Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

Skoro taka cisza przez weekend zapadła ;) to zakładam nowy wątek ;) (i żeby łatwiej w telefonie mi się odpalał)

wczoraj była zupka kalafiorowa z ziemniaczkami i maleńkim makaronem - gwiazdeczkami :]

później gościliśmy na urodzinach :] była grillowana karkówka, kurczak, szaszłyki :] duszone udka z kurczaka :] sałatka :] paszteciki francuskie z bigosem :] sałata z pomidorami, rodzynkami, oliwkami i fetą :] tort truskawkowy i czekoladowy :]

wracając zajechaliśmy na działkę i z Gabrysiem nazrywaliśmy fasolki mamuta(wysokiej) na dzisiejszy obiad :] będą ziemniaczki, gulasz wieprzowy z warzywami i fasolka polana bułeczką :]

dzisiaj ugotuje smak na zupę soczewicową :] (na mięsku)
jutro na działce będzie ciąg dalszy gotowania zupy :]

na środę planowany grill :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie dziś na obiad będzie tikka masala. Dawno już nie jadłam tego dania.

U mnie dziś naleśniki z dżemem truskawkowym z Herbapolu i do tego bita śmietana :D szybko i smacznie a dzięki dżemowi i jakieś owoce przemyci się do posiłku moich dzieciaczków :) http://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/dzemy/dzemy-owocowe

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-18-t414570,1,310.html

to ostatni wpis ? częsci 18 jeszcze nie ma ? czy nie mogę oznaleźć

ja podaję je bez sosu :]

podstawa każdego dobrego sosu jest beszamel :] beszamel może być na mleku lub bulionie(a nawet wodzie w Vegetą itp.)

zobacz co tu napisałam ;) http://forum.trojmiasto.pl/Przepisy-na-domowe-SOSY-t321610,1,16.html

jak zrobić beszamel? http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,8930913,Sos_beszamelowy.html
do mieszania używam takiej trzepaczki http://allegro.pl/silikonowa-trzepaczka-kuchenna-367-do-ciasta-26-cm-i2678784283.html

dopraw wg uznania(sól, pieprz i inne przyprawy) :]

- jeśli chcesz sos pieczarkowy - dodaj podsmażone na maśle pieczarki z cebulką i garść posiekanej zielonej pietruszki :)
- dodaj dużo posiekanego koperku i będzie sos koperkowy :)
- w bulionie lub mleku rozpuść koncentrat pomidorowy - będzie sos pomidorowy :]
- wczoraj zrobiłam sos chrzanowy na białym beszamelu(mlecznym) - dodałam startego chrzanu ze słoika, trochę cukru, soli, białego pieprzu i startej gałki muszkatołowej :]

zanim opanowałam robienie beszamelu ;) szłam na łatwiznę i wodny smak sosu (czyli bulion z "czymś") zagęszczałam tak - do miseczki wsyp 1-2 czubate łyżeczki mąki(zależy ile sosu, może być więcej mąki), dodaj odrobinę zimnej wody i bardzo mocno wymieszaj trzepaczką, żeby nie było grudek.
to wlewaj do swojej podstawy sosu i też mieszaj trzepaczką :]

możesz też zrobić taki sos jarzynowo-koperkowy :]

ja go robię do gulaszu z żołądków drobiowych :] więc kopiuję, bo już kilka razy podawałam przepis :]

*********gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym :] *********

żołądki umyć, zalać wodą, zagotować. wodę zlać, nalać czystą, dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy sól lub jarzynkę. Gotować na małym ogniu aż będą miękkie. Ostudzić, pokroić w plasterki.

średnią cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do tego startą na tarce marchewkę (ja daję 1-2 garści mrożonej włoszczyzny w paskach), podsmażyć, oprószyć mąką.

Do podsmażonych warzyw dodawać wywar (może być z kostki rosołowej, albo ten po gotowaniu żołądków) - cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
Gotować na małym ogniu 15 minut.

Posiekać koperek, wymieszać z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Do tego dodać 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewamy śmietanę z koperkiem do sosu. Doprawiamy do smaku (dałam pieprz biały i ziołowy, świeżo startą gałkę muszkatołową).

Wrzucamy pokrojone żołądki żeby się podgrzały.

czekam na wieści jak kotleciki smakowały :))))

Aguś dzięki za szybką odpowiedz. Kotlety :):) robie na jutro i dam znać jak wyszły.
Znasz może przepis na jakiś dobry sos??

Asiu - robię kotlety, a nie pulpety ;)
nie wiem jak w czasie gotowania(pulpetów) zachowa się ta marchewka)

Jeśli chodzi o duszenie marchewki - nigdy nie patrze na zegarek :] ale dosłownie ok 5 minut, żeby lekko zmiękła, ale żeby się nie rozgotowała :]

Agusia mam pytanie.Planuje zrobić pulpeciki marchewkowe w/g Twojego przepisu kochana i pytanie brzmi ile trzeba dusić tą marchew z wodą?? Jestem totalnie zielona jeśli chodzi o kuchnię .
Jeśli znasz przepis na jakiś dobry i łatwy sosik do tych pulpecików i nie tylko to będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam i podziwiam wszystkich umiejących gotować.

łeeeeeeee Sylwia - czemu tak późno? ;) jak już byłam po zakupach ;) ale następnym razem z przyjemnością wypróbuję wersję z cukinią :D

czym faszerujesz bakłażany?

zaraz założę nowy wątek, bo tego już nie mogę otworzyć w telefonie ;P za długi jest :]

Agusia, zastąp makaron cukinią pokrojoną na cienkie plastry - zobaczysz jaka pycha wyjdzie :))

u nas dziś faszerowane bakłażany :)

szukałam natchnienia i znalazłam :] jutro zrobię zapiekankę makaronową z sosem bolońskim, szpinakiem i sosem beszamelowym :))) pomysł znalazłam tu http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2010/09/lubie-lasagne-lazania-z-mielonym-miesem.html

tylko zamiast płatów lazanii wolę inny makaron ;)

Cytrynka - gratulacje :] kiedy termin? :)))

oj o Generale to wiele razy pisałyśmy ;) nawet zgłębiłam temat czemu nie wszystkie piwa chcą wypływać z butelek w czasie pieczenia ;) i co zrobić żeby im pomóc :]

o kurczaku na soli też nie słyszałam :] o rybach - i owszem :]

u nas w końcu na kolacje była ogórkowa (po powrocie z działki i po kąpieli Młodego) :] na obiad - szybka wersja działkowa - podgrzane parówki i sałatka jarzynowa ;P

kalafior czeka - chyba zrobię z niego kotlety :]

chodzi za mną szpinak ;] jeszcze nie wiem czy w wersji z naleśnikami, czy z makaronem, czy może pierożki z ciasta francuskiego? w każdym razie jutro musi być szpinak :P

i zrobię jakąś zupkę :] może barszcz ukraiński?

tak tego na piwie robilam bardzo dobry soczysty i sie wszyscy zajadali na wielkanoc...ale tego na soli jeszcze nie na pewno wyprobuje jakos w pazdzierniku.

ktos cos raz pisał ze nabija kuraa na butelke od piwa chyba to sie jakis GENERAŁ nazywało było w jakimś wątku

robią niektórzy też na butelce, tzn okrakiem nakładają kurczaka na butelkę od wina i tak pieką, jest b.soczysty i skórkę ma chrupiącą

tego kurczaka musze wyprobowac nie slyszalam i ngdy wczesniej nie widzalam zeby ktos tak robil:)

dziękuję :)

w końcu kurczaka nie było, a wątróbka, a na kolację była ta wołowinka dla sprotsowania, żebyście nie myślały, że mięchem tylko żyjemy

wołowina była z przepisu amerykańskiej autorki ksiązki kulinarnej, ale teraz nie pamiętam jej nazwiska, w kazdym razie podsmażał wedzone kostki boczku, talarki marchewki i duże kwadraty wołowiny zrazowej, takiej delikatnej, po zalaniu winem czerownym dusiło się te kilka godzin do 18.30, bo o tej porze dopiero miał być ten rzekomy obiad. Na całe szczęście że miałam wątróbkę w domu

Mniam Cytrynka;) No i gratulacje.

Jutro wyscig, wiec dzis przedbiegowa kolacja - domowy sos putanesca, stek z tunczyka i makaron.
Wczoraj kolacja na miescie.

a mój mąż zrobił dzisiaj wołowinę po Burgundzku , ale to dobre było, 3 godziny się kitwasiło w winie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzisiaj była pomidorówka z makaronem,a na jutro planuje zrobic kluski sląskie ze smażona cebulka bo wieki nie jedlismy

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....