:Podaję przepis na zdrowe chlebki-placuszki w zasadzie.
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/07/chlebki-z-kaszy-jaglanej-na-otyosc.html?spref=fb.
Treść:
Zaczynam od ugotowania wody ( 2litry i 100 ml )
do gotującej się wody wsypuję kaszę jaglaną i kaszę jęczmienną
mieszam i gotuję przez 15 minut ( na małym ogniu )
po 15 minutach zakręcam gaz i dodaję otręby pszenne , dokładnie mieszam i pozostawiam pod przykryciem na 10 minut ( jeżeli mamy za suchą masę można dodać odrobinę przegotowanej wody a jeżeli za rzadkie to można dodać więcej otrąb pszennych ale powinno być dobrze tak jak podałam )
po tym czasie dzielę masę na dwie części ( jest to nie konieczne , ja dzielę dlatego że do jednej połowy masy dodaję inne zioła a do drugie inne dzięki temu mam dwa rodzaje chlebków )
do jednej części dodaję - kminek cały , kminek mielony , czarnuszkę i sól
do drugiej oregano , lubczyk , bazylię , cząber , czarnuszkę , zioła prowansalskie i sól
dokładnie mieszam
czekam aż masa wystygnie i będę formowała chlebki
Teraz będę formowała mini chlebki , maczam dłonie w zimnej wodzie (dzięki temu masa nie klei się do rąk ) biorę masę i formuję kulki delikatnie spłaszczone (tak jak kotlety mielone) ,
układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
przed wstawieniem do piekarnika maluję je za pomocą pędzelka zimną wodą (dzięki temu będą bardziej rumiane) .
Chlebki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 na środkową półkę i piekę przez około 50 do 60 minut
Jak się je te chlebki, to jeść sie nie chce, sprawdzone! I jakie zdrowe!Pozdrowienia! Ela