OPŁATA ADIACENCKA - podstawa prawna wewnętrznie sprzeczna(kanalizacja)
Podstawa prawna do obciazania obywateli oplata adiacencka, czyli ustawa z 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 11 czerwca 2010 r. Nr 102, poz. 651 z późn. zm.) jest w przedmiocie sprawy wewnetrznie sprzeczna. Ustawa mowi (art.143-148), ze wlasciciele maja partycypowac w kosztach budowy np, kanalizacji, ale idea oplaty adiacenckiej stoi z tym zamyslem w sprzecznosci, ze wzgl. na sposob naliczania tejze oplaty(art.146), a konkretnie max 50% roznicy w wartosci dzialki przed i po inwestycji, przy pomniejszeniu o koszty wlasne. Jesli mialoby to byc faktyczne uczestnictwo w kosztach, to sume, brakujaca do sfinansowania inwestycji, trzeba by podzielic przez liczbe dzialek objetych inwestycja. Dlaczego tutaj najpierw mamy placic dodatkowo za rzeczoznawcow, potem najpewniej, ze wzgl. na luzny, a prawdopodobnie niekorzystny dla wlascicieli dzialek, kontekst i podstawe oplat, rowniez wiecej niz trzeba, bo i kalkulacje rzeczoznawcow moga byc zawodne, a droga odwolawcza dluga. Nawet jesli chcieliby byc zawsze uczciwi, to moze sie okazac, ze przy tak duzej liczbie dzialek zaczna np. na poczatku naliczac wieksze oplaty( bo wysrubuja sobie zanadto tzw. obiektywny kontekst), potem, jak zobacza, ze przesadzili, to innym sie poszczesci i troche mniejsza dostana wycene, albo na odwrot. Nie wspominajac o tym, ze moze sie okazac, ze uzbieraja wiecej (moze o to chodzi :), bo mniej to na pewno nie, ale wtedy nie jest to juz wprost partycypacja w kosztach, ale cos jeszcze, a jaka jest tego podstawa prawna ?
Moze warto zlozyc taki zbiorowy, w tej czy podobnej formie, lub nawet taki sam, chocby indywidualnie - rezygnuje z praw autorskich:) , protest i prosbe o wyjasnienie. Jesli beda zaslaniac sie wewnetrznie sprzeczna ustawa, to moze warto, jesli jest to do bolu przejrzyste, opodatkowac nas zgodnie z logika, co przedstawilem. Raczej pewne, ze na tym skorzystamy. No i niech dadza wycene ile Ci "niezbedni" rzeczoznawcy zarobia, a my rzecz jasna stracimy
Ciekawy jestem Waszych komentarzy, bo temat mnie zainteresowal, Jesli sie w czyms pomyllilem, to prosze o wskazania bledow, bo sam na razie nie widze. Do gminy jeszcze nie dzwonilem i nie pytalem, Pozdrawiam cale Bojano
Nieśmiały krytykant
Moze warto zlozyc taki zbiorowy, w tej czy podobnej formie, lub nawet taki sam, chocby indywidualnie - rezygnuje z praw autorskich:) , protest i prosbe o wyjasnienie. Jesli beda zaslaniac sie wewnetrznie sprzeczna ustawa, to moze warto, jesli jest to do bolu przejrzyste, opodatkowac nas zgodnie z logika, co przedstawilem. Raczej pewne, ze na tym skorzystamy. No i niech dadza wycene ile Ci "niezbedni" rzeczoznawcy zarobia, a my rzecz jasna stracimy
Ciekawy jestem Waszych komentarzy, bo temat mnie zainteresowal, Jesli sie w czyms pomyllilem, to prosze o wskazania bledow, bo sam na razie nie widze. Do gminy jeszcze nie dzwonilem i nie pytalem, Pozdrawiam cale Bojano
Nieśmiały krytykant