Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

Jeszcze takiej nie napisano.
Cheers.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, to ten film, tyle że film jest jak pisałem, mocno okrojony w stosunku do tego co jest w książce. Nie będę opisywał, ale niektóre fakty wstrząsające. Polecam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Art, chętnie przeczytam - obozowa literatura mnie bardzo interesuje. Na pewno wypożyczę

Co do książek o miłości to ja polecam :
"Callas. Zbyt dumna, zbyt krucha" - Signorini Alfonso
To jest opowieść o tragicznej wręcz miłosnej drodze Marii Callas. Czytałam kilka jej biografii, jednak ta skupia się głównie na jej związku z Onassisem. Poruszająca i zmuszająca do refleksji.

Czy to ten film z Steve'm McQueen'em? Co prawda nie widziałam, ale powiadają, że dobry. Nie wiedziałam, że powstał na podstawie książki :)

Henri Charriere "Pappilon". Też książka napisana na faktach, opisująca życie więźniów kolonii karnej w Gujanie Francuskiej. Jest film na podstawie książki, ale jak to często bywa, nie oddaje treści tak jak książka.

Jak się rozpędzę z podawaniem tytułów to trzeba mnie będzie przywołać do porządku ;)

Ruda, bardzo proszę :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja bardzo lubię " Pamiętnik pisany miłością " :))
Vi , tak przy okazji - dziękuję ;)

Dzięki, jutro wypożyczam:-)

"Dziwne losy Jane Eyre" bo lubię książki z tajemnicą i takie, których zakończenia nie jestem pewna do ostatniej strony :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Psychologia wskazuje wzór człowieka. (13 odpowiedzi)

Psychologia wskazuje wzór człowieka. Według której człowieka, który nie ma empatii, pasji i...

Jakie ciekawe gadżety do biura podróży (8 odpowiedzi)

Witam, Planuje zakup nowej partii gadżetów dla klientów Biura Podrózy. Specjalizujemy sie w...

Apel w trosce o ekosystem (7 odpowiedzi)

Apel w trosce o ekosystem, dotyczący dokarmiania ptaków, które są niezwykle pożyteczne, bo gołębi...