Banino miejscowość monitorowana

Dziś zauważyłam taką tablicę na wjeździe do Banina od strony Pępowa. Czy to oznacza, pomiar prędkości na ulicach? czy kamery na drogach? ktoś coś słyszał? Ciekawa jestem czy ten znak coś da. Nie sądzę, że wszyscy piraci drogowi nagle zaczną jeździć przepisowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Banino miejscowość monitorowana

Podobno pani Stopka dostała aparat fotograficzny i teraz monitoruje...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koło pizzerii Daniela na słupie są kamery prawdopodobnie dwie i pewnie dlatego ta tablica informacyjna.Jak wjeżdżamy do Żukowa przez Pępowo to stoi ten sam znak więc podejrzewam że chodzi o te kamerki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

i w Chwaszczynie się pojawiły. Jakaś plaga ;) by było bezpieczniej!

Pewnie tak. Ciekawe, czy ktoś ogląda te filmy. Czy może to zwykłe atrapy, by żyło się taniej?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Myślę podobnie ..ktoś miał wygrać przetarg np 50 tys zł za kamerę a czy to ma jakiś logiczny sens ...raczej nie

oznaczenie pomiaru predkosci jest scisle unormowane, fotoradar musi miec zolte oznaczenie i musi byc znak ze stoi, wiec chodzi jedynie o to ze sa kamery, ktore pokazuja, co sie aktualnie dzieje na drodze.

Na stronie Rady Sołeckiej już dawno temu była informacja na temat umieszczenia tych kamer.

I podany był nawet koszt zakupu tego urządzenia. Chodzi mi po głowie suma koło 10k. ;]

A jest możliwość podglądu obrazu z tych kamer ?
Tak jak w przypadku wielu miejskich kamer w trójmieście, Łebie i innych meijscach.

tak też na to się natknęlam 10.000 :/ nieźle ktoś przytulił. A faktycznie jeśli chcą postawić fotoradar musi być znak "pomiar prędkości" lub "fotorada" czy jakoś tak. Mi tylko się marzy aby ul. Lipowa kiedyś doczekała się na całej długości chodznika

nie wiem czy dycha za montaz systemu monitoringu zewnetrznego to jest duzo, koszt samego sprzetu i okablowania zewnetrznego pewnie to z polowa inwestycji wiec z tym przytulaniem to chyba troche was ponosi, ale wiadomo, jak samemu sie przytuli to okej, jak ktos inny przytuli to juz nei okej :D taka moralnosc kalego :D
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Święta racja

10k za 1 kamerę i montaż hmm? Moim zdaniem bardzo dużo, za dużo.

Jeszcze pozostaje kwestia po co to tam wisi ;]

Ciekawe czy jak był ostatnio śmiertelny wypadek, czy ona się przydała, czy tylko wisi sobie aby wisieć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

oczywiście można zrobić i za pięćset zeta, to jak z samochodami, można jeździć nowym za 30 tysi i rzęchem za tysia, to jedzie i to jedzie, ale jakość i bezpieczeństwo diametralnie różna.
Wiadomo, że w naszym pięknym kraju każdy jest ekspertem od wszystkiego i potrafi trzaskać wyceny z rękawa, szkoda tylko, że realnie gros ekspertów mogłoby wyceniać najwyżej cebulę na rynku :)

ja mam starego rzęcha z 8 air begami .. za 5 tyś zł myślisz że jest gorszy od nowej daci za 30 tys zl ?
LOL
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

no może jeszcze swoje intymne wymiary podasz?
ale wiesz, że nie o to chodzi? Tak tylko Janusz kokietujesz, bo się autem chciałeś na forum pochwalić :D
cebulą wali...
po oczach :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wiem, o czyjej Dacii mowa, ale jeśli Twój rzęch z ośmioma poduszkami kosztował 5k, to prawdopodobnie Niemiec płakał jak sprzedawał wszystkie te auta połączone w jedno. Ze śmiechu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jednak chciałbym się dowiedzieć, do czego tak naprawdę mają służyć te kamery (dwie? jedna?) i jakie mają realne możliwości. Czy, jeśli - nikomu tego nie życzę - ktoś komuś zrobi krzywdę w środku nocy w zasięgu ich działania, nie okaże się, że owszem, widać, że ktoś coś zrobił, ale nie widać rysów twarzy i zarejestrowany obraz do niczego się nie przyda. Albo czy przez całą dobę ktoś siedzi przed ekranem, obserwuje i ma obowiązek oraz możliwość NATYCHMIASTOWEGO wysłania patrolu interwencyjnego, czy też musi dzwonić na 112 i czekać, aż z Żukowa łaskawie przyjedzie ekipa, żeby włożyć do plastikowego worka zwłoki ofiary. Bo nie zakładam, że chodzi tylko o to, żeby za publiczne pieniądze można było sprawdzić, czy ktoś podpierdzielił super ciasto na super pizze rzeczonego Daniela...

kamery zostały założone z funduszu sołeckiego na wniosek rady sołeckiej złożony bodajże w 2012 r także na wszelkie pytania na temat tych dwóch kamer powinna odpowiedzieć Pani sołtys i rada sołecka

Kamery miały za zadanie monitorować przejście dla pieszych przy starej szkole. Nie sądzę jednak, żeby ktokolwiek 24h nadzorował ich pracę. Na to po prostu nie ma pieniędzy.

Nagrania się zapętlają po 30 dniach.
Być może doprowadzimy do wpuszczenia tego strumienia w sieć, jeśli technika nie stanie na przeszkodzie.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

przedszkole (21 odpowiedzi)

Miszewo nowo otwarte przedszkole w Miszewie zaprasza chętnych na dni otwarte w środę od godz 14...

Szkoła i rodzice (22 odpowiedzi)

Jest parking przy szkole ale nie trzeba zastawić całą Tuchomską bo oszołomy nie myślą .

budujecie/kupujecie na kredyt? (263 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...