Jak bolszewicka władza literaturę poprawiała

Z okazji wybuchu Powstania w Getcie, IPN przygotował takie materiały :

image

Słowa (Niemcy) nie było w „Medalionach”.
Nałkowskiej, mimo ze „Medaliony” powstały niedługo po wojnie, bardziej chodziło o uniwersalny wymiar zła.

Bolszewiccy szpece od literatury postanowili jednak poprawić najwyraźniej skoslawione przesłanie autorki i wtłoczyć Niemców w Jej cytat oraz podpisać go Jej imieniem i nazwiskiem.

Do tworzenia alternatywnej wersji historii już przywykliśmy i się z niej śmiejemy jak np. to, ze Lech Kaczyński był świetnym prezydentem i przywódca związkowym a Jarosław był bojownikiem antykomunistycznym i tak wyprowadził bezpiekę w pole, ze 13 grudnia go nie internowali.

Teraz neo-pezetpeerowcy z PIS tworzą alternatywna wersję literatury, podpisujac imieniem i nazwiskiem autora obce cytaty.

Śmieszne jest to tekturowe państewko, zbudowane na kłamstwie, obłudzie i oszustwie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Jak bolszewicka władza literaturę poprawiała

W czasie II Wojny Światowej za ludobójstwo odpowiedzialni byli Niemcy. Nie faszyści tylko Niemcy. To naród niemiecki wywołał wojnę i w jej trakcie prowadził ludobójstwo na skalę przemysłową. Jednak są na świecie siły, które próbują obarczyć Polskę odpowiedzialnością za powstanie i funkcjonowanie obozów zagłady czy ludobójstwo na narodzie żydowskim. Informacje w światowych mediach o "polskich" obozach zagłady czy aktywnym udziale Polaków w ludobójstwie prowadzonym na narodzie żydowskim nie należą do rzadkości. W związku z tym, cytaty odnoszące się do ogółu należy uściślać wskazując odpowiedzialnych żeby jakaś szuja twojego pokroju nie próbowała manipulować faktami historycznymi i przypisać odpowiedzialności Polsce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Sky, dorobiles się osobistego krytyka o profilu psychopaty. Krzyż zamiast udać sie na drogę krzyżową, obrał sobie Ciebie jako swoistą drogę odkupienia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mi to wisi ale obieranie sobie za temat docinek czegoś tak doniosłego dla katolika jak droga krzyżowa, zwłaszcza w Wielki Piątek jest co najmniej niesmaczne.
Ale kmioty twojego pokroju nie są w stanie tego pojąć. Pozostałe tym cechy psychopaty wykazujesz na tym forum tylko ty i reszta wesołej gromadki.
Spokojnych świæt ci życzę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

reszta gromadki
to raptem ze trzy osoby?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Krzyż ak : "obieranie sobie za temat docinek czegoś tak doniosłego dla katolika jak droga krzyżowa, zwłaszcza w Wielki Piątek jest co najmniej niesmaczne."
obdarowywanie kogoś epitetami : szuja, kmiot i życzenia odp....ol w Wielki Piątek dla katolika, to jest co ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Skąd pomysł że jestem katolikiem kmiocie?
Dodam jeszcze że wy, kmioty nie zasługujecie na inne traktowanie. Zresztą jest ono odpowiedziæ na wasze ataki.

>W związku z tym, cytaty odnoszące się do ogółu należy uściślać wskazując odpowiedzialnych

Te....Krzyż, ja widzę, że ty faktycznie swoim rozumkiem pasujesz to tej pisowskiej neo-komuny, która się w IPN-ie za poprawianie literatury wzięła.

Taki Krzyż będzie teraz uściślał cytaty, bo cytaty muszą przecież "wskazywać odpowiedzialnych".

Pozostaniesz tylko przy Nałkowskiej, czy weźmiesz na warsztat np. takiego Szekspira ?
"Być albo nie być (zdradziecką mordą) , oto jest pytanie"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Te, kmiocie ty swoim rozumiem pasujesz tylko do popaprańców głosujących przeciw własnemu krajowi na forum PE, których tu reprezentujesz. Swoją drogą jak trzeba być nieudolnym żeby jedyne w czym się człowiek jest w stanie odnaleźć w życiu to prowadzenie nachalnej, nieskutecznej agitacji politycznej w necie i sekowanie osób mających inne poglądy. Żałosne.

Jaq-u, miałeś racje z tym profilem psychopatycznym.
A do tego jeszcze facet ma natręctwo jakiegoś głosowania w PE.
Możesz wymienić treść tego głosowania oraz listę kto był za a kto przeciw ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Możesz wymienić treść tego głosowania oraz listę kto był za a kto..."

W przeciwieństwie do ciebie ja nie prowadzę nieudolnej agitacji politycznej i nie wypisuję tu mających przyciągnąć uwagę bzdur. Jedyna nieścisłość, dotyczy rozkładu głosów za i przeciw. Tak więc mówisz i masz.

Parlament Europejski w Strasburgu poparł w środę przepisy zakazujące sprzedaży produktów podwójnej jakości. Nowe przepisy zostały zatwierdzone przez Izbę przy 474 głosach za, 163 przeciw i 14 wstrzymujących się.

Zgodnie z przyjętymi przepisami firmy będą musiały albo ujednolicić skład produktów sprzedawanych w UE, albo zmienić nazwę produktów.

Przepisy poparli europosłowie PiS: Ryszard Czarnecki, Edward Czesak, Anna Fotyga, Beata Gosiewska, Czesław Hoc, Sławomir Kłosowski, Zdzisław Krasnodębski, Zbigniew Kuźmiuk, Stanisław Ożóg, Bolesław Piecha, Tomasz Poręba, Jadwiga Wiśniewska i Kosma Złotowski. Za przepisami byli też europosłowie PO: Michał Boni, Agnieszka Kozłowska-Rajewicz, Elżbieta Łukacijewska, Dariusz Rosati i Tadeusz Zwiefka. Poparł je też europoseł PSL Andrzej Grzyb.

Przeciwko byli europosłowie PO: Jerzy Buzek, Danuta Jazłowiecka, Barbara Kudrycka, Janusz Lewandowski, Jan Olbrycht, Julia Pitera, Marek Plura, Bogusław Sonik, Adam Szejnfeld, Róża Thun i Bogdan Zdrojewski. Również przeciwko wypowiedzieli się europosłowie PSL Krzysztof Hetman, Jarosław Kalinowski i Czesław Siekierski.

źródło: Forsal.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widzisz Krzyżaku, uległeś manipulacji i nie poświęciłeś swojej uwagi nad przyczynami takiego a nie innego głosowania, wolisz bić w PISowski bęben propagandy jak bezmyślny ciemniak. Ustawa, nad którą pracowali wymienieni przez twoją propagandę posłowie, szczególnie tak znienawidzona przez was Róża Thun, została przez inną część PE zmieniona ( w tym posłów z ramienia PIS) i złagodzona, pomimo zgłaszanej przez nią poprawki by zaostrzyć ustawę.
Oczywistym jest zatem fakt, że nie powinno się popierać takiej ustawy, która została po prostu spieprzona. Ty zaś przedstawiasz to w taki sposób, że parlamentarzyści polscy z ramienia PO głosowali przeciwko Polsce. Puk, puk, puk... jest tam coś w twojej główce, co potrafi poskładać informacje w rzetelne fakty, czy został już tylko PISowski przekaźnik ?
https://www.dw.com/pl/pe-przyj%C4%85%C5%82-przepisy-o-produktach-podw%C3%B3jnej-jako%C5%9Bci-s%C4%85-za-s%C5%82abe/a-48378362
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Krzyż, nadal nie umiesz odpowiedzieć, w czym ten dokument narusza polski interes.
Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby w krajach „starej Unii” sprzedawać gorszy produkt niż w Polsce pod tą samą nazwą, bo chyba tego się obawiasz. Akurat tę kwestie pozostawiłbym w 100% wolnemu rynkowi. Gdybym był europosłem, na pewno tez bym głosował przeciwko.

Gdyby ktoś chciał zgłębić jak głosuje w PE Partia Bolszewicka, może przeczytać poniżej. Tej informacji reżimowe media nie podają.
https://wiesci24.pl/2017/10/30/skandal-w-brukseli-poslowie-pis-zaglosowali-przeciwko-polskim-rolnikom/

Widzicie durnie cały czas dajecie się dymać. I jeszcze nie došć tego macie z tego radochę.
Po pierwszen primo nie podoba mi się to wciskanie mnie na siłę w elektorat PiS-u. Bo to że kwestionuję bzdury, które tu wypisujęcie i formę w jakiej to robicie nie jest jednoznaczne z moim poparciem dla PiS. Nawet średnio rozgarnięta małpa to rozumie. Ale dla was durnie to widać zbyt trudne do zrozumienia. Więc żeby wszystko było jasne śpieszę z wyjaśnieniem. Uważam że wybór pomiędzy PO i jej przystawkami i PiS i jego przystawkami to dla Polski wybór pomiędzy dżumą a cholerą.
Po drugie primo ponownie śpieszę wytłumaczyć bo widzę że kolejna rzecz przekracza wazæ zdolność pojmowania. W przyjętych przez PE przepisach chodzi o to że produkt sprzedawany w krajach UE pod tą samą marką ma mieć ten sam skład i tą samą jakość. Dotychczas bywało z tym różnie a producenci tłumaczyli się różnicą w upodobaniach konsumentów w różnych krajach.
Condor propagandowego bębna to tylko wy tutaj w niego bijecie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miało być co do propagandowego bębna...

Te, krzyż, ty zostaw propagandę, lepiej popraw coś w Makbecie, bo „cytaty odnoszące się do ogółu należy uściślać wskazując odpowiedzialnych”

Te, dureń napisz może coś o bolszewikach PRL-u czy marszu faszystów. Przecież poza szkalowaniem i szczuciem nic innego nie potrafisz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Krzyzaku, kolejny raz powiadam Ci że wiem o co chodzi w tej ustawie. Ty zaś zapoznaj się z tym o czym ja pisałem, o tym jak i dlaczego niektórzy głosowali przeciwko lub się wstrzymali.

Durniu kolejny raz powiadam ci że się zapoznałem. I skoro przepadła poprawka zaostrzającą regulację można było głosować za dyrektywą w takiej formie w której została ona przyjęta. Odrzucenie dyrektywy oznaczałoby brak jakichkolwiek zmian i jakość produktów nadal byłaby różna. A w chwili obecnej oficjalnie potwierdzone zostało to że proceder oferowania w różnych krajach produktów tej samej marki ale nie tej samej jakości ma miejsce i podjęta została próba walki z nim. Jak stwierdziła sama posłanka Thun przegląd dyrektywy będzie za dwa lata i będzie można wprowadzić regulacje zaostrzające. Posłanka (nie wiem czy posłanka to właściwa forma)Thun stwierdziła że sprawy nie odpuści. Życzę jej powodzenia. O ile za dwa lata jeszcze będzie europosłanką.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Krzyż, neo-PZPR w Małopolsce wystawiła homofoba Legutke co to go amerykańska młodzież pogoniła i Szydło, która juz bardziej skompromitować się nie może, tak wiec raczej Thun zostanie europosłanką.

Jak będzie... zobaczymy.

> Posłanka (nie wiem czy posłanka to właściwa forma)...

W przypadku Róży Thun von Händehoch właściwszą wydaje się forma "poślica"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dlaczego tak twierdzisz ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak ma w partyjnej rozpisce propagandowej.

Inne tematy z forum

Czy Donald Tusk to faszysta? (71 odpowiedzi)

Witam szanownych forumowiczów, rozważam kto jest kto na scenie politycznej. Zaczynam się...

Jak uczucia po wynikach wyborów? (10 odpowiedzi)

Moim zdaniem obaj kandydaci dalecy od ideału. Tragedią jest to, że wybór jest pomiędzy złem a...

Karol Nawrocki vel Tadeusz Batyr (12 odpowiedzi)

Niedawno w ogólnopolskich mediach toczyła się i toczy dyskusja dotycząca osoby niejakiego Karola...