Ruscy

Temat dostępny też na forum: Ruscy - online
Opinie do spektaklu: Ruscy.
Ruscy
Radosław Paczocha

Prapremiera: 11 listopada 2018

RUSCY to sztuka o Polakach, którzy nie z własnej woli i winy zostali skazani na rozłąkę z krajem, a z powodu swojej tożsamości narodowej byli prześladowani. Uwzględniając perspektywę historyczną autor przygląda się również losowi dzisiejszych polskich repatriantów, ich zmaganiom z własną tożsamością rozpiętą w dramatyczny sposób pomiędzy ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ta Pani ze zdjęcia......

mrrrrrrrrauuuuuuuuuu...........
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Potwierdzam

mrrrrrrrrauuuuuuuuuu...........

A mnie baaardzo się podobało, tak jak całej sali

Pieniędzy na bilet wcale nie żal ...a przecież jestem skąpcem i zwykle "buraczę" bardzo
(tzn. restauracja - nie, bo drogo i brzuch wzdyma; kino - nie, bo popcorn drogi i reklamy; Pendolino - nie, bo jest TLK).

Ale do rzeczy.

Ten tłumek aktorów naprawdę buduje błyskawicznie sytuacje, sceny i emocje takie, że przeżywamy owo słynne "katharsis" jak starożytni.

Może i każdy dzisiaj wie ze szkolnego i rodzinnego przymusu, że wojna była, zsyłki, i głód, i śmierć.

Ale żeby w '39 nasza rodzona babcia (Polka) przez tydzień się nie odzywała do naszego dziadka (Niemca) - bo nie chciał się zdeklarowć kogo popiera? Tak jakby byli wtedy w Polsce, nie na zsyłce w Kazachstanie?
I że oboje po raz pierwszy byli szczęśliwi, że są w Kazachstanie i nie muszą się o to kłócić dłużej niż tydzień - raczej nikt tego nie wie i dzisiaj nie wymyśli.

A zna ktoś "egzamin na Polaka" żeby teraz dostać polski paszport?
I czy ktoś z nas zda?
- "Proszę wymienić prawobrzeżne dopływy Warty"
- "Warty? Ale czemu Warty? Czemu nie rzeki która płynęła przez naszą Marchlewszczyznę?! "
- "Proszę Państwa,ja rozumiem, ale obowiązują nas zasady. Dzisiaj KAŻDY chce być Polakiem."
- "Ale my po prostu jesteśmy Polakami... "
- "To za mało"

No?

Dałek okazuje się wszechstronna, Ninkiewicz umie zagrać inteligenta, Chys rozluźniony i już wcale nie drewniany. Qgólnie wszystko gra i nie zgrzyta - to chyba naprawdę warto zobaczyć takie cuda, prawda?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Świetna sztuka

Byłem absulotnie zachwycony sztuką. Nie łatwy temat pokazany z punktu widzenia repatriantów. Świetnie ukazany dramat ludzi i to w jakie trudnej, a wręcz beznadziejnej sytuacji się znaleźli.
Dodatkowy plus za scenografie. Z postaci to świetnie zagrana Wiera oraz jej dziadek.
Polecam wszystkim bo warto!

Poruszające.

Właściwie cały spektakl przepłakałam. Temat tak ciężki, emocje przedstawione tak realistycznie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Złotopióra (4 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Złotopióra . Teatr Gdynia Główna zaprasza na spektakl Złotopióra....

Pułapka (4 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Pułapka . TADEUSZ RÓŻEWICZ "PUŁAPKA" Intrygująca opowieść o życiu jednego...

Kochanie, wróciłem! (5 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Kochanie, wróciłem! . Zabawna opowieść o tym, że stereotypowe postrzeganie...