Kapcie dla 9-miesięcznego dziecka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Drogie Mamusie i Tatusiowie. Moja córka ma 9 msc i powoli zaczyna wspinać się przy meblach. Z racji tego, że mam w domu główne podłogi bez dywanów postanowiłam kupić jej kapcie bo stopy zimne.

Moje pytanie: czy lepsze sztywne kapcie tzn twarda podeszwa zabudowana kostka itd czy lepiej coś na zasadzie grubszy skarpet?

Dodam, że córka sprawnie raczkuje i uwielbia "chodzić" podtrzymywana za rączki lub paszki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kapcie dla 9-miesięcznego dziecka

słyszałam, że na początku najlepiej skarpetki z ABS ami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

są różne szkoły, jedni mówią że kapcie, inni, że skarpety tylko; ja córce kupiłam pierwsze kapcie na 9,5 miesiąca, były to takie na twardej podeszwie, ażurowe ze skórki a'la ortopedyczne - u nas się sprawdziły, córcia pięknie w nich stawiała kroczki, sama zaczęła chodzić na rok i 2 tyg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rada naszej "domowej" rehabilitantki - mała miała rehabilitacje w domu na obniżone napięcie- żadnych sztywnych kapci, najlepiej boso, żeby stopa miała swobodę pracy i nauki chodzenia. Więc na zimne stópki najlepiej ciepłe skarpety antypoślizgowe lub jednak wykładzina lub dywan do momentu aż opanuje samodzielne poruszanie się.

Wiem też że w Decathlonie dostępne są takie malutkie jakby baletki, cieniutkie ale nie ślizgające się.

A i kolejna rada, mimo, że maluchy uwielbiają zwiedzać mieszkanie i okolice podtrzymywane za rączki, paszki itp. to niestety nie służy to ich stopom i kręgosłupowi. Skoro dziecko nie chodzi samo to znaczy, że kręgosłup i stopy nie są w stanie jeszcze wytrzymać takiego obciążenia.
Później mogą pojawić się problemy z koślawymi nóżkami, płaskostopiem i skrzywienia kręgosłupa- po pierwsze nie poganiać!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję bardzo za rady i uwagi :)

Od początku sklanialam się ku kapcioskarpetka, jednak bałam się że nóżki będa się za bardzo grzać. Córce często poca się nóżki :)

Dobre też są rajstopy z abs pod stopami bo skarpetki mogą spadać albo dzieciak sam sobie może ściągnąć,moja sobie skarpetki ściągała ale w kapcie w tym wieku bym się nie bawiła,szkoda stopy.