REFERENDUM - NOWE INWESTYCJE NA ZASPIE !!!

Po raz kolejny próbują nam wcisnąć nowe budynki.
Przez ostatnich kilka lat słyszałem wiele koncepcji.
Głównie chodzi o wciśnięcie jak najwięcej budynków w środki plastrów miodu np było też że między Pilotów 13 a Startową 17
Zakładam ten wątek żeby rozpocząć dyskusję.
Jeśli pozwolimy sobie na coś takiego to będzie "blok w blok" jak na Dywizjonu.
To referendum z uznaniem braku głosu za głos "ZA" to chyba jest bezprawne, ale wtym kraju większe przekręty przechodzą....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: REFERENDUM - NOWE INWESTYCJE NA ZASPIE !!!

Ludzie!
Bądźmy przeciw nowym blokom. Zabudują nam każdy skrawek zieleni, przybędzie samochodów na i tak wąskich uliczkach. Ponadto nie wiem kto chciałby wynająć stare biura po pomieszczeniach Spóldzielni oraz Domu Kultury na 230.000,00 zł. Moim zdaniem ten dochód to totalna abstrakcja! Przy dzisiejszej ilości powierzchni biurowych w Trójmieście te biura będą raczej stały puste. A ogrzać i utrzymać będzie je trzeba i to za NASZE pieniądze.
Proszę wypełniujcie ankiety i odnieście je do Spóldzielni. To bardzo ważne. Bez tego nie da się nam zablokowac dalszego zabudowywania naszego osiedla!
Nasz los jest w Naszych rękach!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Obawiam sie ze te cholerne inwestycje przejda, wlasnie przez to ze brak glosu oznacza akceptacje:/ u mnie na 24 mieszkania porzuconych na skrzynce pocztowej informacji z referendum bylo ok 5sztuk :/ jesli tak na kazdej klatce bedzie i drugie tyle nie odda glosu to i tak to przyjma:/ fakt zgadzam sie ze powinni cos wykombinowac z terenami za ktore tyle miastu placimy za uzytkowanie ale nie tam gdzie jest zielen! Ech:/
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja nic nie miałam w skrzynce. Kiedy to było roznoszone?

Na startowej 23 tez nic nie było w skrzynkach ludzie mało wiedza na ten temat
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chodzi o inwestycje:
Przy ul. Startowej 5 (wzdłuż Alei Rzeczypospolitej i Alei Jana Pawła od strony wiaduktu)
(W trójkącie przy Startowej 5 i Rzeczypospolitej i Jana Pawła)
Tam ma powstać kompleks: dwa budynki mieszkalne w tym około 16 piętrowy, budynki usługowo handlowe, dwukondygnacyjny parking,biuro spółdzielni oraz dom kultury.

2. Przy ul Dywizjonu 33 od strony Rzeczypospolitej (teren dawnego parkingu strzeżonego)
Tam ma powstać budynek mieszkany z dwukondygnacyjnym garażem podziemnym
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jasne, lepiej zostawić teren zielony dla właścicieli psów robiących tam kupy. Nie ma gdzie nogi z dzieckiem postawić na tzw "terenie zielonym" aby nie wdepnąć w psią kupę. Oba miejsca na bloki zafajdane na całego. To już wolę bloki, bo właściciele psów są niereformowalni.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 21

nie, lepiej aby zabrali ludziom ze Startowej parking a postawiło parkingi podziemne dla bogatych
no i lepiej żeby nie można było wyjechać, ulice na startowej są bardzo wąskie , nie wyobrażam tam sobie wieżowca i bloków bez poszerzenia ulicy i wyjazdu od strony Rzeczypospolitej i nowego miejsca na parkingi
nie mówię tez o tym ze widoku na morze tez już nie będzie, rozumiem mały blok 4 pietrowy ale nie wielokondygnacyjny wieżowiec wcisniety w kawałek trawnika
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wydawało się ,że już ten projekt przejdzie w tamtym roku.
Jednak nie przeszedł przez Radę Osiedla. Takie plany są od 2lat
pytanie czy na tam można budować? Czy jest jakiś plan
zagospodarowania tego terenu? Ja bym była sceptyczna .
O referendum nic nie wiem,nic w skrzynce nie było
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co za głupoty piszesz? Od strony balkonów na Startowej 7, 11 i 13 są place zabaw, ponadto mamy duży park. Jest więc jest gdzie chodzić z dzieckiem. Jaką trzeba być ignorantką aby tego nie zauważyć?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jaką trzeba być ignorantką aby nie widzieć wszystkich psich odchodów na wszystkich placach zabaw oraz wszystkich wyprowadzaczy w parku JP. W piaskownicy jak tylko się dziecko zacznie bawić to za chwilę wykopuje szkła po butelkach,kocie odchody itd. Więc co z tego, że są place zabaw i parki jak sami mieszkańcy Zaspy o nie nie dbają. to nie sa mieszkańcy innych dzielnic przyjeżdżający tu na spacery z psami. TO nasi mieszkańcy Zaspy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

A co mają nowe inwestycje do psich kup ? To że psy s****ą to powód żeby w takim miejscu powstały bloki czy też inne inwestycje? Może jeszcze zasypmy piaskownice ? Chyba cos sie tobie pomyliło, wątek dotyczy innego problemu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli nie widzisz związku to przejdź się i zobacz co się dzieje na miejscu parkingu, gdzie ma stanąć nowy ten mniejszy blok. Zrobiło się tam miejsce wyprowadzania psów. Co rano jest tam pełno ludzików z pupilami.
Porzucając temat kupy. Ten mniejszy blok na terenie tego parkingu mi się podoba.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10

To że nie lubisz zwierząt to Twój problem, mi nie przeszkadza starsza Pani czy Pan z pieskiem,

JEŚLI CHODZI O PSIE KUPY.

Liczba psów się nie zmieni a liczba terenów zielonych tak.
W z związku z tym zagęszczenie kup na terenach które pozostaną wzrośnie i to bardzo.

Przez to że tych kup jest tam tak dużo to dlatego od strony balkonów jest mniej.
Też jestem przeciwny posiadaniu psa w bloku ale takie są fakty.
Kto miał zawsze w rodzinie psa, nadal go ma i będzie miał.

JEŚLI CHODZI O INWESTYCJĘ
Ja byłbym w stanie zaakceptować jakąś małą inwestycję na Startowej z wjazdem od Rzeczypospolitej ale NIE WIEŻOWIEC z KOMPLEKSEM USŁUGOWO-HANDLOWYM.

Niech wyburzą te pawilony w których mieści się spółdzielnia itp i na tym miejscu wybudują coś bardziej czystego i funkcjonalnego
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie spotkałam , żeby właściciel psa robił kupę tzw. "terenie zielonym".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

To nie jest ani plac zabaw, ani park, ani boisko. Nie trzeba tam sprzątać. NIKT tam nie przychodzi z dziećmi. Przestańmy się czepiać siebie na siłę. A może ten teren ogrodzić i przeznaczyć go dla psiarzy? w cywilizowanym świecie tak jest...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlaczego mamy podawać adres zamieszkania i się podpisywać ? Ciekawe to referendum...

Opinię należy złożyć w sekretariacie spółdzielni do 15.11.2013. Brak odp. będzie uznawany jako głos za AKCEPTACJĄ inwestycji. I oczywiście trzeba sie podpisac i podac swój adres zamieszkania.
To są jaja jakieś!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale to bardzo proste dlaczego tak jest.Każdy członek spółdzielni ma prawo do jednego głosu i w celu wyeliminowania nieprawidłowości należy swój głos podpisać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Czy spółdzielnia jest w stanie potwierdzić ,że wszyscy mieszkańcy z tych budynków dostali karty do referndum! Nie były one wysyłane listem poleconym!
A może wrzuciła tylko do 2-3 skrzynek a potem powie że nikt nie głosował i policzy głosy mieszakńców na tak.
Uważam to za nieuczciwe ze strony Spółdzielni!
Nie ma mozliwości sprawdzenia kto otrzymał takie karty i kto został poinformowany. Nie widziałam żadnej informacji o referendum w tablicach ogłoszeń, a przeciez po to są!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Jeśli pozwolimy sobie na coś takiego to będzie "blok w blok" jak na Dywizjonu" Bardzo ciekawe gdzie na Dywizjonu 303 jest blok w blok.
Bo chyba nie masz na myśli tych budynków na Jana Pawła II.
Opłaty za tereny w mieście rosną z roku na rok i jeśli chcemy mieć tyle wolnych terenów to niestety trzeba za nie płacić.
Ja osobiście nie widzę potrzeby płacenia za takie duże trawniki i parkingi.Mieszkamy w mieście a nie na odludziu i normalne jest to że zabudowa będzie się zagęszczać.Proszę popatrzeć na osiedle "city park" przy wiadukcie.Inwestycja sprzedana w 90% i jakoś nikt nie marudzi że stoją blisko obok siebie.
Taki budynek w tym miejscu przyniesie więcej dobrego niż złego.Nię będzie słychać tak ulicy oraz osłoni przed wiatrami od morza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 24

i będę mieć możliwość poczuć zapachy z kuchni sąsiada z sąsiedniego bloku, popatrzeć jak ma urządzone mieszkanie i przez cały dzień zaćmienie słońca spowodowane koniecznością zamontowania rolet
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeśli chcesz zachować obecny stan to płaćcie razem z sąsiadami podatek od tego gruntu i po kłopocie.

Dlaczego wszyscy spółdzielcy mają się składać na łąkę i s****nik dla psów pod twoim oknem?

A nikt niczego ci nie zbuduje niezgodnie z obowiązującymi przepisami a w tym przypadku wyraźnie widać że nowe budynki będą w znacznym oddaleniu od istniejących.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 18

Re: Jeśli chcesz zachować obecny stan to płaćcie razem z sąsiadami podatek od tego gruntu i po kłopocie.

Weź już chłopie zniknij stąd i nie siej zamętu ...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Brak argumentów ?

Nie tobie decydować o tym kto ma znikać.
Sam siejesz zamęt i tyle.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 15

Re: Jeśli chcesz zachować obecny stan to płaćcie razem z sąsiadami podatek od tego gruntu i po kłopocie.

wieczyste uzytkowanie nie podatek od gruntu, to duża róznica
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gmina Pruszcz Gdański ma wolne działki budowlane,wypowadzac sie i po problemie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

A czy ktoś wie, kto to ewentualnie będzie budował? Jakiś deweloper tutejszy? W środku osiedla stoi nowy blok od Górskiego i jest prawie pusty.

Wiadomo kto. Górski będzie to budował....dobry znajomy prezesa Gajcego...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A zobaczyłes o ile zminiejsza się Tobie opłaty na tej karcie do referendum, nie kwote ogólna a te na mieszkańca, toć to jakaś kpina.
Co dobrego będzie, utrudniony wyjazd, ciagłe korki i brak miejsc parkingowych, już teraz znalezienie miejsca dla samochodu w godzinach wieczornych graniczy z cudem.
Widok z okna będzie do sąsiada w 16 pietrowym wieżowcu zamiast na morze, słońce zasłoniete, w mieszkaniu będzie ciemno no i oczywiście zimniej, a ja nie chcę płacić więcej za ogrzewanie.
Co więcej sklepów na Zaspie jest wystarczająco, podobnie jak placy zabaw.
Poza tym kto kupi te mieszkania? Deweloper Startowej 19 do tej pory nie poradził sobie ze sprzedarzą mieszkań, bardzo duzo stoi pustych. Kto będzie płacil za mieszkania nie sprzedane w tym 16 pietrowym budynku? Jeszcze tak blisko głównej drogi i tramwajów. Ulicy nie bedzie słychać?
Co za głupota. Przez najbliższe kilka lat będzie słychac odgłosy budowy, betoniarek, młotów pneumatycznych, a potem wiertarek itp. Budowy z reguły nie należą do cichych! Jaka oslona od wiatru, będzie więcej korytarzy powietrznych. A city prak sprzedał się juz dawno temu z uwagi na ceny, ale wtedy był łatwiejszy dostęp do kredytów, teraz bym na to nie liczyła.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Idzie nowe a mohery mają stracha i zazdroszczą.

Budować i tyle.Dzielnica się starzeje,potrzeba młodych ludzi.
Na co komu potrzebne puste tereny za które płacą wszyscy spółdzielcy ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: nie dla nowych bloków

Nie wierzę, żeby jakikolwiek człowiek, który mieszka w blokach 5 lub 11 chciałby, żeby tuż za jego oknem wyrósł 15 piętrowy wieżowiec.

Ten projekt i referendum to kpina z mieszkańców. Minęło 7 lat od poprzedniego "referendum" w którym wyraźnie powiedzieliśmy, że nie chcemy, nie zgadzamy i nie życzymy sobie żadnych bloków na tym małym kawałku zieleni, który oddziela nas od betonowego wiaduktu.

Ciekawe, kto wpadł na genialny (we własnym mniemaniu) pomysł tego "referendum" - mimo solennych zapewnień Pana Prezesa na spotkaniu z mieszkańcami w maju 2007 (dotyczącego poprzedniego projektu zabudowy tego terenu) i kto zapłacił za te piękne obrazki, które dostali, z resztą jak się okazuje, tylko nieliczni.

Wracając do samego referendum to ktoś słabo się postarał. Bo niby w jaki sposób ktoś udowodni, że wszyscy zainteresowani dostali owe pismo ? A już widać, że większość mieszkańców tego pisma nie dostała. Każdy sąd podważy wiarygodność takiego referendum na pierwszej rozprawie. Nie mówiąc o tym, że samo stwierdzenie o głosie na "tak" w przypadku niedostarczenia jest nie zgodne z prawem. Ktoś z premedytacją próbuje zrobić z nas kompletnych idiotów.

Drugą sprawą jest próba wciśnięcia dwóch inwestycji do jednego referendum co jest znowu jest nie zgodne z uchwałą uchwaloną na ZPC, że O terenach przyległych do bloków mają prawo decydować TYLKO mieszkańcy tychże bloków. Nie nam więc decydować o terenach na Dywizjonu i nie im decydować o tym co będzie u nas.

A odpowiadając tym, którzy podają się za mieszkańców ww. bloków i twierdzą, że wolą bloki zamiast psich kup. Radzę przygotować duży zapas gotówki na piękne miejsce postojowe za jedyne 20-50 tysięcy zamiast darmowego pod blokiem, bo tych na pewno nie starczy dla nas i dla mieszkańców 15 piętrowego molocha z przyległościami. A problemy z wyjazdem na Aleję Jana Pawła? - juz teraz, po wybudowaniu Nowej Słowackiego, są z tym trudności.
Na koniec - odejmijcie też od dzisiejszej wartości waszego mieszkania jakieś 2-5%, bo nikt nie kupi mieszkanie z widokiem na beton i brakiem miejsca do zaparkowania.

Podsumowując: NIE CHCIELIŚMY, NIE CHCEMY i NIE BĘDZIEMY CHCIELI bloków między Startową 5, 11 a wiaduktem.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

Racja decydujcie o sobie.

Zgadzam się w 100%
Tylko bierzcie na swoje utrzymanie te tereny.Chcecie parkingów i psiego pola to niech będą wasze i na waszym utrzymaniu.
A co do spadku ceny nieruchomości to nie przesadzaj że jego cena spadnie bo z twojego okna nie będzie widać ulicy i wiaduktu.Rzeczywiście atrakcyjne widoki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 17

Re: Racja decydujcie o sobie.

Z mojego okna widać morze, PGE Arene, wieże Starego Miasta i wiele innych ciekawych rzeczy.

Za widok obiadu sąsiada dziękuję!

Idąc twoim tropem mieszkańcu powinniśmy zalać wszystkie teren zielone betonem i powciskać na nie jak najwięcej 15 piętrowych wieżowców, bo każdy wie, że tu na Zaspie betonu jest znacznie za mało.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale to wcale nie oznacza że zawsze będziesz mieć taki widok.

Z tym widokiem obiadu sąsiada to nie przesadzaj.Chyba że siedzisz z lunetą w oknie i wszystko obserwujesz.
Ten nowy budynek będzie w bardzo bezpiecznej odległości od budynków na Startowej.Na nowych osiedlach budują okno w okno to fakt.
Nie można tylko patrzeć na czubek swojego nosa.Mieszka się w mieście i potrzeba pewnych kompromisów.
Co mają powiedzieć ludzie mieszkający przy głównych ulicach.Wielu z tych ulic jeszcze kilka lat temu też nie było.
A tak na marginesie nie ośmieszaj się że w tej okolicy brak terenów zielonych.Za ulicą masz park.Następny koło morza park Regana.
Jak chcesz mieszkać w parku to przeprowadź się do pałacu w Wilanowie:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Ale to wcale nie oznacza że zawsze będziesz mieć taki widok.

Raczej nie wyobrażam sobie aby dorosła, trzeźwo myśląca, zdrowa na umyśle osoba, nie będąca pracownikiem spółdzielni popierała ten niedorzeczny pomysł. A do której grupy się zaliczasz dexterze ? Jak na razie to własnie ty patrzysz na czubek własnego nosa. Gdybyś nie zauważył, to większość osób uczestniczących w dyskusji nie popiera tej inwestycji.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Większość czyli całe trzy osoby:)

Które sądzą że ich apartamenty w wielkiej płycie stracą na wartości po wybudowaniu tego budynku.
Nie mam zamiaru płacić za puste trawniki przed twoją "rezydencją".Kupcie sobie tą działkę i zróbcie z nią co chcecie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 16

Re: Większość czyli całe trzy osoby:)

Ja uważam ,że stracą. Sama nie kupiłabym tu mieszkanaia kilka lat temu gdybym wiedziała, że ma obok stanąc wiezowiec i zabiora mi z pod okna praking. Nie chciałabym też mieszkać koło wiecznej budowy.
Nie kupiałabym tez mieszkania bez widoku na morze z brakiem słońca.
Nie interesuja mnie widoki okno w okno z sąsiadami, nie chcę tym bardziej wiedziec co na obiad.
Jeśli nie chcesz płacic za puste trawniki to sie przeprowadź , proponuję falowiec, mało terenów zielonych, betonowa zabudowa, brak albo zniszczone place zabaw, wąskie prawie nie przejezdne ulice, sąsiad na wyciagnięcie ręki, brudne nie posprzatane ulice. Tak cząsto wygladają źle zarządzane SM w których nikt nie słuch głosów mieszkańców i patrzy tak jak Ty tylko na czubek własnego nosa.
Nie wiesz że nie ma nic za darmo. Ja wole zapłacić za te jak to nazwałeś nieuzytki ale mieć ciszę spokój, trochę zieleni, której w Gdańsku coraz mniej i ładny widok z okna.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem przeciwna w 100% żeby były budowane bloki a psie kupy będą zawsze do momentu aż właściciele psów nauczą się sprzątać po nich te bloki a psie kupy to dwie różne sprawy
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkam tu od dziecka i guzik mnie interesuje wartość mieszkania gdyż nie zamierzam się nigdzie przeprowadzać. A ty dexterze, zamilcz lepiej, twoje "wywody" nic nie dadzą... Jesteś albo smutnym trollem, albo pracownikiem spółdzielni albo po prostu idio..ą ;) Powodzenia. (P.S. Nie, nie 3 osoby, jest nas znacznie więcej)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

To nie narzekać ,że opłaty są duże.Nie jestem pracownikem spódzielni ale tę propozycje popieram
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zgadzam się, my też popraliśmy ten projekt, niech się coś wreszcie dzieje nowego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Czytaliście ostanie wypociny Gajcego w jego "biuletyniku" ? Nie będzie inwestycji w okolicy Startowej 5 i 11 (mieszkańcy nie wyrazili zgody-CHWAŁA IM ZA TO) Jeśli zaś chodzi o parking na Dywizjonu 303 to mieszkańcy wyrazili chęć zagospodarowania tego terenu, co oczywiście nie oznacza jeszcze, że cokolwiek tam powstanie....

Ja mieszkam na ul Pilotów 10 i nie było informacji o referendum ?????.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

O inwestycji w Młyńcu na Trojmiasto pl

W artykule "Nie będzie Nowej Zaspy na Rozstajach?" jest w niebieskiej ramce o inwestycji w Młyńcu

Można pobrać tam dwie ulotki, które zostały rozesłane: wizualizacja i karta do referendum.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: O inwestycji w Młyńcu na Trojmiasto pl

Ludzie,
mieszkamy w mieście
MIEŚCIE
powtórzę, większymi literami się nie da... w MIEŚCIE

więc będą stawiać bloki i niech stawiają, niech spółdzielnia wykorzystuje wolne przestrzenie, bo jak tego nie zrobi, to kto inny zrobi z tymi terenami co będzie chciał.

żeby mieszkając koło ETC nie mieć w pobliżu stacji benzynowej....

jestem jak najbardziej za rozwojem osiedla ROZSTAJE, bo chce żyć na dobrze rozwiniętym osiedlu, w dobrze rozwiniętym mieście.
jak zamarzą mi się obrzeża to się wyprowadzę i to samo polecam innym, spragnionym zieleni, którym masa okolicznych parków nie wystarcza!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

jak zamarzyły ci się bloki to przeprowadź się do Warszawy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak nie podobają ci się bloki w mieście to się wyprowadź na wieś albo do lasu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bloków na pewno nie ma NA SAHARZE,A JAKA PRZESTRZEŃ,a widoki

Ja na Saharze bloki mogę każdemu pokazać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie jest to żadne referendum, tylko ankieta z wizalizacją.

Inne tematy z forum

przeprowadzka !!?? (40 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

Leszczyńskich (7 odpowiedzi)

Położenie osiedla gwarantuje dostęp do pełnej osiedlowej infrastruktury i szerokiego wachlarza...