Re: KRAKÓW - KTO WIE?
Byłam (nie raz), widziałam i pokochałam :-)
1. Kazimierz - cały pikny ale polecam Cmentarz żydowki na ul. Miodowej - jest to jedna z niewielu wciąz czynnych nekropolii wyznania mojzeszowego w Polsce, naprawdę warte zobaczenia. Urokliwa, z klimatem knajpka "Mleczarnia" na ul Meiselsa 20. Synagoga na ul Szerokiej 40. W Kazimierzu nie spiesz się, snuj się uliczkami i obserwuj ludzi, przyglądaj się domom, wycisz się a napewno poczujesz klimat tego miejsca i na długo o nim nie zapomnisz.
2. Most Grunwaldzki o wschodzie słońca i oświetla Wawel.
3. Standardowo Wawel i smok Wawelski :-)
4. Kościół Mariacki i koniecznie pchaj się na wieżę - niesamowity widok no i oczywiście hejnał o 12.00
5. Sukiennice - pod wieczór, gdy sa oświetlone - dopiero wtedy maja urok.
6. Planty
7. Brama Floriańska i jej okolica
8. Kościół Pijarów na ul. Pijarskiej - usiądz i patrz w sufit.
9. Ogród botaniczny na ul. Kopernika
10. i całe mnóstwo uliczek krakowskich np. Gołębia, Bracka (na której"pada deszcz"), Jana, Zaułek niewiernego Tomasza....
Mnóstwo jest w Krakowie urokliwych, magicznych miejsc - połazisz (nawet te 4 dni) to sam je dla siebie odkryjesz (tylko nie biegaj, nie spiesz sie).
Ja podaje Ci tylko te które na szybko nasunęły mi sie na mysl :-)))
A w noclegach nie pomogę - zawsze spalam u znajomych.
Ale moja Mama byla jakies 2 lata temu i spała w Hostelu wblisko centrum i twierdzi, że warunki ok i TANIO!!!.
Radzę poszukać Hiosteli blisko centrum, zobaczyc jakie ceny i zapoznać się z mapką . Ja zawsze drukowalam z netu mapkę , zaznaczałam miejsca ktorę chcialabym zobaczyc i ....ruszalam w droge :-)
Powodzenia i niezapomnianych doznań.
p.s: Zazdroszczę Ci :-)
0
0