Jak sygnalizować swoje zamiary na rowerze?

Wie ktoś? Stosuje ktoś?

Bo jak jeżdżę po naszych ścieżkach trójmiejskich to mi się wydaje, że jakieś 2% wie, że przed zmianą kierunku jazdy należy się rozejrzeć i wystawić rękę. Nawet jak się skręca w prawo, co niby niewiele nam, jadącym z tyłu przeszkadza. Jednak kiedy wiem, że ktoś będzie skręcał, to po pierwsze wiem, że może gwałtowniej zwolnić i wiem, że może to zrobić z rozmachem zawijając jak TIR.

Więc taka prośba do tych co sądzą, że są sami, sygnalizujcie ZAMIAR skrętu wystawieniem ręki. Chociaż takim krótkim, na chwilę, ale odpowiednio wcześniej. Dziękuję.

I jeszcze, bo akurat dzisiaj mi się zdarzyło. Jak dzwonię dzwonkiem, to nie znaczy wcale, że na kogoś pokrzykuję. To jest też sygnalizacja mojej obecności. Pozdrawiam rowerzystę z Jaśkowej, który stał przed przejściem i się zdenerwował moim dzwonieniem ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak sygnalizować swoje zamiary na rowerze?

Stosuje.
Używa tego max. może z 20% jeżdżących, część tylko kiedy uważa, ze trzeba, czyli np. w prawo nie. Głownie to stale jeżdżący, czyli będzie tego chyba nie więcej niż 5% i reszta bardziej świadomi rekreacyjni i okazjonalni.
Edukacja na lata. Sprawa dotyczy ścieżek, bo raczej jak ktoś ląduje na jezdni drogi dla samochodów to wie, że trzeba sygnalizować. Podobno w ramach BO mają się pojawić na niektórych ścieżkach oznaczenia pierwszeństwa (tylko jakie?) - może to uświadomi część jeżdżących, że DDR to nie taki tylko lepszy chodnik, ale droga z godnie z przepisami ;).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A dziś jechałem (furą!) za Absolutną Blondynką (jasne prawie-mini, mimo zimna, szpieczki, kapelutek, biala torebeczka, różowaty rower z frędzelkami) po Polankach. Pelna profeska manewrowa, byłem zbudowany. Najpierw zerknięcie do tył przez lewe ramię, potem łapka do boku, ziuu do lewej krawedzi, potem nie zwalniając look w boki i znów do tyłu przez prawe ramię, łapka i bez zwolnienia ziuu w lewo. W pełnym ruchu samochodów, takim półkorku. Ruchy głowy szczególnie dobrze widoczne z daleka, bo jasne włosięta i kapelusz. Trwało to parę sekund, ale chętnie bym ją sfilmował, jako wzorcowe, cholernie czytelne zachowanie. BABY GÓRĄ.

Może cieplarniane i chore warunki separowanej polackiej infry oduczają rowerzystów prawidlowych zachowań? "Bo na śmieszce nie trzeba"? Lękowe podejście do infry powoduje różne paranoje, w tym nasze DDRy po lewej stronie powodują, że nikt się niczego nie uczy, skoro teoria i PoRD tak widocznie nie zgadzają się z życiem?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdarza mi się nie zasygnalizować ale generalnie 95% manewrów sygnalizuję.

Uwielbiam za to idiotów lecących DDRem i nie przestrzegających np zasad pierwszeństwa. Dlaczego to ja muszę uważać i edukować baranów wymuszających pierwszeństwo? Albo idiotów walących na czołówkę bo jadą i gaworzą sobie ze znajomymi - nie wiedząc, że ktoś z przeciwka może jechać? Ileż to razy musiałem grzać tarcze albo uciekać w trawę, bo jakiś dureń lub debilka nie widzą nic poza 2m przed swoim kołem?

Jeździcie? SUPER! Ale nie odwalajcie przy tym takiego szajsu!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Miałem kilka dni temu incydent na wysokości placu zebrań ludowych, chciałem wyprzedzić kobietę młodą a ona bez sygnalizowania zmiany kierunku jazdy skręca w lewo.
Dobrze że szybko nie jechałem i zwolniłem, gdy uwagę zwróciłem i obejrzałem sie na jej reakcje zobaczyłem jak w moją stronę pokazuje środkowy palec.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

I słusznie Ci pokazała damski bokserze. Lepiej się weź za pouczanie szoferów i szoferek.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...