A może by tak zmienić określenie gminy?

z
Kolebki Haftu Kaszubskiego
na
Kolebkę Ubłoconych Po Dach Samochodów

Tragedia te nasze drogi. Kilka dni temu sąsiadka spaliła sprzęgło a dziś sąsiad utopił oba przednie koła
Gmina powinna dotować zakup terenówek

Pozdrawiam Off Roadowców
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: A może by tak zmienić określenie gminy?

od 14 lart jak tu mieszkam jest tak samo jak XIX wieku.
Zwracanie sie do radnych nie pomaga bo smieja sie człowiekowi w oczy i zrzucaja wine na Urząd Gminy.
To po cholere jesteście w tej społecznej służbie by brać diety czy pomagać mieszkańcom swojej wsi.
Ręce opadają. I jak ma byc dobrze w tym kraju skoro na niskich szczeblach władzy wypinją się na człowieka.
Bierzcie ludzie faktury za naprawę aut i niech gmina wypłaca Wam odszkodowanie. Warto prawnika podpytać.

Niektorzy ludzie nie moga dojechac autem osobowym do domu przez koleiny blotne.
Widac jak niekompetentni ludzie zajmuja sie utrzymaniem drog - chcieli wyrownac koleiny blotne i mysleli, ze to zalatwi sprawe. Kazdy normalny czlowiek wie, ze trzeba wysypac tam gruz/kamienie i to ubic, ale gmina jak zwykle zrobila aby bylo. To jest kpina z mieszkancow.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szanowni Państwo jak wczesniej pisałem , mieszkam od 14 lat w Baninie.
Takzłego stanu dróg jak dzisiaj nie pamiętam.
Po roztopach nasze drogi przypominaja bagno. Do tego developerzy niszcza te drogi, ciężki sprzęt tworzy koleiny itp. Widac nasza gminę stać na płacenie odszkodowań za zniszczone samochody.
Mam wrażenie ,że cofamy się w czasie, niedługo zamiast autem to kolaską będę jeżdzić albo walcem. Bo inaczej się nie da. Mój sąsiad tak zakopał się w błocie ( zawiesił auto na kolinie) ,że cały błodnik urwał, ktos inny sprzęgło spalił, ktos miske olejowa uszkodził. GDZIE MY KURTECZKA ŻYJEMY.
Błoto, gnój jak w ciemnogrodzie.
Ludzie idzmy na to zebranie rady sołeckiej , trzeba coś z tym fantem zrobić albo zgłosić gdzies do TV lub prasy.
Za co my podatki płacimy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadzam się, temat trzeba mocno poruszyć na zebraniu wiejskim.

W Twojej wypowiedzi jest klucz do problemu: "developerzy niszcza te drogi, ciężki sprzęt tworzy koleiny itp"
Czemu nikt nie zadzwoni na policję skoro np na takiej Pszennej jest zakaz wjazdu ciężkiego sprzętu? Ustawić taki sam znak na Rolniczej, Tuchomskiej itd i egzekwować.

Ciekawi mnie też ilu tych drogowych narzekaczy było na ostatnich wyborach?
Naszych radnych nie bronię, ale zanim ktoś znowu będzie klepał, że "nic nie robią i śmieją się z nas" najpierw niech spojrzy ile głosów mają w Radzie Gminy. Jeśli ktoś dalej twierdzi, że nic nie robią i sam ma pomysł na naprawę sytuacji w naszej wsi to niech sam wystartuje w wyborach, bo od kiedy mieszkam w Baninie to mam wrażenie, że kandydatów na radnych wybiera się albo przez zasiedzenie albo z łapanki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Podejrzewam ,że policja nic by nie wskórała -deweloperzy napewno mają pozwolenia na wjazd. Ponadto to jak to rozwiązać ? zabronić budowania ? też mnie wkurzają rozwalone drogi ale policja na deweloperów to kiepski pomysł ,tym bardziej znak zakazu wjazdu również, bo UG wyda pozwolenie na wjazd na te ulice i tyle
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a i jeszcze dodam , ze na pszennej leżą płyty wzdłóż ulicy od chyba roku - gmina miała je ułożyć tylko - zrobili podkop w październiku i tak to zostawili - dlatego teraz jest tam taka masakra ,ze trzeba jeździć bokiem a nie ulicą...ehhh

Na czas budowy deweloperzy powinni układać drogę tkzw. techniczną z podsypki i płyt jumb. niestety w naszej gminie wszyscy mają na to wywalone. chcesz dojechać do domu? Twój problem. Burmistrz i Trepczyk dojadą. Myślę że powinniśmy tę sprawę podnieść ostro na zebraniu a jak to nie pomoże to może blokada dróg? Jak jedna z drugą ciężarówka nie wjadą na budowę to może coś drgnie.

spadło sniegu dużo to nie mogli kłaść.
Pszenna i inne drogi są w fatalnym stanie.

do xxx
Jak masz farmazony pisać to lepiej nie pisz wcale.
Znaki drogowe sa i co z tego? wjeżdza ciężki sprzęt, wjeżdza.
Pomijając developerów to drogi sa nieutwardzone po roztopach jest bagnisko.
Czy ty człowieku traktorem jeżdzisz czy spychaczem ,że takie mądrości nam tu prezentujesz.
Jak piszę,że od 14 lat nic się nie zmieniło to chyba o czymś świadczy!
Czy my mieszkamy w III świecie czy w kraju europejskim?
A policja jest tak skłonna przyjeżdżać ,że byś się zdziwił.
W tej wsi to tylko spychotechnika. JEST JESZCZE GORZEJ NIŻ KIEDYŚ - drogi

Jeżeli wolisz pleść tylko w internecie i od 14 lat trollować to twoje prawo, ale nie dziw się, że gmina traktuje cię jak trolla.
Skąd niby policja ma wiedzieć, że ktoś wiezie tira pustaków na budowę? Mają stać całymi dniami za rogiem? Idę o zakład, że deweloperzy nie mają zgód od władz gminy na wjazd pomimo zakazu. To w interesie samych mieszkańców danej ulicy jest pilnowanie takich spraw. Żurawicz też nie będzie stał i spisywał kto łamie przepisy. Wiem, że łatwiej wylewać krokodyle łzy na forum, ale do niczego to nie prowadzi. A policja przyjeżdża. Wiem, bo dzwoniłem, gdy jeden cwaniaczek TIRem zaparkował na chodniku przed Algidą. Przyjechali po 15 minutach i skasowali delikwenta.
"Pomijając deweloperów"??? W mojej okolicy nie ma deweloperów i droga jest dobra, a porównując z innymi banińskimi drogami nawet bardzo dobra. Przypadek? Zastanów się i sam sobie odpowiedz.
W krajach europejskich frekwencja wyborcza wynosi powyżej 90%, a u nas? Widać nie jesteśmy w Europie z całymi tego konsekwencjami.

Jest wręcz KARYGODNE, że gmina nie zmusza deweloperów do naprawy rozwalonych przez nich dróg. Mam nadzieję, że Żurawicz odpowie za to w nabliższych wyborach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://kartuzy.info/wiadomosc,zdjecie,64340,Mezowo-ul-Kielpinska.html tutaj mozna podeslac zdjecia naszych pieknych bagien

do xxx kolejny raz
Skąd masz informacje ,że nic w tej sprawie nie robię?
Mogę teczkę założyć, tyle już pism się wysyłało do gminy o e-mailach nie wspomnę.
Nie znasz mnie i pojęcia nie masz ile razy się prosiło gminę o naprawę.
PRZEZ 14 LAT NIC NIE ZROBIONO i mam prawo czuć dyskomfort nie mogąc dojechać do własnej posesji.
Sąsiedzi tez piszą i g.o z tego za przeproszeniem wynika.
Trochę tłucznia wysypali a pług , który równa drogi i tak to wszystko ściąga na pobocze.
Sądze ,że jesteś kimś z rady sołeckiej bo każdy inny mieszkaniec by popierał moją opinię.
Trolem nie jestem i wypraszam sobie takie określenie po to jest to forum by wyrażać swoje niezadowolenie i wymieniać opinie.
Zniszczone samochody, dzieci grzęznące w błocie gdy ida i wracaja ze szkoły to nie jest fajne ale to jest trolowanie wg. Ciebie.
TO SĄ FAKTY i możesz sobie dorabiać ideologię jaką chcesz, prawdy nie zakrzyczysz.
Kontaktowałem sie też z developerami i maja to w poważaniu bo budowy trwają i mogę ich pocałować w przysłowiowy zadek , śmieją się człowiekowi w twarz.
Policja odsyła do Urzędu gminy bo oni nie są od tego.

co innego blokada drogi xxx tu wezwanie Policji ma swoje uzasadnienie
co innego stan dróg i nic nierobienie z tym faktem.
Człowieku ogarnij ty się czy Policja ma zawracać betoniarke z placu budowy czy mam mnie wyciągać jak grzęznę w bagnie. A może jak dzwig przyjeżdza na budowę to Policję wzywać. Gdyby drogi były utwardzone to dziury i koleiny by nie powstały.
Myśl trochę jak masz czym!
Czytaj ze zrozumieniem albo do szkoły wracaj i naucz się logicznego myślenia.

przy Algidzie jest asfalt.
I dawno temu został położony.
Przestań sie mądrzyć skoro tam mieszkasz i nie musisz w bagnie grzęznąć.
Gmina przeznaczyła fundusze unijne na modernizację tej drogi do Pępowa bo to przelotowa do Żukowa. Jeszcze poprzedni burmistrz zatwierdzał ten projekt.
Dróg osiedlowych brak od kilkunastu lat.
I to mieszkańców boli.
Mam nadzieje ,że inni mieszkańcy dołączą do tej dyskusji i spotkamy się na zebraniu.

Brak uregulowań prawnych w stosunki do developerów co dalej z tym fantem.
Pan burmistrz odpowiada :
- "Podejmiemy zdecydowane działania, będziemy monitorować", itd, itp.
Słowa rzucane na wiatr a ty sie człowieku martw jak dojść na autobus , jak dziecko ma dojść do szkoły, jak Ci samochód ugrzęznie w błocie.
Nawet jak nie było tych developerów to było beznadziejnie.
Jak przyjdzie wezwać karetke pogotowia to chyba ratownicy przyjadą walcem.
Te obietnice i takie tam już wielokrotnie przerabialiśmy.
Średniowiecze czy XXI wiek mamy teraz .

do 'tyle w temacie'
Trollowanie wychodzi ci najlepiej, za to działanie nie bardzo. Inwektywami obrzucaj się z kumplami lub z żoną.
Kolejne 14 lat narzekania i grzęźnięcia w błocie wyrobi twoją formę i może zostaniesz naczelnym narzekaczem i trollem na levelu profi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

xxx
zmień leki

zmień leki xxx
Bo sam najpierw kogos obrzucasz wyzwiskami nazwałeś faceta trolem a pózniej bzdury piszesz.
Pierwszy raz widzę kogos komu drogi sie podobaja w Baninie. Znawca wielki się odezwał.
Masz cos z banią chyba.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

wyluzowac sie natychmiast ! :)

i przestać obrzucać się błotem ! natychmiast!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

za mało "natychmiast" a na poważnie drogi to mamy tragiczne a najgorzej ze nie ma żadnego spójnego planu u włodarzy jak je robić,uregulować deszczówkę itd tylko ciągłe prowizorki.Podoba mi się pomysł z blokada drogi(Pszennej) dla ciężarówek.....jak się zrobi porządny raban tak jak z obwodnicą to może w końcu coś drgnie.....

uważaj
bo niejaki xxx
nazwie Cie trolem tak jak zwyzywał jednego z przedmówców .
A swoja droga jak prostak nie ma sensownych argumentów to najprościej nazwać kogoś trolem.
Mnie przekonują argumenty tego" trola" Panie xxx
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam rodzinę w Mazowieckim (głębokiem Mazowieckim). Mieszkają we wsi o rozmiarach połowy Banina. Do każdej posesji (w tym takich na zupełnym odludziu) jest asfalt! .
Wieś ma 3 główne ciągi komunikacyjne (wyasfaltowane), jeden z nich ma chodnik (przelotowy przez wieś). Wąskie dróżki przy których są wjazdy na posesje też są wyasfaltowane.
Sąsiednie wsie wyglądają bardzo podobnie.
Tam się da. Dlaczego u nas nie!?!?

Nie da się bo w Urzędzie Gminy jest banda kolesi którzy po wyborach zmieniają się stołkami. Pan Trepczyk był przed wyborami od spraw dróg. Nie robił nic, wystartował w wyborach, nie wygrał i w nagrądę za mistrzowskie spławianie interesantów jest teraz wice burmistrzem na dworze jaśnie panującego ściemniacza Żurawicza. I właśnie dlatego prędko nic się nie zmieni. Jeśli jeszcze dodać że jeden z naszych radnych z Banina chciał nam załatwić obwodnicę za oknem to mamy komplet. Tylko świeża krew w ratuszu może coś zmienić. Jakieś pytania?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiedy są najbliższe wybory?

spytamy się pana burmistrza 25-tego na zebraniu-on wie najlepiej kiedy są wybory.

Stan dróg w Baninie to tragedia, spod własnego domu nie da się wyjechać!! Może ktoś zdecyduje się zaprosić telewizję do Banina, uważam, że to dobry pomysł i motywacja będzie do działania dla naszych władz :)

Telewizja w Baninie zmieni niewiele lub wręcz nic. Tak w sprawie dróg, jak i każdej innej. Może będzie kolejny, dziesięciominutowy program interwencyjny, i tyle. Przyjadą, pogadają, popytają, mieszkańcy ponarzekają, władze gminy (jeśli łaskawie przyjdą) powiedzą, że nie ma pieniędzy, i nic z tego nie wyniknie.

A dróg nie będzie dopóty, dopóki nie będzie kanalizacji. Nikt rozsądny nie będzie przecież kładł nowych nawierzchni po to, żeby je później ryć pod "kanalizę".
Natomiast jak najbardziej można i trzeba domagać się układania płyt, bo te można w każdej chwili zdjąć i położyć w innym miejscu, które tego potrzebuje. A także chociaż cząstkowego oświetlenia, np, skrzyżowań. Bo błoto i kałuże można ominąć, ale trzeba je najpierw widzieć.

I nie ma co się obrzucać inwektywami na forum, bo od tego dróg nie przybędzie. No i może być milej, mimo wszystko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co do kolejności inwestycji nie byłabym wcale taka pewna. Nie raz i nie dwa razy można było zaobserwować w naszym kraju wpierw budowę drogi a potem rycie jej w celu położenia czegoś pod nią. Prosty przykład z naszego podwórka - pobudowano drogi do nowej szkoły a teraz wjedzie po nich ciężki sprzęt i będą budować szkołę. Co z tych uliczek zostanie? Nie wiadomo. To po pierwsze. Po drugie to co z ulicami, które już mają wszystkie media łącznie z kanalizacją i płyt się nie może doprosić, bo wszystkie są kładzione na Tuchomskiej lub Pszennej (nie mówię tu o darach od dewelopera). O egipskich ciemnościach nie wspomnę.

To nie jest kwestia kolejności inwestycji, ale podejścia gminy do deweloperów. W Gdańsku spora część nowych inwestycji budowlanych połączona jest z budową dróg dojazdowych lub wręcz przebudową całego okolicznej infrastruktury drogowej. A u nas? Spakują betoniarkę i odjeżdżają na następną budowę, a mieszkańcy toną w błocie.
Z drugiej strony patrząc widać jak na dłoni różnicę w cenie m2 w Gdańsku i w Baninie ...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

do WT od 7 lat mamy kanalizę a od 10 BRAK DROGI!
Przestań bzdury wypisywać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, kanalizację mamy, ale burzówki - nie mamy. Więc Ty też przestań bzdury pisać, bo zbudowanie dróg, bez wcześniejszego zbudowania burzówki, także byłoby bardzo nierozsądne. A woda, która po opadach i roztopach zalewa Banino miałaby jeszcze lepsze warunki do "niewchłaniania się" w glebę.

do mieszkanka
Kanaliza a burzówka widzisz róznicę a pretensje miej do dewelopera od którego kupiłas brzydkiego blizniaka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Imperium-Auto Salon (10 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...