Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

Skoro taka cisza przez weekend zapadła ;) to zakładam nowy wątek ;) (i żeby łatwiej w telefonie mi się odpalał)

wczoraj była zupka kalafiorowa z ziemniaczkami i maleńkim makaronem - gwiazdeczkami :]

później gościliśmy na urodzinach :] była grillowana karkówka, kurczak, szaszłyki :] duszone udka z kurczaka :] sałatka :] paszteciki francuskie z bigosem :] sałata z pomidorami, rodzynkami, oliwkami i fetą :] tort truskawkowy i czekoladowy :]

wracając zajechaliśmy na działkę i z Gabrysiem nazrywaliśmy fasolki mamuta(wysokiej) na dzisiejszy obiad :] będą ziemniaczki, gulasz wieprzowy z warzywami i fasolka polana bułeczką :]

dzisiaj ugotuje smak na zupę soczewicową :] (na mięsku)
jutro na działce będzie ciąg dalszy gotowania zupy :]

na środę planowany grill :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

u mnie placki z łososie będą jutro, a dzisiaj zapiekanka makaron razowy, mielone wołowe, kukurydza, papryka, pomidory z puszki plus ser oczywiście:)

u nas ziemniaki z maselkiem, groszek z marchewka plus pieczony losos ale mlody cos nie chce jesc moze pozniej, oby.

dzisiaj wczorajsza zupka jarzynowa :]

poza tym właśnie robię gar gulaszu z szynki wieprzowej :] dzisiaj będzie z kaszą gryczaną i surówką z buraczków :]
Męża dziś i jutro nie ma, więc pewnie gulasz będzie do niedzieli włącznie ;)

wczoraj w końcu placki były bez wędzonego łososia :] każdy jadł z czym chciał :] (cukier, śmietana, śmietana+ cukier, keczup)

za to dzisiaj na kolację przewidziana sałata lodowa z wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i truskawkowymi(żółte i czerwone), czerwoną cebulką i jajkami na twardo :] z sosem :]

a jutro chyba spagetti bolonese bo zostały mi kotlety mielone od wczoraj więc skroje je do sosu bo szkoda je zmarnować
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

cukinia duszona z papryką , indykiem i pomidorami z puszki,m mniammm

nalesniki z dzemem dziisaj robie

Koza - trudno mi powiedzieć, bo jak zwykle "na oko" ;) żeby placki miały ładne drobinki zielone(skórka z cukinii) i pomarańczowe (marchewki)

wczoraj na ok 2-2,5kg ziemniaków dałam 1 wielką cebulę i 2 jabłka :]
do tego dodałabym taką 1 średnią lub 2 malutkie cukinie i ze 3 średnie marchewki :] (dużych cukinii wcale nie kupuję, wybieram zawsze takie młode, nie przerośnięte)

ja tez uwielbiam placki ziemniaczane z lososiem.. mniam;) ja podaje z kwasna gesta smietana - polaczenie super - cieple chrupiace placki, jedwabisty losos i zimna smietana pycha.

najpierw na patelnie wrzucam masło, ok. łyzki...do tego dwa ząbki posiekanego czosnku, potem dodaje szpinak....raczej mam mrozony...wiec czekam az sie rozpuści, potem wbijam jajko, piepże i dodaje pół opakowania fety...takiej rozdrobnionej....i merdam azsie feta rozpuści i to wsio. nie sole bo feta słona. potem naleśnik posypuje odrobiną startego zółtego sera, nakładam mase szpinakowa i zawijam, potem chwile zapiekam.

zwykle robie ten farsz na tarte, tzn. wykładam go na ciasto francuskie i do pieca...mniej roboty bo naleśniorów nie trzeba smażyć:p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzieki za przepis:) jutro je zrobie mężowi na obiad, a napisz jeszcze mniej więcej jakie proporcje ziemniaków, cukinii itp dajesz?

Aga, poezja ..... tzn wyobrażam sobie, że to jest wspaniałe, bo jeszcze nie zrobiłam :)

asku - napisz plis jak robisz farsz, tak dokłądnie rozpisz

U mnie nalesniki ze szpinakiem, serem i feta

nie :] na usmażonych plackach układam paseczki wędzonego łososia, gałązkę koperku :] i polewam lekko sosem czosnkowym :]

wygląda to mniej więcej tak http://allrecipes.pl/przepis/3222/placki-z-w-dzonym--ososiem.aspx
http://kociolekmarysi.blogspot.com/2011/02/pieczone-placki-ziemniaczane-z-ososiem.html

oczywiście placki robię po mojemu ;) (ziemniaki, cebula, jabłko - starte na tarce o grubych oczkach, mąka, jajka, sól, pieprz, majeranek, w wersji bez łososia dodaję jeszcze marchewki i cukinię ze skórką)

placki ziemniaczane ? z lososiem? do srodka go dodajesz?
moj maz uwielbia lososia, a ze zyjemy w ojczyznie lososia to praktycznie ciagle mamy go na stanie w lodowce:) chetnie wyprobuje ten pomysl:)

wczoraj był ten makaron Tagliatelle z sosem z wędzonym łososiem ;)

czyli dzisiaj plan - placki :] póki co właśnie ugotowała się zupka jarzynowa :]

jeśli nie będzie zmiany planów pt."jedziemy oglądać auta" - to później zrobię placki :] pewnie też z wędzonym łososiem, bo zostało jeszcze trochę ;) do tego sos czosnkowy :] i koperek :]

dzisiaj mielone kotlety,ziemniaczki i fasolka z bułka tarta

u mnie zmiana planów - robię paprykę faszerowaną :)

Wczoraj jednak byl makaron - ale po bolonsku. Dzis - zgodnie z planem - zrobie chilli, ale chyba z ziemniakami, bo wieki nie jedlismy.
Na jutro wygralam na FB bilety do kina - ale na 18.30, wiec obiad bedzie na miescie, miedzy praca a seansem.

Ja dzis robie ratatuj;)

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....