Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-8

Zakładam nowy wątek, bo tamten już trochę długi ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-8

ja czekam na kurki :D Teściowa ma przywieźć ;)

chodzi za mną zupa kurkowa z pulpecikami - już się nie mogę doczekać :] (chociaż ogólnie nie znoszę zup grzybowych, Mariusz to samo ;) to za zupą kurkową przepadamy)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale ta tarta z cukinią i łososiem brzmi pysznie!!!! Smakowało????
Chyba wypróbuję jutro ten przepis, chociaż kurki chodzą za mną od kilku dni :-)

Zapiekanka z tartą cukinią
ziemniakami i łososiem

07/24/11 Zapiekanka z tartą cukinią, plasterkami ziemniaków i łososiem

z serem camembert i pysznym sosem z żółtkiem. Dodatek łososia jest opcjonalny (choć pasuje tutaj idealnie), można go pominąć lub dać np. grillowanego kurczaka, zmielone i podsmażone mięso lub łososia wędzonego.

Składniki:

• 800 g ziemniaków
• 300 g łososia, surowego lub grillowanego
• 600 g cukinii (może być mieszana żółta + zielona)
• 2 łyżki masła
• 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
• 100 g sera camembert
• 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 surowe żółtka (lub 1 całe jajko)
• 20 - 30 g tartego parmezanu
• świeże oregano
• sól i czarny pieprz (młotkowany lub świeżo zmielony)

Przygotowanie:

•Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach około 18 x 29 cm posmarować 1 łyżką masła. Ziemniaki oskrobać lub obrać, opłukać i pokroić na cieniutkie plasterki. Włożyć do garnka, przepłukać, wlać świeżej zimnej wody, posolić i zagotować. Gotować jeszcze przez około 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić i wyłożyć na tacę.
•Łososia obrać ze skórki, usunąć ości, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Można użyć łososia już zgrillowanego lub podgotowanego na parze, ale może być też surowy.
•Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać cukinię i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Doprawić solą, czarnym pieprzem, dodać śmietankę, pokrojony na kawałeczki ser i wymieszać. Odlać około 1/2 szklanki soku z cukinii i wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Wlać z powrotem na patelnię, wymieszać i delikatnie zagotować. Odstawić patelnię z ognia i dodać żółtka, od razu wymieszać (żółtka mają pozostać płynne a cukinię ma pokryć średnio gęsty sos).
•Ziemniaki podzielić na 3 części. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków, jeden obok drugiego, posypać pieprzem, wyłożyć połowę cukinii, przykryć ziemniakami, znów posypać pieprzem i wyłożyć cukinię, rozłożyć kawałeczki łososia, przykryć ziemniakami, zetrzeć parmezan i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut (grzanie góra i dół) + 5 minut pod grillem (lub 5 minut jak poprzednio), posypać świeżym oregano

a ja robię dziś
http:// http://www.kwestiasmaku.com

a u mnie makaron z cieciorką:) ale jeśli ktoś nie przepada za groszkowatymi nie polecam:)

Ja robię dziś zapiekankę z makaronu, mięsa mielonego i sera.

nie ma za co :] smacznego :D

No właśnie ja też cukinie mam działkową, a pomidory i ogórki teraz w takiej cenie, że tylko to jeść:))) dzięki Agusia!

miałam zwykłą 18 Maćków :]

no ja właśnie mam zamiar teraz tak robić - cukinie mam własne ;) pomidory są tanie :] (dałam ok 1,3 kg - 8 średnich pomidorów)

no właśnie myśle o tym ptysiu, grzankach albo bagietce...hmmm to brzmi extra...zamiast zwykłej pomidorówy zrobie ten krem...mam tyle pomidorów w lodówce ze ho ho...:) ja zawsze dosypuje cukru do pomidorowej...ktos mi kiedyś tak podszeptał:ppp

powiedz tylko jaka smietane dać...zwykłą 18-tke do zup?

bez niczego :) w restauracji też nic do tego nie było :) tzn. najprawdopodobniej w środku był rozgotowany i zmiksowany ryż ;) bo to nie był taki gładki krem, tylko taki niby grudkowaty - ale nic nie było czuć ;)

myślę, że fajnie by pasował groszek ptysiowy, małe grzaneczki (kostka) :) taka bagietka czosnkowa też :]

a - i dodałam trochę cukru do smaku ;) (nie pamiętam czy pisałam?)

i podajesz to bez niczego tak? samą zupe? a bagietka czosnkowa by sie nadała?? :pppp

tu jest :) http://stokilo.blogspot.com/2011/05/krem-z-pomidorow-ostatnia-zimowa-zupa.html

zrobiłam rosół na skrzydełkach, z mrożoną włoszczyzną, listkiem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu :) + gałązka lubczyku :)

z rosołu wyjęłam mięso, lubczyk i przyprawy :)

resztę wlałam do pomidorów/cebuli/cukinii(wcześniej podsmażonych - tak jak w przepisie) :)

pogotowałam trochę, potraktowałam blenderem i dodatkowo przetarłam przez sito - żeby nie było pestek ;)

nie miałam świeżej bazylii - dałam suszoną :P a do dekoracji po 1,5 łyżeczki śmietany i posiekana zielona pietruszka :]

żeby krem był gęściejszy - dosypałam kleiku ryżowego :) pyyycha :]

agusia, podrzuc ten przepis na krem...ja właśnie chciałam robic jutro pomidorówke z pomidorków...:)

* PO małym talerzu ;P

w niedzielę byliśmy w Kameleonie w Pruszczu Gd na obiedzie urodzinowym :)

serwowali PRZEPYSZNĄ zupę - krem z pomidorów :]

do tego frytki, surówki, pierś z kurczaka w panierce ze słonecznikiem, siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi :]

ten krem z pomidorów tak za mną chodził przez całą niedzielę(do nocy), że wczoraj sama zrobiłam :)

znalazłam fajny przepis na krem pomidorowo-cukiniowy :) REWELACJA :)

teraz w sezonie pomidorówka będzie u mnie tylko w takim wydaniu ;)

na dzisiaj mamy jeszcze co małym talerzu :)

będą też pieczone skrzydełka, frytki i marchewka z groszkiem :]

u mnie dziś danie Fix - makaron z sosem serowym i dodam jeszcze mięsko, żeby było bardziej wyraziste. A jutro: tarta z łososiem wędzonym i serem camembert :D

Mama Miłoszka, poproszę o przepis na makaron z kurkami :-)

A ja zupkę ze świeżej kapustki,mniam...

ja dziś robie piersi z kurczaka z serem i ananasem, do tego ziemniaczki i surówka z pomidorków i cebulki

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....