temu na PL.REC.ROWERY
Tam tez Cię odsyłam po dalsze/bliższe szczegóły.

Dzięki z odpowiedzi, z tego wzoru wynika, że do mojej kasty raczej nie może być z krótkim wózkiem, bo jej pojemność max to 33 natomiast z długim wózkiem, 43 czyli raczej długi wózek.
PozdROWER Michfel

Jeżeli długość wózka starcza do największej koronki kasety, a do prawidłowości pojemności brakuje niewiele, to chyba może być, ale wtedy dyscyplina przy niekrzyżowaniu łańcucha jest b. ważna, bo przerzutke się urwie... czyli nie dawać bika osobie niewprawnej bez przeszkolenia i certyfikatu ;-)

Ja kupię ten krótki wózek producent pisze, że obsługuje od 11 do 34 a pojemność całkowita to 33 mam nadzieje, że będzie ok. Ciekawe tylko, czemu zazwyczaj te z krótkim wózkiem są droższe tak o 20 zeta.
PozdROWER Michfel

Jak kupisz, to daj znać jak się sprawuje, po dokonaniu niezbędnych testów :-) !!!

Kupiłem z krótkim wózkiem chodzi jak burza spokojnie obsługuje 34 zęby z tyłu. Polecam!!!
PozdROWER
Michfel

Witam

Dlugi wozek pozwala na wiekszy przekos lancucha (wieksza pojemnosc przerzutki) co oczywiscie nie jest wskazane ale czasami sie przydaje:)

Inne tematy z forum

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (22 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...