Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

Tak, jedną bym polecił szczególnie, ale wiem że i tak nikt nie przeczyta, to nie powiem o jaką chodzi ;P
Ja niestety czasu nie mam na czytanie pospolitych książek, jeśli już to literaturę fachową.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sam, może jakąś książkę polecisz? Właśnie czytam Jane Eyre. Przyznam, że tego typu lektury nie należą do moich ulubionych, jednak ta zapowiada się bardzo interesująco. Czyta się "jednym tchem" :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ok, to będzie chyba najlepsze rozwiązanie

To ja sobie wyszukam takie śliczne zakładki w necie;)...nie będę czekała na przypływ Twojej weny twórczej;)

Właściwie to mam już inne plany ;) Musiałoby mi się baaardzo nudzić.

Najpierw zrób a potem wyceń panie handlowcu;)

Taniej to ja mogę najwyżej prostokąt wyciąć i nawiercić kilka otworów i wypolerować ;P Ewentualnie z tektury zrobić ^^ Ale kto wie, może w wolnej chwili rzeczywiście jakąś miedzianą machnę.

No i pracuj nad ceną,pracuj;)...nie ma opcji targowania w górę:p;)

Ok, ale w górę ewentualnie ;P Ale tak serio, to gdyby uprościć te grafiki byłoby taniej. W tych ze zdjęć facet włożył sporo roboty, nie mówiąc o tym, że wykonane są ze srebra, więc muszą być drogie.

Możemy się potargować;)

150-200zl to chyba nie aż tak sporo jak na taką zakładkę, co? :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wracając na chwilę do lektur - polecam "Tajemniczego opiekuna" Jean Webster, zaczytywałam się w podstawówce, świetna powieść dla dziewcząt, pełna humoru. A, i jeszcze Małe kobietki Louise May Alcott :)

Sam...i już odstraszasz;)...a ja bym chętnie kupiła tylko nie wymyśl ceny z kosmosu;)

Mnie się podoba ta z obrazu Klimta. Poproszę :)

Mógłbym podobne zrobić, ale znając życie nikogo nie będzie na nie stać ;P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sam...ależ piękne te zakładki:)
W powodzi wspaniałych tytułów trudno wybrać jeden,w zasadzie to niemożliwe więc wrzucę tyt. może niezbyt ambitnej aczkolwiek dającej do myślenia i prześmiesznej książki p.L.Legut "Piotrek zgubił dziadka oko a Jasiek chce dożyć spokojnej starości".

do każdej książki przydaje się zawsze zakładka. proponuje jedną z tych:

http://www.boredpanda.com/hand-made-carved-bookmark-silverleaf/

Od "Miłości..." wolę "100 lat samotności" tegoż autora.

Nie dam rady ograniczyc się do jednego tytułu, trudno:

-"gargulec" davidsona. moja ukochana książka. Można czytac po wielokroć i za każdym razem coś nowego się odkrywa.

- "miłość w czasach zarazy" Marqueza- niesamowita książka o miłości, jak sam tytuł wskazuje

- "ojciec eliasz. czas apokalipsy" M. D. o'Brien. Dla mnie prawie arcydzieło. Jest tu wszystko. Miłość, przyjazn, 2 wojna, thiller. Każdy znajdzie cos dla siebie.

To na dziś. ( mogłabym dopisac Kinga wszystko prawie, "lalke" Prusa, która kocham i niekonczaca sie ilosc tytułow)

Choć królcio Jamesa, zajmował kiedyś zaszczytne miejsce na mych półkach. To fakt cokolwiek zaprzeszły.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Stop LGBT - wasze opinie na ten temat (3 odpowiedzi)

Cześć wszystkim! Ostatnio podczas spaceru zauważyłam na ulicy bilbordy z hasłem Stop LGBT....

Domki letniskowe w dobrej cenie (19 odpowiedzi)

Witam. Już się rozglądam za miejscem na przyszłe wakacje i na myśli mamk jakieś fajne i duże...

a to na rano ;) (345 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...