Diesel vs Zima

Temat dostępny też na forum: Motoryzacja
Takie mam pytanie - skoda octavia I 1.9 tdi 90 km co robić zeby naprawde bezproblemowo odpalal podczas duzych mrozów? Wczesniej caly czas jezdzilem na benzynie wiec nie do konca wiem jak postepowac z silnikiem wysokopreznym. Dobry akumulator to wiem (dla mojego to bedzie test bo nigdy nie robil mi problemow ale w sumie to bedzie nasza pierwsza wspolna zima),ale moze znacie jakies jeszcze sposoby???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Diesel vs Zima

Nie kupuj paliwa z lotosu Statoil BP i od Ruskich i wszystko w temacie. Dodatkowo zaczekaj kilkanaście sekund jeszcze po zgaszeniu lampki kontrolnej świec żarowych bo pomimo że lampka gaśnie często świece jeszcze są zasilane.
Pomyśl o zmianie auta. Jazda dieslem jest nieopłacalna i pomimo że ten silnik jest bezproblemowy to mimo wszystko serwisowacv trzeba a serwis diesla w stosunku do benzyniaka to jak porównanie wymiany bateryjki w budziku do wymiany transformatora w trafo stacji zarówno pod względem kosztów jak i trudności.
Do tego skodzinka z 1,4TSI jest tańsza w eksploatacji niż 1,9 TDI a koszt przejechania 100km jest niższy o 10zł.
Na świecie w miastach urzywanie osobówki z dieslem jest bardzo źle widziane. W polsce w miastach prędzej czy później w wyniku zapewne UNII dotyczących obniżenia pyłu zawieszonego i rakotwórczych NOxów w powietrzu zostanie wprowadzona bardzo restrykcyjna polityka dotycząca diesli.
Ja nigdy nie staje blisko diesla na światłach bo spaliny to pewny nowotwór i nawet filtry HEPA 13 nie wyłapią tego w całości.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

idiot jak byś się troszkę zainteresował to byś wiedział ze paliwo na lotosie statoil bp orlen itp to paliwo z rafinerii ul elbląska
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

No właśnie sie zainteresował bo jest z branży :-)

ale ty zapewne wiesz swoje:-)

a dzisiaj tramwajem :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Większych bzdur juz dawno nie czytałem.

Co to za frajda jeździc 1.4 tsi które nie wytrzymują 150 tysięcy km? Przy dynamicznej jeździe nie pali mało.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

powiedział facet który kupi 1,4TSI gdy będzie miało 9 lat i nakręcone 280 000km.
Nie czytaj auto świata bo to dla gimnazjalistów którzy auta nie mają :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

FRAJDA objechać skodzinką audi z 3 litrowym dieslem turbo :-)
FRAJDA zostawić lamusa w BMW M5 na światłach
FRAJDA śmiać sie z frajerów którzy siedzą 5 minut na mrozie czekając aż silnik się nagrzeje i aż turbinka sie ostudzi w dieslach :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie lubię nikomu ubliżać więc zostawię Twoją wypowiedź bez komentarza...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0