Koscioly w Rumi

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń Wesele
Jakie sa wasze opinie o roznych parafiach w Rumi?

Chcielibysmy ksiedza dosc wyrozumialego... rowniez kogos, kto moglby chociaz czesc mszy poprowadzic po angielsku.

Chdzi mi o taka wyrozumialosc, zeby nie bylo cisnienia na spowiedzi na przyklad - narzeczony Irlandczyk moze sobie z tym nie poradzic dzien przed slubem! :)
Na przyklad, z tego co czytalam w poprdzednich postach, to ksiadz w starej Rumi jest dosc zasadniczy. Czy tak jest teraz? A jak jest w innych parafiach?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Koscioly w Rumi

Proboszcz z podwyższenia krzyża jest super!
Spytałam co sądzi o gołych ramionach w kosciele, to powiedział że mam po prostu wyglądać pięknie w ten dzień!
Jak zawałatwialiśmy formalności i się żegnalimy do mnie zwrócił się "piękna" a do męża "mistrz" Było to bardzo miłe!
Przed samym ślubem bukiet mi się zaczął rozpadać-poprosiłam go o szpilkę-poszedł i zaraz wrócił ze szpilką z diamencikiem, czyli taką która idealnie pasowała do reszty diamencików z rączki od bukietu :D
Jak na proboszcza jest bardzo młody, wyglda na coś kolp 40lat. Wyluzowany.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Marta, to fajnie, dzieki za porade! To jednak proboszcz sie zmienil... Dobrze wiedziec!

Kościół nowy, jeszcze nie ukończona budowa chóru i niektórych elementów, ale ładny, jasny, kolorowy (zdjęcia ładnie wyjdą), dobre nagłośnienie i akustyka, ksiądz bardzo miły, energiczny, pięknie mszę poprowadził.
Nie wiem nic o angielskim, ale jeśli chodzi o liturgię słowa, to niektóre jej elementy mogą czytać członkowie rodziny po polsku i po angielsku, ksiądz nie musi władać tym językiem. A przysięgę można też mieć przygotowaną i recytować z pamięci również w drugim języku.
Pozdrawiam

Karolina, a jaki to kosciol?
No wlasnie, jesli chodzi o liturgie to jeszcze jest wszystko do ustalenia, a przysiege to chcielibysmy skladac kazdy we wlasnym jezyku, zeby wyszlo naturalnie. Dzieki za porade!

Maeve, chodzi o kościół Bł. Edmunda Bojanowskiego. Blisko Redy, w osiedlu domków jednorodzinnych.

W mojej powyższej wypowiedzi napisałam, że o ten właśnie kościół chodzi i że wiem, ponieważ graliśmy tam ostatnio na mszy ślubnej i byłam pod wrażeniem księdza i atmosfery. Niestety, Admin bardzo aktywnie działa i chyba uznał to za reklamę mojego zespołu, więc obciął część mojej wypowiedzi. Sporo ludzi reklamuje się i wątki istnieją, natomiast wycięcie informacji, o jaki kościół mi chodziło, to chyba lekka przesada. Pozdrawiam

Inne tematy z forum

Kto kupił szereg w Rumi przy ul. Partyzantów 60 Żurawia łąka od Moj Dom Deweloper,Wasko,Feniks (13 odpowiedzi)

Witam! Kto z was kupił, jakie macie doświadczenia, jak wygląda kwestia prawna budynków oraz...

Locus (8 odpowiedzi)

Osiedle Locus będzie położone w Rumi Janowo na rogu ulic Dąbrowskiego i Stoczniowców. Teren...

Zielone Błonia (3 odpowiedzi)

Osiedle graniczyło będzie z parkiem Błonia Janowskie. Dzięki pobliskim terenom zielonym i placom...