Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

Dzień dobry :) O Traktacie słyszałam wiele dobrych słów, więc też się zapewne skuszę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie jestem pewna tego Maga, sprawdzę sobie, człowiek tyle czytał, że wszystkiego nie jest w stanie zapamiętać.

W przyszłym roku - o ile warunki na to pozwolą - zamiast czytać książki postaram się jedną samemu napisać :) W zasadzie to raczej ebook będzie ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ano, zalogowałem się... bo gdzieś mi ktoś mył głowę, żem anonim jakiś...

Jeśli 'Kochanicę..' czytałaś, to Mag też Ci się spodoba - choć jest inny

O, Taki Tam, zalogowałeś się.:)

Kochanicę Francuza czytałam, o Magu słyszałam. Może się skuszę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sam uwielbiam czytać, i chyba zawsze jestem w trakcie czytania kolejnej książki...
Zależy też, co się lubi czytać - czy książkę do przemyślenia, zastanowienia się, czy też dla czystej rozrywki.

Książki, które ostatnio zwróciły moją uwagę, lub które zapadły mi na dłużej w pamięci -

'Traktak o łuskaniu fasoli', Myśliwski - zdecydowanie wartościowa, przeczytałem na jednym oddechu..

'Jaskinia filozofów', Somoza - wstęp do twórczości Somozy, potem polecam jego kolejne książki, acz część może być dość wymagająca..

'Mag', Folwes - cóż, czy życie jest tylko teatrem?, również jegoż 'Kochanica francuza' oraz dla ludzi z twardymi nerwami 'Kolekcjoner'

Jeśli natomiast coś lżejszego, ale z szalonym poczuciem humoru, to może duet Sheckley'a i Zelaznego?

itd...

Pozdrawiam

"Kochanek Wielkiej Niedźwiedzicy" Sergiusz Piasecki.

Właśnie kończę Kroniki Jakuba Wędrownicza. Niesamowita książka! Na pewno sięgnę po następną część :)

To teraz ja będę lokalną patriotką i polecę "Pruską zagadkę" Piotra Schmandta, bardzo dobry kryminał osadzony w Wejherowie na początku XX wieku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie Rudzielcu:)

Szwaja ze Szczecina ;) Mam wszystkie jej książki , których oczywiście akcja dzieje się w moim rodzinnym mieście i w większości w miejscach faktycznie istniejących ;)) Fajna kobieta z niej i fajnie pisze ;)

Szwaję też polecam,lekka,łatwa i przyjemna literatura:)

Grocholi to nie czytałam, ale polecam "Stateczną i postrzeloną" Moniki Szwai, dobrze się przy niej bawiłam :)

A ja lubię czytać Grocholę:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To polecam dalej :)

Jacek Dehnel : "Lala" i "Balzakiana".

Pierwsza to wspomnienie o babce autora, a w zasadzie rozmowa autora z babcią, bardzo wciągające. Taka saga rodzinna :) Druga to zbiór współczesnych opowiadań.

Jak dla mnie jest bardzo ciekawa , wracałam do niej dwa razy i w końcu podjęłam decyzję o zakupie :)))

Nie czytałam ale widziałam gdzieś, chyba w bibliotece. Właściwie to po tym PL-boyu się trochę do niego zniechęciłam. Skoro twierdzisz, że ciekawa to też łyknę:-)

Nie będę mogła wpadać tu codziennie więc podam kilka tytułów, które stoją na mojej półce.
Sensacja- "Proces" Irvinga i "Nagrody" Segala.
Z komedii- "Szalone życie Rudolfa"- Fabicka.
Kryminałów nie lubię ale ten jest przyjemny dla oka: "Sprawiedliwość owiec" Swann.
Czytam wszystko co wyjdzie z cyklu Metro Uniwersum- i jedną z najlepszych odsłon wg.mnie jest "Dzielnica obiecana", którą stworzył Polak- Paweł Majka.
A ponieważ dzięki temu cyklowi wygrałam książkę, której po przeczytaniu recenzji nigdy bym nie kupiła, a która okazała się zaskoczeniem bo była całkiem przyjemną lekturą toją również polecę: "Bat na koty" Niemczuka.

Gdybym jednak musiała zabrać ze sobą na bezludną wyspę tylko 2 książki:
"Upadek" Camus
"Misjonarze z Dywanowa" Zdanowicz

Jestem ciekawa co jeszcze polecicie bo będę miała teraz dużo czasu i mam nadzieję spożytkować go nadrabiając zaległości w lekturach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przyznam się, że nie wiedziałam, kto zacz ten Sted, a to Edward Stachura :) Opis mnie zaciekawił.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

W sumie to musiałem się wielce zastanowić.
No bo co innego rwie duszę, gdy człowiek zakochany, a co innego, gdy w rozpaczy.
Inaczej się czyta mając 16 lat, a inaczej mając 40.
Zbyt wiele zmiennych.
Jedne książki są świetne rozrywkowo i wraca się do nich co jakiś czas, a inne wstrząsające i te wystarczy przeczytać jednokrotnie.

Gdybym mógł zabrać ze sobą na bezludną wyspę jedną tylko książkę i musiałaby mi ona starczyć do końca życia, to byłoby to "Się" Steda.

Inne tematy z forum

Kogo polecacie od umów frankowych? (3 odpowiedzi)

Interesuje mnie, które kancelarie prawne mają najlepsze wyniki w sporach z bankami detalicznymi...

Mowa nienawiści ustawa - zagrożenie dla wolności słowa? (7 odpowiedzi)

Hej, Rząd podejmuje działania mające na celu wprowadzenie mowa nienawiści ustawa, która ma...

Rzetelny adwokat do rozwodu (3 odpowiedzi)

Po 15 latach żona mnie zdradziła. Jeszcze bym był w stanie jej to wybaczyć, ale kompletnie...