Nieuczciwi właściciele mieszkania przy ul.Żwirowej w Rumii

Temat dostępny też na forum: Dom i mieszkanie
Witam,
opisuję całą historię gdyż już ktoś mieszka i wynajmuje od tamtych państwa mieszkanie, więc ku przestrodze!
Nie pochodzę z partnerem z pomorza i mieszkanie do wynajęcia znaleźliśmy za pomocą sławennego metrohouse jak sie później okazało no niezbyt ciekawej dzielnicy Rumi. Ja w zaawansowanej ciąży z 7 letnią córką i partnerem. Umowa została sporządzona kiedy na pomorzu był tylko mój partner i to on był najemcą na umowie. Zaliczkę na poczet mieszkania wysłałam przelewem na konto pani ... właścicielki mieszkania w tytule wpisując że jest to taka właśnie zaliczka i na mieszkanie które znajduje się pod tymże adresem. Po 2 tygodniach przyjechałam wraz z córką na miejsce, załatwilam szkołę i wszystkie sprawy urzędowe. Mieszkanie było zadbane i schludne. Bardzo dobry rozstaw pokoi. Jedyne co dla mnie było nie do przeskoczenia to prysznic z luksferami bez możliwości montażu zasłonki. Dla naszej córki dramat! Oczywiście kiedy pytałam w metrohouse to pani mnie zapewniała iż 1. jest zasłonka, 2. można napuścić wodę do brodzika bo jest on głęboki!!! Przyjechałam, zobaczyłam...nie dość że nie można było na puścić wody bo ciężko kiedy jest tylko kratka ściekowa to jeszcze nie ma brodzika tylko zabudowanie z kafli!! Po paru miesiącach regularnych opłat oraz poświadczenia na piśmie jakie córka tych państwa pod moją prośbą podpisywała po przyjęciu gotówki okazało się że dzielnica nie była zbyt ciekawa. Pod blokiem były schody gdzie jak tylko robiło sie ciepło przesiadywała młodzież z alkoholem dając upust swojemu słownictwu i aroganckiemu poalkoholowemu zachowaniu. Kielka razy prosiliśmy też o interwencję np. z piecykiem kiedy przestał grzać, bo albo parzył albo zimna woda leciała. Tutaj reakcja tych państwa niemalże natychmiastowa, podali nr tel do firmy która naprawiła piecyk. Zgłaszaliśmy także wystające kontakty ze ściany w pokoju dziecięcym i tu niestety zero reakcji...!!!Niestety pech dopadł i nas i partner stracił pracę na pomorzu. Podjeliśmy decyzję że wyjedzie na jakiś czas za chlebem za granicę. Trafiła sie okazja, a do mojego rozwiązania pozostawały 2 miesiące. Doszliśmy oboje do wniosku, że skoro mam zostać sama z córką to na pewno nie na tym osiedlu (szmelta). Zaczęliśmy szukać mieszkania do wynajęcia. Znaleźliśmy. Było na spokojnym osiedlu niewielkich bloczków z placem zabaw ogrodzonym i zamykanym dla ludzi z zewnątrz. Podjeliśmy decyzję o przeprowadzce, być może błędem był fakt iż nie wypowiedzieliśmy umowy najmu tym państwu. Kiedy przyszło do przeprowadzki zadzwoniliśmy do tych państwa prosząc o spotkanie. Zanim przyjechali posprzataliśmy mieszkanie by zostawić je tak jak było a nawet czyściej przy zdaniu kluczy. Spotkanie odbyło się w milej atmosferze, my przyjechalismy z córką oni razem, rozmowa była spokojna i na spotkaniu uzgodniliśmy iż uregulujemy jeszcze opłaty licznikowe i jestesmy kwita. Opłaty wyszły ok 340zł, niestety my nie mielismy przy sobie takiej kwoty więc uzgodniliśmy że puścimy przelewem do końca miesiąca i to też spisaliśmy na kartce pod czym partner sie podpisał. My niestety nie mieliśmy żadnego kawałka papieru gdyz wysprzątałam gruntownie mieszkanie i nie bylo nawet serwetki! I tu był nasz błąd! Jak widac wszystko trzeba miec na piśmie bo ci państwo dzisiaj na nowym mieszkaniu zaczeli mi krzyczeć do domofonu że przyszli po pieniądze i że że cytuję"guano warte jest to co Pan R... nam podpisał" Zrobiłam wielkie oczy, ale nie zamierzałam tego słuchać więc zawiesiłam słuchawkę i tyle. Słychałam jeszcze że nie podarują nam tego i że to się tak nie skończy! Wcześniej dostałam smsa od tych Państwa, że skoro nie maja wypowiedzenia na piśmie to nalezności rosną i że mamy im zapłacić za kolejny miesiąc plus czynsz!!!!! Czy to są podstawy do tego by zgłosić sprawę na policję?? Bo to chore dla mnie!! Mało tego mamy świadków że zgodzili sie na rozwiązanie z nami umowy tyle że ustnie! Czuje się nękana, a nie powinnam chyba prawda?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Nieuczciwi właściciele mieszkania przy ul.Żwirowej w Rumii

dodam jeszcze że mieszkanie zostało wynajęte w niecały tydzień po naszym zdaniu kluczy!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

smiech na sali, zaplacic należna kwotę i niech spierdzielaja.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

daj im do zrozumienia ze jesli nie dadza ci spokoju to zglosisz w skarbowce ze nie placa podatku za wynajem. mysle ze to poskutkuje, zycze powodzenia.

ps: tez kiedys wynajmowalem z zona mieszkanie, na nieszczescie dla wynajmujacego prowadzilem wszystkie zapiski z kazdego miesiaca czyli liczniki i wszelkie naprawy oraz ich cene. na koniec wynajmujacy troche sie zdziwil jak mu pokazalem papier , chcial mnie wyrolowac na nie duza sume bo 40 zl ale niestety mial koles pecha. lecz ogolnie milo wspominam tego wynajmujacego.

oni żądają od nas prawie 3000zł!!! średnio fajna sytuacja, ale na pewno nie dam się zastraszyć. Mam nadzieję, że jutro będę miała wszystkie opony całe bo wtedy na pewno sprawa nabierze innego tempa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja bym jeśli jeszcze raz będą nachodzić wezwałabym policję. Wy jesteście czyści no owszem zgodzę się ,że mogą się upierać przy wypowiedzeniu umowy ( ale jeśli są świadkowie ,że zgodzili się na takie ustne warunki to ok). Poza tym mogę tylko powiedzieć ,że Ci właściciele szukają frajerów i myślą ,że jak zastraszą to coś wskurają. Tymbardziej ich nie rozumiem skoro zaraz potem mieli wynajęte mieszkanie kolejnym lokatorom.A groźby, nachodzenie kogoś to już jest karalne.Nie rozumiem skąd mieli nowy adres????

nie ukrywamy się i nie mamy zamiaru choć powiem że też się zastanawiałam skąd być może sąsiadka na przeciwko podała gdyż utrzymujemy kontakty stąd wiem, że mieszkanie jest już wynajęte
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeśli umowa była podpisana na czas określony lub nie został dotrzymany termin wypowiedzenia, prawo jest po stronie włascicieli
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

mam jakies niejasne wrazenie ze nie chcialbym wynajmowac Wam mieszkania - wszystko Wam przeszkadza. Kupcie se takie jak Wam sie podoba albo placcie za to co sie nalezy.
Nie wypowiedzieliscie umowy to jakbyscie wynajmowali dalej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

mąż będzie tyrał przez miecha za granicą na długi...;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po pierwsze to nie Szmelta - jak się nie znasz to nie pisz takich rzeczy albo sprawdź dobrze na mapie, po drugie jak można być w zaawansowanej ciąży, płacić kilka miesięcy i na koniec jeszcze zostało 2 miesiące do rozwiązania- ciekawe to jest i to dość bradzo, po trzecie na tych schodach to rzadko kiedy ktoś siedzi, okolica cicha spokojna i nic Ci nie grozi!!! Tak więc nie pisz bzdur i nie rób ludziom wody z mózgu że jest tam tak źle. Jak Ci nie pasuje to wracaj skąd przyjechałaś albo jedź do partnera za granicę będzie spokój.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

do pani najmujacej - w ciazy ..... TAK MUSICIE ZAPLACIC i ja bym wam wyslal komornika z nakazem... tak po to jest umowa - tak jestescie dorosli i obowiazuje was KC - tak i miesieczny okres lub 3miersieczny wypowiedzenia , sami sie przyznaliscie ze wypowiedzenie zlozyliscie ustnie - a rygor pisemny.....

policje to mozecie neistety na siebie wzywac.... na chlopcow z piwem.

TO wy podpisaliscie umowe warunki i po to pisemnie zeby sie z niej wywiazywano w 2str - kontakt wyrwany ze sciany obciaza was nie wlasicieli - skoro przy odebraniu bylo ok.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wątek został założony ponad dwa lata temu, myślisz że jeszcze autorka go czyta licząc na porady? :P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

moze splaca do dzis - moze 20.000 :D kto wie - skoro ma taka madrosc ze na gebe zalatwia wypowiedzenie...... to innym ludziom sie przyda wiedza - ze jak sie UCIEKA z mieszkania to zapuka ktos do nowych drzwi......
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Kto kupił szereg w Rumi przy ul. Partyzantów 60 Żurawia łąka od Moj Dom Deweloper,Wasko,Feniks (13 odpowiedzi)

Witam! Kto z was kupił, jakie macie doświadczenia, jak wygląda kwestia prawna budynków oraz...

Locus (8 odpowiedzi)

Osiedle Locus będzie położone w Rumi Janowo na rogu ulic Dąbrowskiego i Stoczniowców. Teren...

Vela Park Rumia Loker (20 odpowiedzi)

Czy zakupił ktoś z Was tam mieszkanie?