Dom pasywny

Ma Ktoś jakieś doświadczenia z domem pasywnym w użytkowaniu?
Jakie koszty użytkowania?
Czy rzeczywiście to się opłaca?
Mój architekt mi proponuje żeby iść w tym kierunku, ale chciałbym zasięgnąć opinii ew tych którzy już mają dom w tym stylu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dom pasywny

Masz na myśli dom spełniający wszystkie normy domu pasywnego czy coś podobnego?

Duży problem jaki widzę to brak doświadczonych ekip. Jak już coś znajdziesz to ceny kosmiczne a jakość nie przekonuje. Osobiście przy budowie kierowaliśmy się jak najlepszymi standardami, ale bez upierania się na pasywność.

Proponuje przyjrzeć się oferowanym rozwiązaniom. Przeanalizować różnicę między budynkiem pasywnym a energooszczędnym. I zweryfikować czy na prawdę warto dopłacać do wyśrobowanych norm.

Mam dom energooszczędny 160m zapotrzebowanie na energię według projektu około 30kWh/m2.
Ostatnie 2 miesiące mrozów rachunek za prąd 450zł (w tym ogrzewanie pompą).

Pozdrawiam.

Na Twoim miejscu pomyślałabym o domu energooszczędnym. Nieruchomości o takim standardzie "zużywają" poniżej 70 kWh/rok/m2 . Można też zdecydować się na dom niskoenergetyczny, wtedy zużycie będzie dwukrotnie niższe. Takie domy można znaleźć na http://finaldom.pl/technologia/ . Mają tam gotowe projekty takich domów i budują je pod stan deweloperski.

Z tego co wiem to domy wykonane w technologii izodom2000 powstają szybko i są domamy pasywnymi. Technologia ta jest najtrwalszą spośród technologii energooszczędnych = a przynajmniej tak się o niej mówi. Zanim zdecydujesz się na budowę takie domu, poczytaj trochę o tym jakie są teraz możliwości na rynku.

Inne tematy z forum

Doradca kredytowy (12 odpowiedzi)

Szukam jak w tytule poleci ktoś kogoś

Meble ogrodowe (56 odpowiedzi)

Założyłem nowy wątek, bo wszystkie dotyczące mebli ogrodowych są już bardzo stare. Jakie macie...

Ile może kosztować budowa domu (9 odpowiedzi)

Witam, pisze z pytaniem o dom 120 metrów. Chodzi mi o taki orientacyjny koszt do stanu...