Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

Skoro taka cisza przez weekend zapadła ;) to zakładam nowy wątek ;) (i żeby łatwiej w telefonie mi się odpalał)

wczoraj była zupka kalafiorowa z ziemniaczkami i maleńkim makaronem - gwiazdeczkami :]

później gościliśmy na urodzinach :] była grillowana karkówka, kurczak, szaszłyki :] duszone udka z kurczaka :] sałatka :] paszteciki francuskie z bigosem :] sałata z pomidorami, rodzynkami, oliwkami i fetą :] tort truskawkowy i czekoladowy :]

wracając zajechaliśmy na działkę i z Gabrysiem nazrywaliśmy fasolki mamuta(wysokiej) na dzisiejszy obiad :] będą ziemniaczki, gulasz wieprzowy z warzywami i fasolka polana bułeczką :]

dzisiaj ugotuje smak na zupę soczewicową :] (na mięsku)
jutro na działce będzie ciąg dalszy gotowania zupy :]

na środę planowany grill :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

w taka pogode niechce nic mi się gotować ale zrobie na szybkiego zapiekanke!! makaron podgotowany z piersią z kurczaka pokrojona w kostke i wszystko zapieczone w sosie śmietanowo-koperkowym i posypane serem

wczoraj nie zjedliśmy kurczaka :P po zupie i zjedzeniu gotowanej kukurydzy miałyśmy dość ;) a Gabryś poprawił kanapkami ;) aż byłyśmy w szoku :]

dzisiaj był kurczak :] ziemniaczki z koperkiem(naszym) :] do tego surówka z pekinki + pomidorków :] (naszych - żółtych koktajlowych i czerwonych truskawkowych) :] do tego łyżka śmietany, troszkę wody, sos Knorr koperkowo-ziołowy i odrobina cukru :]

jutro hmmmm :P może makaron z sosem z serka mascarpone, wędzonym łososiem, cebulką, koperkiem, pietruszką i sokiem z cytryny?
a pojutrze placki ziemniaczane? ;] bo dawno nie było :]
albo kolejność odwrotna - zależy kiedy będę miała możliwość podjechać do Lidla po Mascarpone i dobry makaron ;P

jutro o 11 przyjeżdża laweta po moje słoneczko :((((( chyba się zapłaczę :(((( a wieczorem "ululam" ;) (kto mnie zna ten wie jaka ze mnie pijaczka ;P hehehe)

a u nas gołąbki jednak na jutro dzisaj amly jadl w przedszkolu a ja w kfc niezbyt to zdrowe ale szybciej nie mialam malej kapusty.

u mnie pomidorowa dzis była
btw kupiłam sobie własnie nowy nr "SiP", przeglądam, i bardzo mi się spodobał przepis na lasagne z cukinii
wiec będzie jutro :)

u mnie dzisiaj fritata dodatkowo z zielonym groszkiem, ogólnie zamuła zero weny

a dzisiaj taka cisza to wszyscy bez obiadu? u mnie dzis "wyskoczyl" dorsz, bo maz wczoraj na ryby z nudow poszedl i przyniosl wielkiego dorsza, to obiecalam ze go upieke (dorsza nie meza), tak wiec siedzi w piekarniku z warzywami - marchewka, cukinia, papryka i porem a obok ziemniaki z rozmarynem

zazdroszcze wam tych zup, u mnie nikt nie chce jesc (poza pomidorowa, ale wtedy glownie chodzi o makaron:) i wcale nie gotuje, a ja moglabym jesc zupe codziennie...

u mnie właśnie zupka,kalafiorowo- jarzynowa z klopsikami i koperkiem...na dwa dni:)

u mnie chyba jakaś zupka może grochówka-wieki nie jadłam,albo kapusniaczek???!!!

dziś ostatecznie - na specjalne życzenie Męża - golonka gotowana, z ćwikłą i ziemniakami odsmażanymi
a dla mnie i Olgi - krupnik :)

Yv dzieki za przepis musze wyprobowac oba tu podane ciekawe sa.

Maly dzisiaj poszedl do przedszkola i tam jadl obiadek, a ja ostatni dzien zupki jutro cos musze nowego zrobic i chyba to beda golabki:)

ja zawsze mam obiad na 2-3dni z lenistwa chyba ale my tez malo jemy wiec spokojnie jak zrobie 4-6kotletow to mamy na dwa dni, ja zupa to 2-3dni. itp. jakos nie chce mi sie codziennie wymyslac i pichcic.

a z tym planowaniem to roznie bo u nas zazwyczaj cos sie wyrzuci ale znowu codziennie nie chce mi sie stac i kupowac pojedynczej porcji miesa na dany obiad wole zamrozic.

Ja tez planuje, bo i oszczednosc czasu (zakupy za jednym zamachem, nie ma codziennie glowkowania coby tu przygotowac) i chyba rowniez pieniedzy, choc tu zdania sa podzielone - moim zdaniem tak, ale niektorzy mowia ze taniej jest kupowac codziennie na bierzaco na dany obiad, bo wtedy sie nie wyrzuca jedzenia.

Dzis curry z krewtkami i ryzem pelnoziarnistym. Plus resztka ciasta tunezyjskiego.
Jutro chyba zrobie makaron penne ze szpinakiem, pomidorami koktailowymi, feta i czarnymi oliwkami.
Pojutrze chilli fasolowe i ryz pelnoziarnisty, salatka z pomidorow, cukinii i oliwek

u mnie obiad na 2 dni wytrzymuje max. do kolacji, wtedy każdy zjada to co miało być na następny dzień :p
bo zawsze lepiej smakuje zrobione niż samemu robić nawet głupie kanapki czy kiełbaski na ciepło:)

hehe :] dzięki Gosiu :]

ot - nie lubię codziennie robić zakupów ;P bo wtedy okazuje się, że wydaję kilka razy więcej kasy ;P

poza tym nie chce mi się gotować na 1 obiad ;) więc przynajmniej zupa musi być na 2 dni :] z drugimi daniami różnie - zależy co to jest :]

no i do tego warunki :] jak jesteśmy na działce - to nie poszaleję ;) więc albo coś się w domu robi(tak jak teraz te udka duszone na 2 dni) i zabiera do odgrzewania :] albo coś prostego robi się na miejscu :] i tutaj też nie chce mi się codziennie jeździć po zakupy ;)

poza tym teraz nastąpi masakra :/ za 2 dni oddaję moje autko do kasacji :/ a póki co nie trafiłam jeszcze na nic fajnego do kupienia :/ bo i budżet okrojony :/ gdybyście wiedziały coś o fajnym, małym, babskim autku, tanim w utrzymaniu i zakupie(max 4600zł) to dajcie znać :] biorę pod uwagę Micrę, Corsę, Atosa, Saxo, Matiza(ale to ostateczna ostateczność chociaż niby najlepiej wypadał w testach ale za to nie ma bagażnika jak dla mnie), Punto. Mariusza autem nie będę jeździć - bo dla mnie jest za duże i się boję :P nic nie widzę :P (ani przodu ani tyłu) więc będę upupiona w domu :/
jak jest jakieś ciekawe ogłoszenie to daleko od 3miasta i średnio nam się chce jechać i oglądać 1 auto, którego nie będziemy mogli sprawdzić na stacji Dekry albo okaże się, że zdjęcia były mocno wyfotoszopowane ;P bo już 2 takie auta widzieliśmy w ogłoszeniach i na żywo :P
byliśmy na giełdzie w Pruszczu - nic tam nie było, aut o połowę mniej niż przy innych wizytach. wczoraj byliśmy na giełdzie w Chwaszczynie. tu już lepiej.

my dziś steki wołowe - zaraz jadę na zakupy i mam nadzieję że będą świeże:)
do tego sałatka z groszku cukrowego, brokuła i kiełków mniam:)

Aga, jesteś niesamowita w planowaniu

ja od miesiąca jem spontanicznie i mam do przodu 3 kg

Prosze bardzo:

-50g bulki tartej (nieco zeschnietej najlepiej)
- 200g cukru
- 1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
- 100g mielonych migdalow
Suche skladniki wymieszac dokladnie w misce.

- 3 duze jajka
- 200ml oleju slonecznikowego
Jajka wymieszac z olejem na emulsje, dodac do suchych skladnikow, wymieszac.

- skorka z 1 pomaranczy
- skorka z 1/2 cytryny
Dodac do masy i wymieszac.

Mase przelozyc do tortownicy (wysypanej maka/bulka), wtsawic do zimnego piekarnika i piec ok. 45min-1h w 190st z termooobiegiem. Ciasto jest gotowa jesli zapalka/wykalaczka jest czysta.

Zdjac boki z tortownicy, ostudzic przez 5min, nakluc wykalaczka i zalac syropem:
- sok z 1pomaranczy
- sok z 1/2 cytryny
-75g cukru
-lyzeczka cynamonu
-dwa gozdziki
Zagotowac razem w malym rondelku az do rozpuszczenia cukru, mieszajac, potem gotowac jeszcze ok 3min.

Ciasto polewac syropem az caly bedzie zuzyty.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

wyglada fajnie ten przepis trzeba wypróbować, dzięki Cytrynka:)

moj mlody tak lubi kukurydze ze w sumie sama sie dziwie czemu az tak bardzo:))potrafi zjesc jej mase az musze mu porcjowac:))

u mnie jutro bedzie makaron duże muszle nadziewany mięsem mielonym i zapiekane w sosie baszamelowym i startym serem

wczoraj reszta krupniku :] i zamówiliśmy wieczorem pizzę z Dragona :]

dzisiaj ogórkowa z kiszonych ogórków :] gotowana na szybko, na działce :] coby 3 maluchów miała co jeść ;P a dorośli tak przy okazji ;)

na jutro i pojutrze mamy duszone w Zepterze udka z kurczaka :] i na jutro jeszcze po talerzu zupy :]

ugotuję też kukurydze ;)

http://allrecipes.pl/przepis/4308/tunezyjskie-ciasto-pomara-czowe.aspx

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....