Raport drogowy (24 września 2013), ost. aktualizacja: 17:00

Temat dostępny też na forum: Na drogach Trójmiasta Motoryzacja
Ruch odpuszcza

Na koniec mała dawka informacji z wylotówek. Wyjazd na Warszawę jest lekko przytkany w Cedrach Małych. Do Żukowa jedziemy bez problemów.

Ul. Starogardzka zatkana od Południowej Obwodnicy Gdańska do Węzła Straszyn. W stronę Starogardu jedziemy bez przeszkód. Zapchany jest dojazd ul. Jabłoniową do Węzła Szadółki. Tam korek liczy ok. 400 m i zaczyna się na Węźle Jasień.

Szybkim tempem jedziemy w stronę Kolbud. Nie ma kłopotów jadąc do Żukowa. Szybko wjeżdżamy do Pruszcza Gdańskiego.

Do Chwaszczyna jedziemy w korku z Gdyni. Natomiast do Rumi jedziemy bez najmniejszych przeszkód.

Maciej Naskręt
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spokojny poranek na trójmiejskich drogach (godz. 06:30)

Na drogach jeszcze spokojnie. Większość kierowców jeszcze w pieleszach albo dopijają ostatnie krople kawy w filiżance w domu. Na drogach ruch jeszcze nocny.

W Gdyni mamy duży ruch na Estakadzie Kwiatkowskiego na zjeździe do ul. Unruga jadąc od strony obwodnicy. Przytyka się też trochę ul. Janka Wiśniewskiego przed Węzłem Ofiar Grudnia 70.

Zwalniamy na ul. Morskiej w kierunku centrum Gdyni przed Estakadą Kwiatkowskiego.

O godz. 7:30 zapraszam na raport pogodowy. WYgląda na to, że lato w pełni.

Maciej Naskręt
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Korki rozkręcają się (godz. 07:00)

W Gdańsku ruch odbywa się bez poważnych zakłóceń. Choć jak wspominałem ul. Starogardzka jest już trochę wypchana samochodami oczekującymi na przejazd po moście nad Kanałem Raduni.

Podwalem Przedmiejskim jedziemy sprawnie w obu kierunkach.

W Gdyni niestety już korkuje się Estakada Kwiatkowskiego do ul. Morskiej jadąc od strony Obłuża. Uważajcie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Stłuczka na Chwarznieńskiej (godz. 07:30)

Zaczynamy od Gdyni. Ruch odbywa się płynie na wszystkich głównych ulicach, ale tłok już panuje na ul. Chwaszczyńskiej od obwodnicy do ul. Sopockiej. Zjazd z ekspresówki w Karwinach bez kłopotów. Podobnie sytuacja wygląda w Chwarznie.

Problem w tym, że już na Chwarznieńskiej stoimy w korku. Powód. Stłuczka samochodów na leśnym odcinku.

Dużo aut na Trakcie św. Wojciecha na odcinku do ul. Zaroślak, ale bez poważnego zatoru.

Obwodnicą jedziemy bez większych utrudnień, ruch odbywa się płynnie. Również w Sopocie nie napotkamy problemów.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

a co tam Panie słychać na mojej ulubionej Spacerowej??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

przekleństwa i zgrzytanie zębami zapewne.

... i szyrderczy śmiech niektórych jadących do pracy rowerzystów, dla których korki są generalnie przezroczyste.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

oby do zimy... wtedy uśmieszki wam przymarzną :D
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

wtedy po prostu przesiądziemy się do samochodów (tak tak, też mamy) i będziemy solidarnie zgrzytać razem z wami. No i przez całe 3 miesiące będziemy mieć tak beznadziejnie jak wy przez cały rok. A potem znów przyjdzie wiosna a wy dalej będziecie stać w korkach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Obwodnice przejezdne (godz. 08:00)

Obwodnicą jedziemy bez większych utrudnień, ruch odbywa się tam płynnie. Choć jazda z prędkością 120 km/h nie pozwala poczuć się komfortowo.

Na ul. Słowackiego stoimy od tuż przed ul. Chrzanowskiego na odcinku 300 metrów.

W centrum Gdańska stoimy na Wałach Piastowskich w kierunku stoczni i Trakcie św. Wojciecha na odcinku od Zrembu do ul. Zaroślak.

W Sopocie dłużej niż zwykle zjeżdżamy ul. Malczewskiego do Sopotu. Tracimy tam 5 minut.

W dzień zachmurzenie umiarkowane i duże. Miejscami przelotne opady deszczu, więcej opadów po południu. Temperatura maksymalna od 13°C do 15°C. Wiatr umiarkowany, okresami dość silny i porywisty, północno-zachodni. Nad samym morzem porywy wiatru do 60 km/h.

W nocy zachmurzenie umiarkowane, miejscami duże. Miejscami przelotne opady deszczu.

Temperatura minimalna od 6°C do 8°C, nad samym morzem od 10°C do 12°C. Wiatr umiarkowany, okresami dość silny i porywisty, północno-zachodni.

Maciej Naskręt
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Obwodnice przejezdne (godz. 08:00)

Chwaszczyńska w gdyni nieprzejezdna
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Obwodnice przejezdne (godz. 08:00)

Nie wiem czemu ludzie piszczą, że nie mogą wyjechać z Fikakowa, przecież każdy myślący człowiek zostawiłby samochód poprzedniego dnia poza tym feralnym skrzyżowaniem, zszedłby 5 minut z górki na jakiś najbliższy parking i po problemie. Ale wygoda ma swoją cenę...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fikakowo

najlepiej jak całe osiedle zostawi. Zależy gdzie się mieszka. Ja zostawiam ale mam daleko na dół, plus dwa przeładowane plecaki dzieci , no i dwójka dzieci na tyle małych że nie rozumieją ze trzeba iść szybko. Nie wiem czy polecam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

:)

Poco iść szybko...lepiej wyjść szybciej i iść spacerkiem :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fikakowo

spacerkiem będę chodzić jak się zwolnię z pracy , a teraz na 8 to muszę być w Gdańsku.
Co do szafek, to chyba nie w 20-tce. Na zebraniu dowiedzieliśmy się że nawet kapcie w szatni nie mogą zostać, bo smierdzą. Ksiązki jak dzieci zostawiały to ginęły, bez szans . Plecak w 4 klasie waży 5 do 6 kg bez zbędnych gadżetów. 1-2 klasa zostają jak nie jest nic zadane.

Re: Fikakowo

Naprawdę nie możecie się dogadać w szkole, żeby dzieciaki nie nosiły tych ciężkich plecaków? jak się przywyczają to będziesz je woził całe życie w końcu mają nogi i prócz tego codziennego dojścia do szkoły i wfu to nie mają żadnego wysiłku. Przecież książki mogą zostawiać w szkole, nawet jak nie ma szafek to w sali wychowawczyni na pewno się zgodzi. Wiem to bo mi się udało

Ciasno na Spacerowej i Słowackiego (godz. 08:30)

Do Chwaszczyna od strony Żukowo jedziemy w korku już od Tuchomia. Tracimy tam do 10 minut.

Korkuje się w Gdyni ul. Chwarznieńska do Witomina i ul. Chwaszczyńska przez Karwiny w kierunku centrum.

Niestety zjazd do Wrzeszcza od Matarni trzeba okupić dodatkowymi 5 minutami. Ścisk mamy tam od ronda de la Salle do Galerii Bałtyckiej. Ciężko jedzie się także ul. Spacerową, która zatkana jest do Oliwy już od połowy odcinka leśnego.

Maciej Naskręt

Duży ruch utrzymuje się (godz. 09:00)

Duży ruch mamy na dolnym odcinku ul. Słowackiego. Podobnie jest na ul. Spacerowej, gdzie zwalniamy od Rynarzewa do Oliwy.

W Gdyni duży ruch na ul. Morskiej. Wolno poruszamy się w stronę centrum od obwodnicy do estakady.

Obwodnica nie zawodzi. Jedzie się tam całkiem dobrze.

Jeszcze wiadomość od pana Daniela: Znów korek przy zjeździe z Obwodowej na Witomino.

przy GB znowu stłuczka

ta sama historia co ostatnio, tylko że tym razem bez dachowania
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wypadek na obwodnicy na wysokości zjazdu Gdynia Karwiny

Obwodnica praktycznie stoi w stronę Chyloni. Jechały straże pożarne, karetki i policja prawdopodobnie wypadek

Noga z Gazu

Ludzie zwolnijcie! Nie gnajcie szczególnie przy zjeździe na Karwiny. Wypadki nie mogą być rzeczą powszechną. W sobotę dwie kolizje, dziś kolejna. Coraz częściej myślę że ja albo TY będziesz następny. Wszyscy chcemy dotrzeć do celu!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ogromny korek na obwodnicy (godz. 12:40)

Do zderzenia czterech aut doszło na Karwinach na wysokości sklepu Tesco. Utworzył się ogromny korek na trasie w stronę Gdyni, bo lewy pas jest całkowicie zablokowany. Samochody stoją już od Osowej, więc jak możecie, to omijajcie obwodnicę.

dosc mocno

Samochod osobowy wprasowany pod naczepe ciężarówki. Wszystko stoi.

Zderzenie czterech aut i ciężarówki na obwodnicy (godz. 13:00)

Tuż za Węzłem Wielki Kack w kierunku Chyloniu zderzyły się cztery samochody i jedna ciężarówka. Na razie nie mamy informacji o osobach poszkodowanych.

Straż jest na miejscu. Obwodnica jest zablokowana w kierunku ul. Morskiej.

image
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Te zdjęcie powinien obejrzeć każdy kierownik ciężarówki, gdy sapie czemu to nie wolno im na obwodnicy wyprzedzać.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

imbecyle w tirach

matoły notorycznie wyprzedzają szczególnie po 17
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: sam jestes matol, jak osobowka sie pier... pod gorke 50km/h to a tir ma z 40ton na sobie to musi ja wyprzedzic bo potem

Kolego, tir niczego nie musi...jest zakaz to jest zakaz.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

ciężko to masz na kiblu na obwodnicy masz zakaz koniec kropka

tak to jest jak tir wyprzedza

na zakazie(na calej obwodnicy obowiazuje)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: tak to jest jak tir wyprzedza

zabrać tirowcowi prawo jazdy
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na węzłach nie obowiązuje

Na wszystkich węzłach zakaz nie obowiązuje, zakaz kończy się na początku każdego zjazdu a ponownie zaczyna po powtórzeniu znaku zakazu czyli za wlotem na obwodnice na każdym węźle.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

znak B-26

Moze sie nie znam ale zle interpretujesz przepisy. Znak obowiazuje do najblizszego skrzyzowania. Zjezdzajac z obwodnicy nie jestes na skrzyzowaniu. Skrzyzowanie masz dopiero po dojechaniu do swiatel lub skrzyzowania na tym samym poziomie. A zjazd jest zjazdem...

Na koncu pasa rozbiegowego znak informuje, wlaczajacych sie do ruchu, ze jest zakaz wyprzedzania.

----Zabrania wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych kierującemu:
1) samochodem ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,
2) ciągnikiem samochodowym,
3) pojazdem specjalnym lub używanym do celów specjalnych - o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t.
Jeżeli zakaz wyrażony przez znak B-25 nie jest uprzednio odwołany znakiem B-28 lub B-42, to obowiązuje do najbliższego skrzyżowania.

-----

Nie imbecyl itd tylko tir chciał wyminąć zepsute auto stojące na poboczu 100m przed nim...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Czyli nie patrzył w lusterka?

Po pierwsze nie wyminąć a ominąć. I przy tym nie patrzył w lusterka i nie ustąpił pierwszeństwa... A skutki widać na zdjęciu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Czyli nie patrzył w lusterka?

Nie bylo cie tam a glupoty gadasz i nie 4osobowki a 3. Ciezarowka stala na lewym bo prawy zablokowany byl dwie osobowki za nim tez staly a wina jest trzeciej bo wjechala w tyl auta i tym sposobem pchnela pod naczepe te dwie osobowki. Dgybac kazdy moze a zaden nie zna szczegolow a pitolicie jakbyscie brali w tym udzial.

tradycyjnie tirowiec

krolowie drog...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Leszek

Człowieku zobacz kto w kogo uderzył...dobry żart ;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ty będziesz jechał lewym 120 przepisowe a ja 60 na prawym i jak będziesz kilka metrów ode mnie wjadę na lewy pas to kto będzie winny? To się nazywa zajechanie drogi kolego, a jeszcze przy znaku "zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe" to chyba proste jest czyja jest wina i nie ważne, że osobówka mu w tył wjechała

a co TIR robi na szybkim pasie?

wszyscy wiedzą że na obwodnicy TIRy szaleją a samochód ITD stoi sobie w Sopocie i strzela do kierowców z radaru
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

oj itd

tez sporo jezdzi na obwodnicy ale jak widac za malo...

Jak sytuacja wyglada na chwilę obecną?

Korek się zwiększył/ zmniejszył?? Powrót z pracy stoi pod znakiem zapytania.. ;/

Co ten tir robi na lewym pasie sie pytam ???
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

ze zdjęcia wynika że stoi, wątpię żeby się poruszał, zaparkowane w naczepie auto również sugeruje, że nie porusza się
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Spacerowa

Czy ktoś wie dlaczego stoi Spacerowa w dół. Wypadek, czy jakieś natężenie aut ?

Kolega (bądź też koleżanka ;) ) miał/a na myśli, że TIR wyprzedzał, co jak wiemy jest zakazane na Obwodnicy przez pojazdy ciężarowe.
Istnieje też ewentualność, że zjechał na lewy pas, aby wpuścić pojazdy włączające się do ruchu od strony Karwin (w zależności w którym miejscu ten wypadek miał miejsce).

Przejezdna obwodnica do Gdyni (godz. 15:00)

Zaczynamy od informacji dla tych którzy jadą obwodnicą do Gdyni. Droga po popołudniowym wypadku jest już przejezdna, nie ma utrudnień w ruchu.

Tymczasem na obwodnicy już korek do ul. Morskiej. Powoli jedziemy na odcinku 500 metrów. Korkuje się też ul. Hutnicza na odcinku od estakady do ul. Puckiej.

W Gdańsku powoli jedziemy ul. Kartuską do centrum. Najgorzej jest między Komendą Policji a ul. Łostowicką. Kierowcy powinni uważać także na ul. Beethovena do ronda przy BPNT nieopodal Carrefoura.

a ja jesszcze o poranku

nie dałam rady wczesniej - przed 8 rano stałam w wielkim kot=rku na Karwinach... byłam pewna, że policji przy Górniczej to to nie ma... I co? I zaskoczona strwierdziłam, że byli - 2 młodych panów... którzy stali na poboczu i zajęci byli rozmową... na mega korek w ogóle nie zwracali uwagi...
I potem się mówi, że policja była....

a ja jesszcze o poranku

nagrać i wysłać do radia lub gazety filmik, a najlepiej do komendanta

W momencie gdy dojechałam dzisiaj do skrzyżowania Panowie kierowali akurat ruchem. Wyglądało to tak, że jak tylko jakieś auto pojawiało się na Górniczej wstrzymywali ruch na Chwarzczyńskiej. To jakiś absurd! Od kiedy to wyjazd z ulicy PODPORZĄDKOWANEJ odbywa się to kosztem GŁÓWNEJ ulicy???!!! Widać priorytetem teraz jest wyjazd z osiedla, nawet kosztem blokowania zjazdów z obwodnicy!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masakra z tymi Policjantami , od kiedy w tym miejscu kierują ruchem to korki są od Polifarbu. Nad tym samym się zastanawiam odnośnie tego osiedla (jedno osiedle - droga podporządkowana ) , a droga dojazdowa od obwodnicy i z pobliskich miejscowości. Logiki w tym nie ma, chyba.

pewnie tam mieszka jakiś naczelny ważny słoik

słoiki nastawcie budziki na 7.00 no i na 17.00 aby skutecznie zablokować chwaszczyńską

masz rację fikakowcy czyli słoiki chyba mają jakieś układy ale mam nadzieję że kiedyś remont zwykłej osiedlowej drogi się skończy i kierowcy jadący chwaszczyńską w dół zrobią rewanż

Korki dokuczają coraz mocniej (godz. 15:30)

Powoli jedziemy al. Rzeczypospolitej do Trasy Słowackiego od strony Zaspy. Powoli jedziemy już niemal na całej długości ul. Słowackiego. Średnia prędkość w górę to jakieś 20 km/h.

Przytkana nieco al. Grunwaldzka do zwężenia przy budowie PKM nieopodal CH Oliwa.

W gąszczu aut jedziemy al. Niepodległości w Sopocie do ul. Malczewskiego od strony Gdyni. Tam tracimy cztery zmiany świateł.

Z Gdyni powoli wydostajemy się w stronę Chwaszczyna.Tam zator wytworzył sie od masztu RTV do wysokości ronda.

Korki na Czyżewskiego, zatory do centrum Gdańska (godz. 16:00)

Zaczynamy dawką informacji o obwodnicach. Obwodnica Trójmiasta stoi do Chyloni na odcinku ok. 500 metrów. Powód? Prace remontowe na ul. Morskiej. Wytrzymajcie , jeszcze tylko kilka dni potrwają te roboty. Południową obwodnicą za to jedziemy sprawnie, nie ma najmniejszych przeszkód na obu kierunkach.

W Gdańsku zapchana ul. Czyżewskiego od TVP do ul. Spacerowej. Tracimy tam dobre 10 minut. Jana z Kolna do centrum miasta jedziemy dobre 15 minut.

Słowackiego sparaliżowana. Tam wolno jedziemy od Matarni do Wrzeszcza. Podobnie jest w drugą stronę, ale za to korek kończy się na rondzie de la Salle.

Niestety nie mamy dobrych wiadomości dla tych którzy jadą ul. kartuską w kierunku Siedlec z Zaborni. W korku trzeba tam postać praktycznie od ul. Cedrowej.

Spacerowa w kierunku zakorkowana na maksa

Wczoraj Słowackiego stała w korku od Trawki do Matarni

dlatego pojechałem objazdem przez Kartuską
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kartuska w gore

codziennie ladnie idzie :)

Uwaga deszczyk

Uwaga przestrzegamy przed przelotnymi opadami atmosferycznymi i co za nimi idzie ogromną paniką drogowo-korkową gdyż połowę kierowców to przerasta :-)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

...połowę kierowców i 3/4 kierowczyń

to nie seksizm a badania naukowe
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Uwaga deszczyk

Na razie to sam największą panikę siejesz.....boisz się czegoś?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Bardzo się boję

Bardzo się boje nieprzewidywalnych ciap drogowych którzy w taki deszczyk na obwodnicy lewym pasem jadą 80 km/h i nie wiadomo czego panikują hamują się stresują

Re: Bardzo się boję

To jedź miastem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sprawnie jedziemy obwodnicami (godz. 16:30)

Stoi ul. Słowackiego w kierunku al. Grunwaldzkiej od ETC. Tracimy tam ok. 10 minut.

Nogę z gazu trzeba zdjąć na al. Hallera. Korki do al. Zwycięstwa cały czas utrzymują się.

Obwodnice na razie spełniają swoje zadanie. Jedziemy tam sprawnie, ale nie rozpędzajcie się bowiem pada deszcz.

Ruch odpuszcza (godz. 17:00)

Na koniec mała dawka informacji z wylotówek. Wyjazd na Warszawę jest lekko przytkany w Cedrach Małych. Do Żukowa jedziemy bez problemów.

Ul. Starogardzka zatkana od Południowej Obwodnicy Gdańska do Węzła Straszyn. W stronę Starogardu jedziemy bez przeszkód. Zapchany jest dojazd ul. Jabłoniową do Węzła Szadółki. Tam korek liczy ok. 400 m i zaczyna się na Węźle Jasień.

Szybkim tempem jedziemy w stronę Kolbud. Nie ma kłopotów jadąc do Żukowa. Szybko wjeżdżamy do Pruszcza Gdańskiego.

Do Chwaszczyna jedziemy w korku z Gdyni. Natomiast do Rumi jedziemy bez najmniejszych przeszkód.

Maciej Naskręt

od oliwy

do wylotu z sopotu na gdynie mega ciasno ;/

centrum gdanska do centrum sopotu glowna - dzisiaj 45minut...

Spacerowa 17:30

Stłuczka 3 samochodów na Spacerowej za Raniszewem w stronę Oliwy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

k.. znowu?

codziennie cos ;/ pewnie standardowo mega duze odstepy od aut, jak troche sie ruszy ludzie cisna... az ktos nagle hamuje ;)