Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

Wiosna! Wiosna!! :)

A film, proszę bardzo: 'Les Chevaliers du ciel' (Sky Fighters) - ale nie pytaj, czy gdzieś dostępny, bo nie wiem... Oglądałem lat kilka temu - taka francuska odpowiedź na 'Top Gun' - tylko z dużo ładniejszymi ujęciami w locie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiosna wiosną, ale naprawdę lubię patrzeć na samoloty, piękne maszyny, szczególnie wojskowe :) Kurka, obejrzałabym jakiś dobry film z pięknymi ujęciami samolotów w przestworzach...

Albo jeszcze dochodzi do siebie , albo nas porzucił ... wszystko możliwe :)

Vilette, widać, że wiosna idzie ;)))

Musimy na razie żyć w niepewności. :) A może fotki ogląda?

Zawsze chciałam poznać pilota, naprawdę :) A egzamin zawsze możesz zdać :)

Właśnie tak się zastanawiam , czy żyje po tej imprezie ;))))

:)))) bez obawy, niedoszłym :)
Z kursem ale bez egzaminu, więc żaden ze mnie pilot :)

InnyTaki, nie mów mi, że jesteś pilotem? :)

Taki Tam od balona był na ognisku, może jeszcze przeżywa ten wypad? ;)

Ależ lubię filmy!

Począwszy od 'Między słowami' - jeden z moich ulubionych filmów, mimo, że tak niewiele się w nim dzieje... poprzez 'Pokój 1408', gdzie reżyser nie zapomniał, czym powinien być dobry horror a skończywszy... może na 'Mój sąsiad Totoro'?

A o balonach to nic nie wiem, jednie w temacie samolotów coś tam wiem...

Z Takim Tamem od pozdrowień rozmawiałaś... ja o locie balonem też chyba z Takim Tamem od pozdrowień , aczkolwiek teraz to już nie jestem pewna :D
Inny Taki Tam , faktycznie , Ty byłeś w wątku o romantycznych... dobra , wobec tego będziesz " Inny Taki Tam" :)))
A gdzie się podziewa Taki Tam od balona ?? Ktoś widział ??

Dzięki za wyjaśnienie :) Ale filmy lubisz oglądać, niekoniecznie nieme?

Wybieram beletrystykę. Podręczniki mogą być za trudne :)

Nieme kino, to nie ja :)
No, pamiętam jeszcze chociażby 'Kaczą zupę' - ale raczej w temacie kina się tak nie udzielam...

A jak lubisz lotnictwo, to niech 'Los jest myśliwym' będzie pierwszą książką (przyznam, że wróciłem do niej...). Służę kolejnymi - od beletrystyko do podręczników lotnictwa (nie żartuję :) )

Będę od książek, a jak zabiorę głos w innym wątku, to mnie rozpoznają (chociaż już zabierałem chociażby o 'romantycznych mężczyznach' ... )

Nie, w wątku : Gdzie poznać interesującego mężczyznę ;) Chyba z TakimTamem od pozdrowień, muszę ich jakoś rozróżniać.

A gdzie gadaliście ?? Też w tym wątku ??

Ja lubię lotnictwo :)

W takim razie będziesz TakimTamem od książek, przynajmniej dla mnie :) Tylko z kim ja gadałam o kinie niemym? Teraz mam zagwozdkę.

Ok, pozostańmy przy 'Inny' i będzie OK.

A że na ognisku nie byłem, to chyba wszystko wyjaśnia.

A jeszcze bardziej dywagując, podchodzę z rezerwą do wszelakiej maści forum, wiedząc, jaki jest statystyczny poziom (podkreślam - statystyczny) - i z taką niechęcią się rejestruję..

A miało być o książkach.... właśnie kończę
'Los jest myśliwym' - jeśli ktokolwiek lubi lotnictwo, to gorąco polecam.. jedna z najwspanialszych książek w tym temacie, na bazie której zrealizowano przynajmniej dwa filmy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Staszek, Staszek Kolasa? Sorry, musiałam ;)

A wniosek z tego taki, że należy się rejestrować i mieć swój własny, jedyny nick, panie TakiTam.

Taki tam , jak już ustalisz konkretnie swą tożsamość , to daj znać , bo sama jestem ciekawa , czy jesteś tym Takim Tam , czy tamtym Takim Tam :D :D ;)))
Dlatego warto od początku się rejestrować ;))

Inne tematy z forum

Psychologia wskazuje wzór człowieka. (13 odpowiedzi)

Psychologia wskazuje wzór człowieka. Według której człowieka, który nie ma empatii, pasji i...

Jakie ciekawe gadżety do biura podróży (8 odpowiedzi)

Witam, Planuje zakup nowej partii gadżetów dla klientów Biura Podrózy. Specjalizujemy sie w...

a to na rano ;) (345 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...