Re: POSZUKUJ ... MARZ ... ODKRYWAJ ...
~Krzychu_25
(22 lata temu)
Magda napisał(a):
> hmm...
> To jest wlasnie moje motto.
> Ale bardzo dlugo bylo tylko - poszukuj i marz.
> Dzialanie i odkrywanie zaczelo sie niedawno.
> O kilka dobrych lat za pozno.
>
> ohh...... gdybym miala znow 20 lat...........
>
> Musze Ci powiedziec, ze poruszyles dobry temat.
> Ludzie czesto zapominaja o tym, co bylo dla nich wazne jeszcze
> pare lat wczesniej. Traca apetyt na zycie. Nawet nie
> dopuszczaja do siebie marzen.
> Czesto dzieje sie tak przez sytuacje rodzinna, materialna itp.
> Ale przeciez to oni tworza swoj swiat, i w duzej mierze
> decyduja jaki on bedzie.
> To bylo o 30-latkach i wyzej
Właśnie ! Właśnie !!
Ja mam 26, czyli bliżej mi do 30 niż do 20 ...
Szkoda że przez życie coś z ludźmi się dzieje ... dziwnego. tak, pomału jakby znikali .. tracą pasje, porzucają marzenia, osiadają na tym, co już jest ... wiesz, szukam ostatnio takiego cytatu "bo człowiekowi z czasem przyjemność miłości zastępuje miłość; bo poczucie bezpieczeństwa zastępuje mu z czasem dążenie do doskonałości(...)" - będę wdzięczny jeśli ktoś mi podpowie; nie wiem nawet czy on dokładnie tak samo szedł; widziałem go jeno przez moment, gdzieś, nawet nie pamiętam gdzie ... Aaaaa, jak ulał pasuje to piosenka El Condor Pasa, w wykonaniu Simon & Garfunkel:
"I'd rather be a hammer than the nail,
Yes I would, if I only could, I surely would.
I'd rather be the sparrow than the snail,
Yes I would, if I only could, I surely would.
Away! I'd rather sail away ... Just like the swan,
That's here and gone.
A man gets tied up to the ground ... It gives the world
It's saddest sound. It's saddest sound..."
zwłaszcza to 'gets tied up to the ground' ... Prawda?? A każdy z nas by chciał być jak ptak, szybować w chmurach dążeń i marzeń ... I nie wolno nam tego porzucać, bo osiądziemy na ziemi, i zginiemy w sensie duchowym ... Gdybym miał rzucić kolejnym wierszem ... Nie, za dużo jak na jeden raz:) Jak ktoś zna Yeatsa to polecam "The Hawk" ... :)
> Ale mam tez duzy kontakt z 20-latkami.
> Udarz mnie to, ze bardzo czesto sa to ludzie zupelnie bez
> pomyslu na zycie. Nie zadam od nich sprecyzowanego planu na
> najblizsze dziesieciolecie. Ale oni czasem nie potrafia naawet
> odpowiedziec na pytanie co ich interesuje.
> Oj....
Nawet nie wiesz jak mnie to drażni; nie to że tacy są, ale to DLACZEGO tacy są. W dużym stopniu jest to 'zasługa' władz państwowych i ich poczynań (nie tylko tej koalicji). Wiem, że wkraczam na tematy polityczne (a nie chcę) ; gdybym był Entem, to ruszyłbym na ich Isengard ... Rarumburarum !!! Przecież to nie jest tak że 'gdy będziemy pracować mocniej to będzie lepiej". Idiotyczne 'prawa' które są prawem tylko z nazwy (a lewem z faktu), które niszczą inicjatywę biznesową młodych ludzi, obciążają ich biurokracją, horrendalnie wysokimi podatkami ... To nie tyle 'zniechęca' co pokazuje, że nie ma czego w tym kraju szukać ... Nic nie ma tu do roboty w każdym razie ktoś, kto (a) jest kreatywny (i to nie "kreatywny księgowy:)", (b)jest UCZCIWY i łapówki nigdy nie dał i nie chciałby dać, (c) chce dojść do celu własną pracą, i współpracą z innymi, a nie kręceniem i oszukiwaniem. Dalej tolkienizm: ten kraj pozbywa się w ten sposób elfów i porządnych ludzi, za to przyciąga orków (vide złodzieje, aferzyści, a na skalę 'uliczną' -dresiarze, pseudokibice, chuligani generalnie).
Jednak mimo wszystko osoby w wieku 20x na Zachodzie mają pomysły na życie; zwłaszcza w Stanach (mam tam trochę znajomych, zwłaszcza z forów). Ich dążenia wyglądają całkiem ciekawie .. A czym się oni od nas różnią?? Ludzie jak ludzie przecież !! Ale zupełnie inne warunki życia ... Dawno się przekonałem, że tam nie ma "raju" - tam jest _normalność_. W dużym stopniu normalność.
Pozdrawiam!!
Krzychu_25
0
0