PROSZĘ UWAŻAĆ NA WYŁUDZACZKĘ Mama Szymona i Bartka alias Aleksandra27

Drodzy Forumowicze,

Jak wiecie, czasami na tym forum organizujemy różne spontaniczne akcje pomocy osobom potrzebującym, bez rozgłosu i hałasu ale za to skutecznie. Ponieważ za każdym razem dobro się zadziało, to moja czujność została uśpiona, a wiara w człowieka podbudowana.
W połowie marca, via PW (prywatna wiadomość) zwróciła się do mnie pani spod nick`a Mama Szymona i Bartka z dramatyczną prośbą o pomoc w znalezieniu pracy dorywczej przy sprzątaniu, gdyż pensja jej i męża nie wystarcza na pokrycie rosnących rachunków (w tym powiększającej się raty kredytu za mieszkanie). Udało się dla niej zorganizować drobne zlecenie, zarobiła 400zł. Wtedy wydawało mi się, że znowu dobro się zadziało i oby tak dalej.

Minął miesiąc i otrzymałem od tej pani wiadomość, że prosi o pilny kontakt w równie pilnej sprawie. Okazało się, że jest znowu w dramatycznej sytuacji, a w zasadzie jej mama, której rzekomo wyłączono gaz, bo pomagała jej finansowo, sama nie płacąc swoich rachunków. Efektem był niezapłacony rachunek za gaz w kwocie 500zł. Płacząc, wręcz szlochając, prosiła mnie, czy nie mógłbym jej pożyczyć tej kwoty dosłownie na trzy dni, bo zaraz jej mąż ma dostać ekwiwalent mundurowy i ona na pewno odda pieniądze. Przepełniony wiarą w jej szczerość i wzruszony sytuacją, uznałem że warto, aby znowu się dobro zadziało. Zgodziłem się jej pożyczyć tę kwotę.
Przyjechała do mnie do firmy w środę 18 kwietnia, usiadła, zapłakała i opowiedziała jeszcze raz tę wzruszającą historię, jak to rodzice, odmawiając sobie wszystkiego, pomagali jej, sami wpadając w tarapaty finansowe. Gdy już jej dałem te pieniądze, zaszlochała znowu i powiedziała, że jest jej bardzo wstyd ale wydarzyło się coś jeszcze i nie śmie prosić o dalszą pomoc ale nie ma wyjścia. Powiedziała, że 17 kwietnia Energa wyłączyła jej w domu prąd, jako że nie zapłaciła rachunku, za dogrzewanie prądem mieszkania w okresie zimowym, który wynosi aż 1500zł. I znowu, przekonany o tym, że takie dramatyczne zbiegi okoliczności się zdarzają, postanowiłem jej pomóc, kompletnie uśpiwszy zdrowy rozsądek i moje doświadczenie życiowe, które podpowiadało mi, że coś tu jest nie tak.

Pani Karolina, bo tak się przedstawiła, obiecała, że do piątku 20 kwietnia pieniądze odda, byleby tylko jej mamie włączyli gaz, a jej prąd. Jeszcze tego samego dnia zadzwoniła do mnie, że już wszystko jest uregulowane i czekają na włączenie mediów, że mama bardzo dziękuje, że ona nie wiem, jak może się odwdzięczyć, itd.. Było mi zwyczajnie miło, że kolejny raz udało się komuś pomóc. To przecież krzepi duszę.

Przyszedł piątekdostałem od tej pani sms, że jednak mundurówka męża będzie w poniedziałek, że bardzo przepraszablablabla W tym momencie zorientowałem się, że prawdopodobnie zostałem oszukany i wyłudzono ode mnie 2000zł. Ponieważ ta pani się przedstawiła z imienia i nazwiska, więc postanowiłem troszkę poszperać za nią w sieci. Zamarłem, gdy znalazłem na jednym z portali następujący wpis: http://www.dodajoszusta.pl/historia/1886-wyludzaczka.html Imię i nazwisko się zgadzało. Lokalizacja mniej więcej również. Kolejne sms`y od tej pani (telefonu już nie odbierała ode mnie), że oddzwoni, że przyjedzie, żeitd., jedynie utwierdziły mnie w przekonaniu, że prawdopodobnie padłem ofiarą perfidnej wyłudzaczki i oszustki. Liczyłem jeszcze na to, że może ta pani się opamięta i pieniądze odda. Niestety, była (jest) na tyle bezczelna, że nawet nie przeprosiła za zaistniałą sytuację, nie popełniła żadnego wyjaśnienia/wytłumaczeniapo prostu jakby się nic nie stało.

W tej sytuacji skontaktowałem się z Adminem137 i poprosiłem go, aby zabezpieczył dane z logów tej pani, a sam będę zmuszony zawiadomić policję. Aby zachować maksimum obiektywizmu w tej sprawie, dwukrotnie wysłałem tej pani sms`a, że jeśli pieniędzy mi nie zwróci, będę zmuszony sprawę zgłosić na policję (chociażby aby ustalić prawdziwe personalia tej kobiety) bez odzewu. Uznałem, że czas minął, dałem tej pani szansę na zwrot moich pieniędzy nie skorzystała z niejba! W zupełności mnie zlekceważyła.

Także za pośrednictwem forum ostrzegam Was wszystkich, abyście i Wy nie dali się naciągnąć tej pani Karolinie na jej dramatyczne historie. A jeśli jest ktoś na forum, kto już padł ofiarą nieuczciwości tej pani, to proszę dać mi znać via PW.
Jest mi niezmiernie przykro, że ta pani wykorzystała moje szczere intencje pomocy, podle mnie okłamała i wykorzystała dobre serce i moją empatię wobec osób będących w potrzebie to co zrobiła jest zwykłą podłością, nikczemnością i nie może być niczym usprawiedliwione.
Nie mając innego wyjścia zawiadamiam dzisiaj organa ścigania i z całą powagą sytuacji doprowadzę sprawę do końca, tak w postępowaniu karnym, jak i cywilnym. Nie godzi się bowiem, aby podszywając się pod osobę w potrzebie, wykorzystując czyjeś szczere intencje niesienia pomocy, w tak bezczelny i nikczemny sposób wyłudzić pieniądze. To zasługuje na karę i będę się jej domagać wobec tej osoby.
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 11

Re: PROSZĘ UWAŻAĆ NA WYŁUDZACZKĘ Mama Szymona i Bartka alias Aleksandra27

To chwała ci za to,lepiej jest nakarmić głodnego dzieciaczka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

albo tak jak ja pani aniu wydał na dziwki a już o mało co też nie wtopiłem brrrrrrrrrrr
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A skąd wiesz, że tego nie zrobiłem?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Halewicz masz nauczkę,lepiej było by gdybyś zasponsorował jakiemuś biednemu dziecku kolonie,niż bawił się detektywa.Kobieta okazała się perfidną i żerującą na ludzkiej dobroci hieną.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

to nie naiwnosc tylko chec pomocy. jesli sie nie potepia osoby ktora zwyczajnie okrada, a nasmiewa z osoby pomagajacej, to znaczy ze SWIAT SCHODZI NA PSY.przepraszam psy:)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Witam.
No p. Halewicz, ta zniewaga krwi wymaga:), to ze ten temat przeniesli do Hydeparku.I gratuluje. Jeszcze chyba żaden temat na tym forum nie nie mail takiej reakcji spoleczenstwa , ponad 400 postow , ho ho .
a teraz na powaznie, czasami pana czytam, i pana niektore opinie powoduja ze czasami dym idzie mi z uszu, ale ludzie nie moga niec takich samych pogladow we wszystkim, bo by nudno bylo na swiecie.
W zwiazku z tym tematem zgadzam sie z panem calkowicie, p, Karolina szukala pomocy na tym forum i jesli oszukala, to poprzez forum trzeba to naglosnic, aby inni nie dali sie nabrac.Niech pan nie odpuszcza i zkieruje ta sprawe do odpowiednich instytucji, bo wydac ze ta pani zrobila sobie z wyludzania pieniedzy sposob na życie.

A tak po zatym ma pan WIELKIE SERDUCHO!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ee, to nie był żart. Uważam że spłata długu to obowiãzek. Już za minejsze kwoty ludzi którzy nie oddawali długu spotykały brdzo niemiłe rzeczy. Gwarantuję ci że osoba która wisiała by mi kasę nie mogłaby spać spokojnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Cieszę się Cross, że tą sytuacją Cię rozbawiłem. Poczekam, może mi się zdarzy równie przednie ubawić się Twoim kosztem.
Ja się nie nabzdyczam. Ja się rozsierdzam powoli.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

A gdzie twoja praworzadnosc cross?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Gdynia to malo kuszaca lokalizacja dla wyludzaczki z Chelmu...
Bilet do Gdyni: 10 zl
Nekanie Halewicza telefonami o pozyczke: 30 zl
Mina Halewicza jak odkryl, ze padl ofiara pospolitej wyludzaczki z Chelmu: BEZCENNE! ;)))"

Dobre odniosłeś Hal wrażenie. Mnie to bawi (powyższy tekst) . Może to trochę bezduszne z mojej strony ale dając się wykręcić na 2000 zł wykazałeś się nie byle jaką naiwnością. Nie masz w związku z tym prawa się nabzdyczać o to że wielu ludziom wydaje się to lekko śmieszne. A i autorka powyższego tekstu wykazała się poczuciem humoru.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale swoja droga Halewicz, gdzie Twoje blyskotliwe poczucie humoru? Okolicznosci przyznam niesprzyjajace, ale pewne symptomy absurdu sa tu dosc zabawne...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

To dobrze, odniosłem wrażenie, że się dobrze bawisz - być może mylne.
Jeśli ją to bawi, to nie będzie to trwało długo. Nie wiem czy jest, czy nie jest skruszona - wątpię aby była; raczej jest wystraszona.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mnie nie, przedstawilam perspektywe wyludzaczki i mysle, ze ja to nawet moze bawic...Z tego co piszesz, nie jest skruszona!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja mina, gdy się zorientowałem, że zostałem oszukany ma swoją cenę - zapewniam cię, że nie byłabyś chętna ją zapłacić. Coś Ciebie bawi?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Gdynia to malo kuszaca lokalizacja dla wyludzaczki z Chelmu...
Bilet do Gdyni: 10 zl
Nekanie Halewicza telefonami o pozyczke: 30 zl
Mina Halewicza jak odkryl, ze padl ofiara pospolitej wyludzaczki z Chelmu: BEZCENNE! ;)))

I tak wspolczuje! I gratuluje odwagi! Ja nie pozyczylabym pieniedzy obcej osobie z forum...No chyba, ze rzeczywiscie znacie sie wszyscy ze spacerkow po Chelmie i nikt tu nie jest obcy...
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Gdyni!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Uchyl rabka ;) Jak nie na Chelmie to gdzie??? Nie jestem wyludzaczka, obiecuje :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie, nie można mnie tam spotkać^^
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czyli to na Chelmie jest tak kolorowo... Czy tam mozna spotkac tez Halewicza? :)))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Faktycznie wszyscy wszystkich znają z widzenia chociażby ,ja też mieszkam na Chełmie i często z moimi chłopakami spaceruje, ale nie mam zielonego pojęcia jak p.Karolina wygląda i właściwie nie chce wiedzieć i w sumie jeszcze na spacerze nie natknęłam się na mamę z dwójką chłopaków .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0