Co z tym AlumX 6061

W pewnym sklepie po zadaniu pytania czy rama z Alux 6061 jest dobra powiedzieli mi, że z tego materiału robi się kierownice i że to jest totalny badziew, a jedyny dobry materiał to 7005. Dlatego zwracam się z prośbą o obiektywną opinie na temat tego materiału.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co z tym AlumX 6061

Zacytuje Ci wortal wrower.pl:

"Najpopularniejszy stop to Alu 7005 T6 (numer oznacza proporcje zawartości składników). Droższe ramy są zrobione z bardziej wytrzymałego Alu 6061 T6. Wadą jednak ram aluminiowych jest ich duża sztywność (do pewnego stopnia jest to jch zaleta, oczywiście), dlatego zaleca się używanie przynajmniej amortyzowanego widelca."

No i powiedz koniecznie, w którym to sklepie Ci tak powiedzieli?

Może nie uwierzycie, ale tak mi powiedzieli w Cyklo w Gdyni koło hali targowej dlatego celowo nie podawałem sklepu na początku, aby nie było żadnych manipulacji:)

Mi w Zuchlińskim jak kupowałem rower polecili właśnie ramkę z alu 6061. Chciałem kupić authora i odradzili właśnie z uwagi na alu 7000-ileś tam - podobno miękkie jak cholera. Później trochę poczytałem i to się chyba potwierdza.

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...