Klesza Droga

My tu gadu-gadu, a Klesza od rozjazdu na Matarnię w Dolinie Radości do (prawie) Słowackiego już w nowym asfalcie. Można pomykać w górę bardzo sprawnie. Jeśli prawdą jest, ze położą tam progi, to jest to ostatnia chwila, żeby zjechać sobie z górki na pazurki.
Podjeżdżałem wczoraj na rowerze trekkingowym i było super. Na dole i na górze rezydują nadal drogowcy, więc może naprawią też asfalt do samej Kościerskiej. Znowu będzie jak w 1977 (wtedy trzeba było jechać Kwietną).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Klesza Droga

w 1977 Kwietna miała asfalt, przaśny ale jednak
a teraz ma bruk, lepszy niż w reszcie Starej Oliwy, ale jednak dy dy dy dy dy
ale jest dobry asfaltowy objazd koło Żeliwiaka i skandalicznego boiska po Niemcach
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To skandaliczne boisko to, zafundowal nam panujący wladca Pawel , wszystkie skargi i wnioski do Pawla władcy tych terenow.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

I tak właśnie tam jeżdżę - ddr przez Oliwę i koło Oliwki chodnikiem na Kościerską, a z góry po prostu skręcam w prawo na światłach do Zoo - i prosto.
W 1977 po prostu jeździłem i odkrywałem. Nie pamiętam, czy ktoś mi pokazał ten asfalt w lesie, czy sam na niego trafiłem (jadąc do góry Słowackiego), ale potem to często skręcałem w Kwietną. Koło Kuźni Wodnej była linia z napisem START, a przed Słowackiego META. Mierzyłem sobie czas na elektronicznym zegarku z wyświetlaczem LED :). Ruski licznik mechaniczny miał jedną funkcję: dystans, Chociaż jak się miało przetwornik f/v w uchu, to można było po cykaniu ocenić prędkość. Do mierzenia czasu były zegarki :)
Mam dużo sentymentu do tego podjazdu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kiedyś góralowcy z takimi emocjami będą pisać o górnej Kościerskiej :_)

A Klesza Droga wiodła kiedyś do Zomowic. Kto jeszcze pamięta znaczenie tej nazwy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dalej wiedzie do zomowic tylko oni teraz pod inną nazwą operują.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zmotoryzowane Odwody Milicji Obywatelskiej , oj znali sie na swojej robocie ...... :)

ex zomo obecnie ikea i obi :-) tempus to fugit, oj fugit jak te foeces

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...