Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

Skoro taka cisza przez weekend zapadła ;) to zakładam nowy wątek ;) (i żeby łatwiej w telefonie mi się odpalał)

wczoraj była zupka kalafiorowa z ziemniaczkami i maleńkim makaronem - gwiazdeczkami :]

później gościliśmy na urodzinach :] była grillowana karkówka, kurczak, szaszłyki :] duszone udka z kurczaka :] sałatka :] paszteciki francuskie z bigosem :] sałata z pomidorami, rodzynkami, oliwkami i fetą :] tort truskawkowy i czekoladowy :]

wracając zajechaliśmy na działkę i z Gabrysiem nazrywaliśmy fasolki mamuta(wysokiej) na dzisiejszy obiad :] będą ziemniaczki, gulasz wieprzowy z warzywami i fasolka polana bułeczką :]

dzisiaj ugotuje smak na zupę soczewicową :] (na mięsku)
jutro na działce będzie ciąg dalszy gotowania zupy :]

na środę planowany grill :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

Gosiu - taaak :] i to baaardzo :] cała moja Rodzinka ją polubiła :] i moja Sis ze swoją Rodzinką :D a dzisiaj Kumpeli zasmakowała :D

dzisiaj wykończyłam soczewicę - miałam kilogramowe opakowanie ;)

trochę zupki zostało jeszcze na jutro :]

u nas jaja sadzone ziemniaki i malosolne nawet maly pojadl mimo ze 2h wczesniej zjadl w przedszkolu:))co mnie cieszy bo ostatnio nedza z jego jedzeniem:((

Aga, widzę że Ci podeszła zupa z soczewicy :)

u mnie dziś barszcz ukraiński

my dziś na działce :] przyjedzie ciężarna Koleżanka z Córą :] chodziły za nią moje kiełbaski z grilla ;) (1,5 roku się nie widziałyśmy) - a że ciężarnym się nie odmawia ;P

także dziś zupka z soczewicy :] grillowane kiełbaski + kaszanka(wiejska!) + sos tzatziki :] i surówka z pekinki :]

na deser ciasto bananowo-czekoladowe :]

mieliśmy niespodziankę - pod naszą nieobecność na działkę przyjechała znajoma, która ma duuuże gospodarstwo na wsi :] i zostawiła dla nas jajka, kaszankę, po słoiku salcesonu białego, czarnego i chyba pasztet? takie swojskie :)

U nas rosolek z makaronikiem a na drugie ziemniaczki, kapusta kiszona i dorsze smazone

Hehe nie w piekarniku;) W garnku, na kuchence. Dlatego wyszla ok.

Yv, czy Ty kapustę robisz w piekarniku? jak???

A u mnie łosoś będzie dziś, przyprawiony podobnie jak u was: sól, pieprz oliwa i sok z cytryny, i świeży koperek, a do tego sosik jogurtowo-koperkowy, frytki samorobne i surówka z kiszonej kapuchy, mniam...

Dzieki Agusia;) Zrobiam wczoraj - tzn Maz zrobil - tez "na oko" - losos wyszedl pyszny, ale chyba cos sie dzieje z naszym piekarnikiem (termostatem?), bo wszystko pieklo sie duzo dluzej niz zwykle i mimo tego ziemniaki np. byly twardawe. Kapusta za to super;)

Dzis wychodzomy po pracy z Mama na dlugi spacer i kolacje w pubie, potem moze zrobie tunezyjskie ciasto pomaranczowe - jesli piekarnik pozwoli.

nasz ulubiony łosoś ;] zawsze robię na oko ;) byle składniki się zgadzały :]

Zmieszać oliwę z sokiem z cytryny (mniej więcej 3/4 oliwy, 1/4 soku), do tego wcisnąć 3-4 ząbki czosnku, dać 1-2 łyżki posiekanej pietruszki, sól+pieprz oraz zioła: tymianek lub bazylię lub rozmaryn. Ja najbardziej lubię z rozmarynem.
Łososia pokroić na kawałki, włożyć do zalewy i zostawić na 2-3 godziny w lodówce.
Potem zawijać w folię i piec ok. 20 minut w piekarniku. " (można też na grillu)

daję tymianek, rozmaryn i czasem bazylię :]

Dziewcyzny, czy ktoras tak na szybko pamieta - losos z przepisu Ja-dwisi: Marynata oliwa/cytryna jakie proporcje, tak z doswiadczenia? dzieki x

nie ma za co :))) polecam te kotlety, bo są pyszne :]

ważne, żeby się pyrkolił przynajmniej ze 2-2,5 godziny :]

dzięki Aga.
Wiecie, że ja nigdy w życiu nie robiłam sama rosołu? nawet nie wiem, czy bym umiała (chociaż teorię mam obcykaną). no i nie wiem jak na płycie elektrycznej miałabym go gotować, bo z mamą zawsze na gozówce.

Asiunia - przepis na kotlety z chleba dostałam od mojej Sis :] a Ona od swojej kumpeli :)))) podawałam go 4 wątki temu(połowa marca) ;) więc teraz kopiuję wszystko co o nich napisałam :] tym razem właśnie dodałam pokrojoną drobno cebulkę i jedną gigantyczną pieczarkę ;) i zioła prowansalskie ;) a chlebów miałam kilka końcówek :] różnych :]

mój Mąż stwierdził, że chce częściej takie kotlety :] i nawet ze świeżego chleba :]

****** KOTLETY Z CHLEBA ******

- chleb pokruszyć ja dla ptaków :] (Sis podająca mi przepis robiła z 1,5 bochenka, ja dałam 1 cały bochenek zwykłego chleba, 2 kajzerki i 4 duże kromki chleba pszenno-żytniego i wyszło mi 12 kotletów)

- zalać dużą ilością mleka (u mnie wyszło ok 1,5 litra) i odstawić na pół godziny

- odcisnąć chleb(partiami kładłam na gęstym sitku i dociskałam), można przemielić - ale ja i moje Sis tego nie robiłyśmy ;) i uważam, że nie ma potrzeby ;]

- do odciśniętego chleba dodać 2-3 ząbki czosnku i przyprawy (osobiście dałam sól, pieprz, mielony kminek, czerwoną słodką paprykę) oraz 1-2 jajka, wymieszać.

akurat u nas obu w tym czasie następowała przerwa :] na jakieś 2-3 godziny :] masa w tym czasie dobrze się przegryzła :] ale w oryginale chyba tego nie ma ;)

- dalej formować kotlety i smażyć na złoto :]

ja zrobiłam sos pieczarkowy (na patelni podsmażyłam na maśle posiekaną cebulę i pieczarki, w garnku zrobiłam zasmażkę - na maśle podsmażyłam mąkę, w pół litrowym kubku wrzątku rozpuściłam kostkę rosołową, i ciągle mieszając zasmażkę trzepaczką podlewałam ją bulionem, jak podstawa sosu była gotowa - dodałam podsmażone pieczarki z cebulką, garść siekanej natki pietruszki, sól, pieprz, świeżo zmieloną gałkę muszkatołową)

jeśli zostanie Wam jakiś sos od mięsa - też jak najbardziej pasuje :]

następnym razem dodam do masy chlebowej posiekanego koperku :] a może i cebulkę z pieczarkami? korciła mnie też czerwona papryka - krojona w malutką kosteczkę :P

teraz właśnie gotuje się rosołek :] dzisiaj będzie z makaronem, marchewką i natka pietruszki :]
w nim gotuje się duuuuużo mięska (prawie 1,5 kg łopatki i 2 skrzydła z indyka) + pęczek włoszczyzny + dodatkowe marchewki + opalona cebula :] z mięska i warzyw powstanie farsz do naleśników :] które zjemy na kolację :]

mam też zamiar upiec dzisiaj mufinki bananowo-czekoladowe z przepisu Yecath ;]

luna, pewnie ze moze...stawiasz je w każdym poście:)
wrażliwa jestem na krzyk:p

u nas pierogi dziś królują: ruskie, z mięsem i z kapuchą i grzybami
jutro chyba rybka jakaś

o matko to juz cżłowiek niemoże nawet wykrzykników postawić???!!! ja dzisiaj ide z dziećmi na pizze bo pozniej synek bedzie miał kolegow i kolezanki na urodzinki i z tej okazji ich zabieram na pizze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Agusia co ta za kotlety z chleba? bo jak napisałaś pierwszy raz to wydawało mi sie, ze chodzi o tzw. tosty francuskie. ale jednak zabiłaś mnie tymi pieczarkami... daj przepis :)

u nas dzisiaj kapuśniak dla "Młodzieży" ;) (była Koleżanka ze swoją Córą - rówieśnicą Młodego)

a na drugie kotlety z chleba( z pieczarkami, cebulką i czosnkiem) + placki z piersi kurczaka + pieczony kalafior z sezamem + surówka z marchewki z jabłkiem :] i kompot jabłkowy :)))

u nas wkoncu gulasz:)) ale mialam bulion to dodalam plus suszonego grzybka ale duzego zeby czasem maly nie zjadl, dodalam kuurydzy i papryki wyszedl super do tego makaron bo mlody ostatnio wcina.

U nas w koncu bylo to fasolowe chilli - i wyszlo super. Do tego ryz pelnoziarnisty i chlebki pitta. Resztke mam na lunch, tez z pitta, do tego hummous.

Dzis beda jajka sadzone, fasolka szparagowa, ziemniaki - szybki obiad, bo musze zrobic zakupy a potem ide z kumpela do kina.

Jutro przyjezdza moja Mama - zrobie pieczonego lososia, slidkie ziemniaki i kapuste czerwona z sokiem jablkowym i rodzynkami oraz ciasto pomaranczowe - to zjemy po powrocie z lotniska mniam;)

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....