Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

Skoro taka cisza przez weekend zapadła ;) to zakładam nowy wątek ;) (i żeby łatwiej w telefonie mi się odpalał)

wczoraj była zupka kalafiorowa z ziemniaczkami i maleńkim makaronem - gwiazdeczkami :]

później gościliśmy na urodzinach :] była grillowana karkówka, kurczak, szaszłyki :] duszone udka z kurczaka :] sałatka :] paszteciki francuskie z bigosem :] sałata z pomidorami, rodzynkami, oliwkami i fetą :] tort truskawkowy i czekoladowy :]

wracając zajechaliśmy na działkę i z Gabrysiem nazrywaliśmy fasolki mamuta(wysokiej) na dzisiejszy obiad :] będą ziemniaczki, gulasz wieprzowy z warzywami i fasolka polana bułeczką :]

dzisiaj ugotuje smak na zupę soczewicową :] (na mięsku)
jutro na działce będzie ciąg dalszy gotowania zupy :]

na środę planowany grill :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

u nas to samo co wczoraj ale zamiast pomidorków, mizeria, surówka z marchewki i jabłuszka, ogórasy konserwowe mojej mamy.

co taka cisza tu?

my dzis dojemy zapiekanke, a jutro żurek na wedzonym boczku i kiełbasce, i ziemniaczki osobno ze skwarkami i cebulka

lipunia, ja na wyjezdzie do ustki tez dowiedziałam sie ze moj młody wcina kasze gryczaną:)- podróze kształcą:)

u mnie w piekarniku własnie sie robi zapiekanka makaronowa z brokułem w sosie serowym:)

witam po przerwie:))
u nas wkońcu domowy obiadek choć lenistwo jeszcze nie minęło:))
ziemniaczki z pieczonymi udkami plus fasolka szparagowa od tesciowej z bułeczka tarta oraz pomidorki tez od tesciowej z cebulka i smietana:))

ale dzięki urlopowi miałam okazje przekonac się iż moje dziecko jada kaszę gryczaną:))

w sobotę nie byłam w stanie ugotować zupy. po odejściu naszej kochanej Funny nic kompletnie mi się nie chciało.
na szybko była kasza jęczmienna z warzywami, polana podsmażoną cebulką i szyneczką w kostkę.

wczoraj musiałam ugotować barszcz biały żeby surowa biała kiełbaska mi nie wyszła z lodówki. wyszedł tak pyszny, że Gabryś zjadł miseczkę na obiad i poprawił drugą miseczką na kolację(sam sobie zażyczył zupkę z jajem i kiełbaską). aż byłyśmy z Mamą w szoku. Na dziś została miseczka zupy dla Gabrysia.

dzisiaj Mąż do nas przyjeżdża. z okazji złożenia wypowiedzenia w pracy i znalezienia nowej, a do tego z drugiej strony ogólnego "rozbicia" - na obiad zamówimy pizzę.

zrobię zakupy i chyba jutro zmuszę się do ugotowania leczo na parówkach - będzie spokój na 2-3 dni.

Goscie wyjechali wiec powrot do codziennej kuchni.
Dzis makaron z sosem na bazie pieczonych baklazanow z roznymi warzywami: 3 kolory papryk, cukinia, cebula, pieczarki, pomidory. Cos a'la ratatuja.
Jutro chilli fasolowe z ryzem.
We wtorek moze zupa z soczewicy? Chociaz w taki upal to zupa mi nie w glowie.

My zjedlismy udka do konca.

jutro beda tortilki z kurczakiem w cornflaksach, salata lodowa, pomidorkiem, ogorkiem, czerwona cebulka i sosem czosnkowym...daaawno nie bylo;-)

wlasnie pieke ziemniaczki w prodizu ;) jednoczesnie podgrzewaja sie szaszlyki (miesko, biala kielbaska, boczek wedzony, trzy kolory papryki, cukinia i cebulka). poza tym gotuje sie fasolka mamut swiezo zerwana ;)

na kolacje moja Mama dostala natchnienia i bedzie robic knedle ze sliwkami - bo obierala dzis rwane sliwki na powidla ;)

Ja tez jestem - niestety nie wyjechana:( urlop dopiero w pazdzierniku.

W tym tygodniu byly: makaron fussilli z sosem boloskim z dodatkiem szpinaku cukinii i pieczarek, filety z dorsza w panierce z ziemniakami i bukietem surowek, curry z krewetkami, pieczarkami cukinia papryka podane z ryzem i chlebkiem naan.
Dzis restauracja.
Jutro w planach baklazany faszerowane kuskusem z pieczonymi warzywami w marynacie na bazie octu balsamicznego, miodu i oliwy, zapieczone z serem halloumi. Do tego jakis deser - pewnie kupny, np. lody ze swiezymi owocami mniam.
Kupilam rowniez, zainspirowana jednym z watkow, opakowanie Kopca Kreta.

Polędwiczka wieprzowa na maśle z czosnkiem. Szybko i smacznie:)

ja kupiłam 2 dni temu trochę więcej marchewki :] tzn. niż potrzebowałam do zupy i surówki na wczoraj ;)
a jabłek tu pod dostatkiem ;)

no to sie ciesze;-)

ja dostalam wor marchew od babci z dzialki;-)

Aśku - natchnęłaś mnie ;) do rybki też zrobię surówkę z marchewki i jabłka :]

u nas pieczone udka/bioderka miodowo musztardowe, ziemniaczki i zdecydowałam sie na sałate z rzodkiewka, ogórkiem, koperkiem i szczypiorkiem ze smietana

a dla młodego tarta marcheweczka z jabłuszkiem

Kkasia - hehehe :] znajdź mi wspólnika z kapitałem ;) albo jeszcze lepiej z gotowym lokalem ;) i nie ma problemu :]

dzisiaj będą na obiad smażone filety śledziowe :)))) "jiiibki" ;)

jutro dojemy wczorajsze szaszłyki :] (dzisiaj Mąż dostał do pracy, od jutra kilka dni sam sobie radzi z obiadami, jesteśmy na 2 końcach Gdańska)

w sobotę chyba zrobię barszcz biały(z kiełbaską i jajkami na twardo) :] i ziemniaczki z czarną/fioletową fasolką(naszą) :] kefirek do tego :]

zupka będzie jeszcze na niedzielę :]

w pn może pieczony kalafior, marchewka i ziemniaczki?

nie wiem kiedy Mąż przyjedzie do nas lub kiedy my zjedziemy do domu ;) także ciężko dalej planować :] ale w przyszłym tygodniu zrobię też gar leczo z parówkami ;)

jednak poddałyśmy się i wymieniłyśmy butlę z gazem ;P więc łatwiej będzie coś usmażyć, a i gotowanie będzie szybsze :] w pn Szwagier ma podjechać i zrobić nam bramkę na balkon - więc na czas gotowania będzie zakaz wstępu :]

wczoraj - kac, nikt nic nie chciał, ja się nie wychylałam z robotą

Dziś conchiglioni z farszem mięsnym w sosie beszamelowym + wiejska fioletowa fasolka szparagowa.
Jutro - zapiekanka z cukinią i brokułem z sosem czosnkowym

My sobie chorujemy ;) No i dziś obiad serwowała Pizza 33. I tak sobie Agusia pomyślałam, że mogłabyś coś na Chełmie z jedzeniem otworzyć, bo konkurencji prawie nie ma, a z Pizza 33, nawet dobre, ale porcja jak dla wróbla, a nie matki karmiącej:)

no my wyjechani i stołujemy się w hotelu lub knajpce i mam luz blus:)))ale tylko do ndz:))
ale ogólnie znowu mam lenia na pichcenie:)

U nas koncowka jarzynowej...

a w lodowce mi sie marynuja bioderka w miodzie i musztardzie na jutro...nie wiem jeszcze z czym podam...co mi jutro w warzywniaku wpadnie pod reke

wszystkie stałe bywalczynie tego wątku - wszystkie "wyjechane"? ;) czy nie jedzące obiadów? ;)

co tak tutaj pusto?

wczoraj zupka z soczewicy :]

dzisiaj większa brygada - zupka z soczewicy + grill (szaszłyki) :] surówka Gabrysiowa i ziemniaczki z zieleniną :]

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??