Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

Skoro taka cisza przez weekend zapadła ;) to zakładam nowy wątek ;) (i żeby łatwiej w telefonie mi się odpalał)

wczoraj była zupka kalafiorowa z ziemniaczkami i maleńkim makaronem - gwiazdeczkami :]

później gościliśmy na urodzinach :] była grillowana karkówka, kurczak, szaszłyki :] duszone udka z kurczaka :] sałatka :] paszteciki francuskie z bigosem :] sałata z pomidorami, rodzynkami, oliwkami i fetą :] tort truskawkowy i czekoladowy :]

wracając zajechaliśmy na działkę i z Gabrysiem nazrywaliśmy fasolki mamuta(wysokiej) na dzisiejszy obiad :] będą ziemniaczki, gulasz wieprzowy z warzywami i fasolka polana bułeczką :]

dzisiaj ugotuje smak na zupę soczewicową :] (na mięsku)
jutro na działce będzie ciąg dalszy gotowania zupy :]

na środę planowany grill :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

ja mam cały gar leczo. z kiełbaską (właściwie dla męża, bo ze swojego talerza wybieram, bo mam odrzut od mięsa ostatnio)

dzisiaj będzie kalafiorowa a jutro ziemniaczki i jajo sadzone

Mam dzis zly dzien w pracy - wszystko idzie jak po grudzie.. w drodze powrotnej z treningu zadzwonie do meza zeby wstawil pizee i zrobil salatke.. w nosie mam.

u nas dzisiaj potrawa z piersi kurczaa z groszkiem i marchewka plus makaron bo nie mam ryzu w domu.

Luna - eeee :P kompot ;] jabłka pokrojone na ćwiartki, obrane wrzucam do garnka :] dodaję umyta skórkę z cytryny :] kilka goździków, sporo cynamonu (albo mielony albo w kawałkach) :] cukier i woda :]
pogotować :] jak jabłka zmiękną - przelewam przez gęste sito i jabłka przecieram :]

można też dodać kisiel :] albo samą mąkę kartoflaną :]

a na jesień/zimę moja Mama porobiła w słoiki - jabłka zmasakrowała w sokowirówce :] potem sok zagotowała i lekko posłodziła :] gorący rozlała do słoików, zakręciła, odstawiła dnem do góry :]

fajne maja kolory ;) np. z papierówek jest bardziej żółty :] a mamy takie słodkie jabłka, które mają środki pokolorowane na różowo - i sok też jest różowy :]

ja nie wiem - moje Dziecię nijak nie chce jeść kisielu, budyniu, galaretki :/ na kompoty też ma długie zęby :/ i na domowe soki podobnie :/ ma ktoś pomysł jak Go zachęcić?

w końcu dzień mi się skrócił i sałatki nie zrobiłam - muszę ją zrobić rano, bo jedziemy na działkę ;]

jutro będzie kurczak juz jest w przyprawach w lodówce i fryty domowe oraz reszta rosołku!!! a na czwartek chyba kalafiorowa i naleśniki

u nas wczoraj mial byc gulasz z kasza ale ze wypad do gdyni nam sie maga przedluzyl to byl obiad w knajpce tez dobry jadlam pyszny kapusniaczek i placek po cygansku.
dzisiaj na szybko ziemniaczki, groszek z majonezem, papryka konserwowa, mizeria i kotlety z piersi kurczaka.
jutro sama nie wiem mam jeszcze polowe piersi i dumam co by tu zrobic.

agusia jak robisz taki kompot bo narobiłaś mi ochoty a dziecia przyda się taki sok na znilżającą sie jesień!!!

tak przeczytałam o tych buraczkach... :P i mnie naszło na ziemniaczki, kotlety mielone i buraczki zasmażane :] dawno nie było tego zestawu ;) muszę zrobić w tym tygodniu :]

póki co moje Dziecię zażyczyło sobie dzisiaj frytki(domowe) ;) łosoś marynuje się i czeka na upieczenie :] do tego ugotuję fasolkę ;]

wieczorem zrobię sałatkę z makaronu :] z brokułem, kukurydzą, ogórkami konserwowymi, natką pietruszki, porem, majonezem :]

w tym tygodniu przewiduje też makaron z wędzonym łososiem w sosie z serka mascarpone (mascarpone czeka w lodówce i zbliża się koniec terminu, więc musimy zjeść) :] z sokiem z cytryny, białym pieprzem i koperkiem :]

hmmmm - może jeszcze kompot jabłkowy ugotuje? :> taaak - z cynamonem i goździkami :] i skórką z cytryny :] jabłka przetarte przez sito, żeby był taki gęstawy ;)

u nas gulasz z kasza gryczana i buraczki

mam dwa sprawdzone przepisy na gofry :] nie wiem jak wyjdą z takiego opiekacza-gofrownicy :P bo taki sprzęt z reguły ma mniejszą moc :P a żeby wyszły dobre gofry musi być duża moc :P (specjalnie kupiliśmy Dezala :])

ale spróbuj :] najwyżej zastosuj myk z drugiego przepisu - po wyjęciu z gofrownicy wsadź do nagrzanego piekarnika na termoobieg :]

http://forum.trojmiasto.pl/Jak-zrobic-gofry-t336649,1,16.html

i zawsze daje wodę gazowaną :]

My juz po dlugim weekendzie - tak sie stesknilam za moja kuchnia ze wczoraj zaraz po powrocie (ok 17stej) zabralam sie za gotowanie:
- fasolowe chilli z pieczarkami
- domowy chleb z otrebami i siemieniem lnianym
- dorsze w panierce pieczone w piekarniku
- makaron taki "chinski" z sosem na bazie sosu sojowego
- pelnoziarnisty ryz
Dzisiaj dokupie swiezych warzyw na salatki i mam obiady na najblizsze dni;) Moze upieke ciasto - kopiec kreta lub drozdzowka z lodowkowego przepisu;)

dzisiaj rosołek i tak mam ochote na gofry!!macie jakieś sprawdzone przepisy zeby wyszły?? dodam iż bede piec w opiekaczu do tostów bo mam dwa w jednym ze wymieniam wklady tylko!!!taki przepis na jakieś 20 gofrów zeby wyszlo!!!

u mnie dzisiaj kotlety z miesa drobiowego tzw. pozarskie do tego ziemniaczki z koperkiem i sorowka z pomodorow rzodkiewki cebulki salaty lodowekj z oliwa z oliwek odrobina octu sol i pieprz pycha ;-)

a wracając do obiadów:) u mnie dziś karkówka w sosie kurkowym, kasza/ziemniaki i korniszony

a na jutro zamówiona zapiekanka - makaron razowy, kurze cycki, pieczarki, papryka, cebula

Zapach jest obrzydliwy jak ta zalewe sie gotuje, ale potem np. wszyscy jak do mnie wchodza to mowia ze ladnie ogorami pachnie...ja zreszta tez lubie ten ichni zapach...pomijajac jak juz pisalam ten ostry smrod gotujacego sie octu

ten zapach octowy nie jest zbyt miły ;)

osobiście nie pasteryzowałam krokodylków :]

To świetnie, będę robić bo mężowi bardzo posmakowały :)

no to takie danie, które albo od razu polubisz, albo wcale...mój brat wrecz samego zapachu nieznosi

nie lubię krokodylków...

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....