Odśnieżanie polskiej krainy

Obudziłem się dzisiaj w naszym Baninie nieco po godzinie 5. Po prysznicu i krótkich przygotowaniach zebrałem się do pracy i jeszcze lekko śpiący wskoczyłem do auta i ruszyłem w trasę. Chwilę po 6, minąwszy rondo w Chwaszczynie, musiałem przetrzeć oczy ze zdziwienia - zostałem zmuszony do ograniczenia prędkości do 30km/h. Dlaczego? Natknąłem się na kolumnę aut, którym przewodził... traktor przystosowany do odśnieżania. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że pojazd miał opuszczony pług (10-20 cm nad asfaltem - tak, tak mili Pastwo, asfaltem bo śniegu nie było widać) oraz posiadał uruchomiony rozrzutnik soli!!!. Ok, jakiś nadgorliwy czubek wyjechał na ulicę i stara się zgarnąć padający deszcz pługiem a solą przepędzić wichurę - pomyślałem sobie. Jadę więc dalej, z wrażenie spać mi się odechciało. Wjeżdżam więc na obwodnicę i co widzę??? Wielki pług śnieżny, pędzący lewym pasem, także z uruchomionym rozrzutnikiem, sypiącym solą na prawo i lewo. Asfalt oczywiście mokry od deszczu (no chyba że w nocy napadało śniegu tyle, że odpowiedzialne służby wypuściły całą dostępną flotę, która chwilkę po 6 zjeżdżała już do bazy, zrzucając zbędny balast soli...). Temperatura powietrza: 5,5 st.C temp przy drodze: 3 st.C...
A może to tylko ćwiczenia przygotowujace do sprawnej akcji odśnieżania po kolejnych opadach śniegu, i zamknięcia tym sposobem ust wszystkim malkontentom, zarzucającym naszym dzielnym drogowcom fakt, iż rok rocznie dają się zaskoczyć zimie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Odśnieżanie polskiej krainy

haha dobre
moze musza zrobic norme km i ilosciowa soli, wiec lepiej teraz jak nie ma sniegu...a jak napada to ich jak zwykle zaskoczy, bo kasa juz wykorzystana :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Weź się chłopie lepiej do roboty i nie marnuj kasy pracodawcy , a zresztą co to za różnica jak Tobie nigdy się nie dogodzi...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie ma norm
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

drogowcy wyprzedzają rozsypywać piasek z solą gdy wilgotność powietrza przekracza pełen pułap i zapowiadane jest obniżenie temperatury aby zapobiec gołoledzi na drogach także ja ich rozumiem
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

budujecie/kupujecie na kredyt? (263 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

fotowoltaika (185 odpowiedzi)

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie...

Taras z desek kompozytowych - (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma taras z desek kompozytowych? Polecacie jakieś konkretne firmy? Jak deski się...