Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-8
PIEROGI Z BOBEM ;)
Farsz:
1 kg bobu
sól
pieprz
1 cebula
Ciasto:
1 jajko
mąka
woda
szczypta soli
sposób przygotowania
Bób gotujemy do miękkości w osolonej .Odcedzamy, a gdy nieco przestygnie, Ja obieralam z kazdej lupiny ale jak komus sie nie chce to ze skorka :). przesmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy do zmielonego bobu, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dobrze mieszamy. Robimy ciasto pierogowe z mąki, jajka, szczypty soli i takiej ilości wody, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki, na każdy nakładamy nadzienie, sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy łyżką cedzakową, gdy pierogi zaczną wypływać.
Ja mialam ok 2 kg bobu mniej wiecej bo mam swoj ;) ale jak obieralam skorki to i tak mniej sie zrobilo :)
0
0