Niszczenie DDR

Przy Jaśkowej budowlańcy stawiający nowy blok zrobili wykop obok DDR. Ścieżka obsunęła się na tyle że pojawiły się pęknięcia na sporej długości.
Byłoby miło gdyby zapłacili za zniszczenia.
W tym momencie wszystko jest pięknie widoczne i łatwo udowodnić kto spowodował zniszczenia.
Nie było łatwo ale znalazłem formularz zgłoszeniowy i wysłałem maila do oficera rowerowego.
Mam jednak poważne obawy czy ktoś sprawdza pocztę i się tym zajmie.
A może oficer rowerowy (co podejrzewam) zagląda na to forum ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Niszczenie DDR

Zgłoś tutaj mapa.gdansk.gda.pl/ipg/app/index
Przekażą do zdiz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tutaj oficer rowerowy raczej nie zagląda.
Rób zdjęcia, ślij do zdiz np. przez wspomnianą mapę porządku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Napisz maila: remigiusz.kitlinski@gransk.gda.pl

Moje zgłoszenie przez panel dotarło do oficera rowerowego.
Miałem małą przerwę w rowerowaniu ale dzisiaj widziałem że ścieżka została naprawiona.
Czy zostało to zrobione dobrze to już inna sprawa.

Masz potwierdzenie, że dotarło, czy wnioskujesz po wykonaniu roboty?

Z mojego doświadczenia i bezpośrednich rozmów z OR wynika, że takie sprawy przeważnie do niego nie trafiają, bo to nie jego działka. Głównie zajmuje się projektowaniem i ocenianiem projektów (niestety nie zawsze zmiany i sugestie są brane pod uwagę), zdobywaniem funduszy, reprezentowaniem miasta itp, a nie łataniem dziur w drogach.

Dostałem potwierdzenie zwrotne na maila.
Z tego co piszesz wynika że OR jest praktycznie tylko figurantem i chłopcem do bicia. To przykre.
Nawet jeśli tak jest to wie gdzie przesłać dalej zgłoszenie, co nie jest jakoś specjalnie pracochłonne.
Przy tej liczbie DDR powinny być przynajmniej 2 osoby zajmujące się tylko sprawami rowerzystów w mieście. Wszystkimi sprawami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://www.gdansk.pl/urzad-miejski/Referat-Mobilnosci-Aktywnej,a,43927
Nie jest sam, zespół ma około 10 osób.
Owszem brakuje decydującego głosu przy inwestycjach, nadal to tylko opinia, która może ale nie musi być uwzględniona.
Przy 2-3 zgłoszeniach tygodniowo, to pewnie nie jest pracochłonne, tylko czy trzeba zawracać głowę każdą drobnostką (nie mówię, że sprawa z tematu taka jest)?

W Oliwie maziaja płatne miejsca parkingowe. W amoku pomaziali je na pasie rowerowym na Wita. Napisałem do Kitlińskiego, a jak nie odpowiadał, posłałem kopię do zdiz i na stronę służbową referatu. Efektu na razie nie ma. Może nie ma być?

Swoją drogą, nie mogę w PoRD znaleźć "sierżantów". Czy można na nich legalnie namaziać miejsce parkingowe? Bo wszystkie, 100% sierżantów na Wita obrysowano oznakowaniem miejsc parkingowych. Zawsze mówiłem, że pas na Wita to bzdura. Ale teraz to bardziej widać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znaki nie są opisane w PoRD a w rozporządzeniu w sprawie znaków i sygnałów. Sierżanty to P-27.

Sierżanty były w miejscach gdzie na WT nie ma pasów rowerowych. Ciężko mi powiedzieć na ile jest legalne takie zamalowanie, na pewno nie jest logiczne.
Nie jest to pierwsza i niestety nie ostatnia bzdura przy malowaniu po jezdni w Gdańsku. Zaczyna się od jakości farby, która znika w oczach; zamalowywaniu na czarno starych oznaczeń, które potem i tak wychodzą lub na mokrej jezdni błyszczą i mylą kierowców; kończąc na malowaniu linii warunkowego zatrzymania w miejscach, gdzie nie ma komu ustępować.

WT - co to takiego ?

Wita Stwosza

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...