KRAKÓW - KTO WIE?

LICZĘ NA RADĘ KOGOŚ TO BYŁ WIDZIAŁ I WIE GDZIE W KRAKOWIE MOŻNA FAJNIE SPĘDZIĆ CZAS ,POSPAĆ W PRZYZWOITYCH WARUNKACH MAJĄC 4 DNI URLOPU,DZIĘKUJĘ Przemek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KRAKÓW - KTO WIE?

Byłam (nie raz), widziałam i pokochałam :-)
1. Kazimierz - cały pikny ale polecam Cmentarz żydowki na ul. Miodowej - jest to jedna z niewielu wciąz czynnych nekropolii wyznania mojzeszowego w Polsce, naprawdę warte zobaczenia. Urokliwa, z klimatem knajpka "Mleczarnia" na ul Meiselsa 20. Synagoga na ul Szerokiej 40. W Kazimierzu nie spiesz się, snuj się uliczkami i obserwuj ludzi, przyglądaj się domom, wycisz się a napewno poczujesz klimat tego miejsca i na długo o nim nie zapomnisz.
2. Most Grunwaldzki o wschodzie słońca i oświetla Wawel.
3. Standardowo Wawel i smok Wawelski :-)
4. Kościół Mariacki i koniecznie pchaj się na wieżę - niesamowity widok no i oczywiście hejnał o 12.00
5. Sukiennice - pod wieczór, gdy sa oświetlone - dopiero wtedy maja urok.
6. Planty
7. Brama Floriańska i jej okolica
8. Kościół Pijarów na ul. Pijarskiej - usiądz i patrz w sufit.
9. Ogród botaniczny na ul. Kopernika
10. i całe mnóstwo uliczek krakowskich np. Gołębia, Bracka (na której"pada deszcz"), Jana, Zaułek niewiernego Tomasza....

Mnóstwo jest w Krakowie urokliwych, magicznych miejsc - połazisz (nawet te 4 dni) to sam je dla siebie odkryjesz (tylko nie biegaj, nie spiesz sie).
Ja podaje Ci tylko te które na szybko nasunęły mi sie na mysl :-)))

A w noclegach nie pomogę - zawsze spalam u znajomych.
Ale moja Mama byla jakies 2 lata temu i spała w Hostelu wblisko centrum i twierdzi, że warunki ok i TANIO!!!.
Radzę poszukać Hiosteli blisko centrum, zobaczyc jakie ceny i zapoznać się z mapką . Ja zawsze drukowalam z netu mapkę , zaznaczałam miejsca ktorę chcialabym zobaczyc i ....ruszalam w droge :-)

Powodzenia i niezapomnianych doznań.

p.s: Zazdroszczę Ci :-)

BYŁEM,WIDZIAŁEM,DZIĘKUJĘ

''KRAKÓW jeszcze nigdy tak jak dziś nie miał w sobie takiej siły i... może to ten deszcz może przez te mgłe,ale w każdej twarzy ciągle widze Cię..tak wiem nie zrobie więcej zdjęć..nie moge prosić,lecz..tak wiem...na deszczowej twojej płaszc zaczepił mnie..w wystawowym oknie w autobusie..w tłumie gdzieś.. '' Myslovitz

Na jeden dzień wyskocz do Lanckorony. Wszystko znajdziesz w necie. Nie pożałujesz. Pensjonat: nocleg tani, jedzenie przygotowane na węglowej kuchni, czysto. Ruiny starego zamczyska, cisza, spokój. Nie wiem, jak wygląda sytuacja po zeszłorocznej powodzi. Ja byłam tam jesienią 2009 roku. Jeżeli chcesz odpocząć, zapomnieć o całym świecie, jedź właśnie tam. Jeżeli nie będziesz autem, z Krakowa masz bus bezpośrednio do Lanckorony. Noclegi w hostelach na Długiej w Krakowie są drogie/ceny są niższe niż w hotelach, ale jest drogo i nie zawsze czysto/.

Polecam opactwo w Tyńcu.

A co do noclegów - ww.couchsurfing.org - darmowe noclegi na całym świecie! Polecam, sama wypróbowałam i było super! Nie opłaca się nocować w hotelach i hostelach. Miejscowi jeszcze Tobie pomogą, zaplanują pobyt, powiedzą jak najtaniej dojechać, nawet dadzą przewodniki do poczytania. No i można poznać nowych ludzi, zobaczyć jak mieszkają, pogadać, nawet wspólnie gotować! Oszczędność nie tylko na noclegu, ale też nie trzeba chodzić po restauracjach tylko kupuje się coś w markecie i przygotowuje w kuchni gospodarzy. I jak już się ma tam na tej stronie profil, to nie oznacza, że w rewanżu trzeba tych gospodarzy gościć u siebie. Po prostu jedni oferują gościnę, a inni np. tylko służą za przewodnika albo mogą Cię zaprosić na obiad czy inne wspólne wyjście.

Posiadanie profilu na couchsurfing jest oczywiście także darmowe! Im więcej ludzi będzie wiedziało i takiej możliwości zwiedzania świata, tym więcej będzie miejsc noclegowych, także w Polsce!

ja nocowałam http://www.nocnykrakow.pl - niedrogo i blisko centrum, miejsce ma też swój klimat, zresztą sami zobaczcie

KRAKÓW

Jednorazowo, szału nie robi =\ Wole morze, Jastarnia itp. =)

Inne tematy z forum

tany tany (4 odpowiedzi)

mam 50 l chętnie w weekendy zapoznam się z fajną rówieśniczką plus minus. najlepiej nie palącą....