Czy warto zglaszac do sadu pracy

Temat dostępny też na forum: Praca
Pracodawca nie zaplacil mi za 15 dni pracy , zglosilem do PIP , ale zamknol dzialalnosc i nic nie mogą mu zrobić . Podczas kontroli PIP pokazal liste plac z podpisem ( niby moim ) sfałszowanym , bo ja listy plac nie widziałem . Dodam , ze wystawil mi swiadectwo pracy i podpisałem kopie a orginal mam w domu. Czy warto zglaszac do sadu pracy , ze mnie oszukal i sfalszowal podpis , czy nie warto , bo będę czekal do u.... s...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najpierw idź do adwokata po poradę w tej sprawie (tak, wywal na to kasę!), a jeśli on uzna, że da radę wygrać, to idź do sądu ALE KONIECZNIE Z ADWOKATEM (może być ewentualnie radca prawny, bo jest tańszy, ale MUSI BYĆ; jak pójdziesz sam, to Cię rozjadą i nic nie ugrasz). Pisze na podstawie przypadków moich koleżanek. Im PIP też nic nie pomógł. Najpierw oceń, czy w ogóle warto, a potem ostatecznie załatw betoniarkę i zostaw gościowi zawartość w aucie (jak to kiedyś internety pisały) ^^
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z adwokatem też cię mogą rozjechać.
Adwokat niczego nie gwarantuje. Nawet dowody
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dlatego najpierw porada, a potem ewentualnie sąd.
Koleżanka poszła bez adwokata i buja się trzeci rok, bo ją sąd kręci, jak chce. Z jej doświadczenia - nie polecam pchać się bez adwokata.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

rozlicz sie z pieniedzy które miał ci wypłacic potwierdz ze zgłosiłes do pipu piszac imie inspektora zapłacisz złotówke więcej podatu a on bedzie miał skarbówkę na tyłku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

i do zusu tez możesz zgłosic
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiście, że warto!!! Ja pozwałam samego Lidla jak miałam z nimi problem i się udało, dostali karę. Trzeba karać nieuczciwych pracodawców, co potem otworzy kolejną firmę i będzie oszukiwał innych?! Niech ma za swoje!! Ja walczyłam z pomocą Natalii Zielmachowicz i mogę ją w tej sprawie polecić!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja polecam lidla!

Szczerze,sąd pracy to kpina , złożylrm pismo o bezpodstawnie zwolnienie z pracy ,co tydzień pismo z sądu a to źle sformułowane ,a to brak czegoś,takie czepianie się szczegółów .Potem wystawili mi kwotę do zapłaty 3.900 zł ,bo tak twój roczny dochód przekracza 50 tys to biorą 5% od tej kwoty ,na tyle wyceniają sprawę zanim wogole ruszy .Owszem jeśli wygrasz pracodawca zwraca kwotę ,ale skąd pewność że się wygra? Odwołałem się na brak oszczędności i to że nam umowę do końca września .Dwa razy pisałem o umorzenie kwoty choćby do 500 zł.I co sąd napisał? Skoro stać cię na spłatę towaru na raty typu meble i na spłatę rat mieszkaniowych to stać cię na zapłatę sądowi ,a i wspomnieli że powinienem przewidzieć i mieć oszczędności a jak nie to odkładać teraz .Z czego ? Zostaje mi 2,5tys na życie to z czego nam w dwa miesiące odłożyć 3.900???Taka kwota od osoby która straciła pracę?pismo od prawnika też nic nie dało .Ma być cię stać i tyle. Oczywiście nie zaplace,sprawa przepada.Tak działa Sad Pracy .Szkoda czasu i zawracania sobie d*py .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

bez sensu iść do sądu
sądy trzeba omijać z daleka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co ty bredzisz??? W sądzie pracy - na dzień dobry - nie płacisz ani złotówki, jeśli wysokość twojego roszczenia nie przekracza kwoty bodajże 50 tysi. (płacisz koszty sądowe i koszty strony przeciwnej dopiero jak przegrasz). A pretensje, że składasz kwity z brakami formalnymi to powinieneś mieć chyba tylko do siebie, bo skoro sobie nie radzisz ze sformułowaniem wniosków, czy złożeniem kwitów w stosownej formie (a owszem - nie jest to takie całkiem proste), to trzeba było skorzystać z pomocy prawnika.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak ci sąd przybił te 3900, to bądź pewny że zapłacisz - komornik ci pomoże w spłacie.

Inne tematy z forum

Bastion Lew (4 odpowiedzi)

Długie Ogrody, gdzie powstaje Bastion Lew, to zlokalizowany nieopodal ścisłego, historycznego...

telefon do 1000zł (123 odpowiedzi)

Witam, chciałbym wymienić już mojego leciwego smartfona. Co możecie polecić w cenie do 1000zł?

Marina Bay Gdynia (12 odpowiedzi)

Inwestycja powstanie w samym centrum Gdyni, tuż przy Skwerze Kościuszki. To jedna z najbardziej...