Projekt obywatelski

Witam chciałem zaproponować nowy projekt obywatelski wiadomo im nas więcej tym lepiej i powinno być taniej a jak starają nam się udowodnić władze gminy jest odwrotnie gdy nas więcej tym jesteśmy słabsi i jest drożej:
Projekt prosty darmowe wywożenie odpadów dla każdego mieszkańca gminy -
Z moich skromnych wyliczeń czyli tego za co dotychczas trzeba było płacić koszt wywozu śmieci na jedno gospodarstwo (budynek ) realnie nie przekracza 20zł , a na mieszkanie w bloku 9zł więc czemu mamy płacić o 200-600% więcej ?
Przykładem że da się coś zrobić dla swoich mieszkańców mogą być inne gminy np. darmowa komunikacja miejska kilka gmin już to wprowadziło a kolejne zaczynają o tym myśleć..... nie bądźmy bierni projekt wymaga wyrzeczeń ale po stronie urzędu gminy więc oni będą nam starali się udowodnić że to nie realne ale ale ale Vox Populi Vox Dei !
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Projekt obywatelski

A kto za to "darmowe" wywożenie śmieci zapłaci i w jaki sposób?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

My - zredukujemy ilosc urzednikow i wysokosc wynagrodzen - to co rok do gminy wplacaMY oraz firMY w gminie wystarczy na pokrycie kosztow.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Janusz Korwin-Mikke pojawił się na trojmiasto.pl?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

czyżby kampania wyborcza już ruszyła? Hmmm.... wcześnie. Tylko te argumenty wyborcze trochę mądrzejsze wymyślaj, bo ludzie za szybko się kapną, że to ściema. Taka rada
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie wszyscy będą płacić więcej, ja na przykład mniej;
jak się miało uczciwie zamówione pojemniki, tak żeby wszystko się zmieściło, to nowe stawki będą jak "w promocji";
Teraz płacę 189 za kwartał, a będę płacić 120 :-)
A kto ma zapłacić za śmieci, które wytwarzamy, jak nie my?
ja mam tylko nadzieję, że w końcu nie będzie tych śmieci leżących na ulicach i pod pojemnikami...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Podoba mi sie - jak juz słyszałem w elblagu udało sie oporwadzic do referendum i odwołać władze miasta, jakieś stowarzyszenie chce tego samego w warszawie właśnie z powodu smieci!
Fakt ktoś pisał że będzie płacił mniej ale może sie okazać ze 80% osób będzie płaciło więcej!! To gmina i tak swoje zarobic - a czemu ?
Ja jestem za
Inni ludzie potrafia sie zorganizowac i zaprotestowac w wypadku wyciagania pieniedzy z naszych kieszeni..a my co ? mamy sie cieszyc ze moglo byc wiecej i siedziec cicho ?

to co piszecie zawiera trochę prawdy, ale czy wiecie , że to ustawodawca narzucił gminom taką dziwną kolejność : 1. uchwalić stawki zaśmieci 2. ogłosić przetarg na wywóz śmieci. Przecież żadna gmina nie wie przed przetargiem jakie stawki dadzą oferenci w przetargu - gmina musi założyć jakieś stawki. Jeżeli oferty będą niskie dopiero wtedy gmina może zmniejszyć stawki (prawdopodobnie pobożne życzenie). Przecież łatwiej zmniejszyć niż za chwilę zwiększać opłaty- mieszkańcy gminy zjedliby takich żywcem. Uważam ,że nie ma co gdybać tylko poczekać na wyniki przetargu i na m-c lipiec i wtedy rościć jakies pretensje czy uwagi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

niezgadzam sie !
gmina moze w prymitywny sposob sprawdzic ile powinna byc wyceniona usluga tzw benchmarking - uwaga - przed reformom ktos te smieci wywozil za jakas kwote wystarczy zapytac ... 1000 - 2000 mieszkaancow i prosze wyjdzie konkretna kwota
W pierwszym poscie ktos sugeruje ze to okolo 20zl - patrzac na nas i po naszym osiedlu moim zdaniem kwota calkowicie prawdopodobna
Czemu wiec teraz mm placic 2x wiecej ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ok. Zgadzam się z tym ale tylko w przypadku np rodziny 2+2. My mieliśmy jako duża rodzina śmietniki 240l ale proszę mi wierzyć ludzie podpisywali umowy na sztukę, albo nie mieli wcale umów. Uważam ,że nie ma metody idealnej- w Gdyni moja samotna babcia będzie płacić tyle co ja za swoją rodzinę tylko dlatego,że ma duże mieszkanie. Niestety nie ma metody idealnej. Zawsze ktoś będzie niezadowolony albo pokrzywdzony...........................

Jest metoda idealna - jezeli Gmina bedzie "fundowac" mieszkancom wywoz smieci zaloze sie o butelke dobrego alkocholu ze cena natychmiast spadnie do 20zl - jak nie da sie tego zalatwic z tymi ludzmi - odwolac albo urzedasow pozwalniac pieniazki znajda sie szybciutko !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

Terma Sp. z o.o. (8 odpowiedzi)

Witam :) Przyjmę każdą opinię na temat pracy w Terma Sp. z o.o. (producent m.in grzejników) na...

Hocki klocki (111 odpowiedzi)

Wiecie kto prowadzi tą placówkę ?