Wariat i zakonnica

Temat dostępny też na forum: Wariat i zakonnica
Opinie do spektaklu: Wariat i zakonnica.
Stanisław Ignacy Witkiewicz WITKACYReżyseria: Jacek BunschScenografia:Tadeusz SmolickiMuzyka:Janusz GrzywaczW rolach tytułowych: Katarzyna Ankudowicz i Juliusz Krzysztof WarunekW pozostałych rolach: Dorota Lulka, Sławomir Lewandowski, Eugeniusz Kujawski, Grzegorz Wolf, Michał Buczek.Chcesz zobaczyć, jakpiekielne pomysły działają na zmysły, a dusza gdzieś skryta nikt o nią nie pyta...przyjdź do ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzień świra był ok. Na wariata też

Dzień świra był ok. Na wariata też się wybiorę.

NIESAMOWITE.......................

niesamowite przedstawienie... Brak mi słów, aby opisać mój zachwyt....

fantastyczne

jestem pod wrażeniem obejrzanego wczoraj spektaklu "Wariat i zakonnica" w reż. Jacka Bunscha. Brawo reżyser! Gratuluję pomysłu, dobrgo smaku, świetnej interpretacji Witkacego. Brawo scenograf! Brawo muzyk! Brawo brawo WARUNEK! Dziekuję. Polecam wszystkim terapię "Pod zdechłym zajączkiem"

Zażyłem Witkacego!!

Wspaniała odskocznia od dnia codziennego. Absurd, a nawet zapach Witkacego dało się odczuć. Wspaniałe role. Znakomite gęby, miny. Finałowa scena zaskoczyła, ale nie napisze. Niech pójdzie kto jest ciekaw.

Panie Jacku prosimy więcej Witkacego w Miejskim!

Wariat,Zakonnica i 11 latek?

Mam pytanie sama uwielbiam teatr w każdej postaci,czy na to przedstawienie można zabrać 11-latka?
Uwielbia on panią Ankudowicz.

pod zdechłym zajączkiem

brawo za pomysł uruchomienia kolejnej przestrzeni w Miejskim. Swietny efekt. Czy ktos może wie jaka będzie nastepna premiera?

super

kolejna świetna propozycja w miejskim, bardzo sie cieszę że teatr ten przez ostatnie dwa lata przeszedł taką metamorfozę i oferuje tak ciekawe tytuły (rewelacyjna Piaf, Dzień świra, ...).
Gratuluje!!!

dobry spektakl

widziąłam spektakl w sobotę - nie byłamn świadoma że można pokazać Witkacego w ten sposób - aktorzy fantastyczni - brawo, świetny pomysł na kolejną scenę - brawo pomysł.odawca. ogółę - BRAWO MIEJSKI!!!
Apel do innych widzów: ostatnimi czasy widzę że warto zajrzeć do Teatru Miejksiego - zawsze coś znajdziecie dla siebie.

Odp.

Misia,
osobiście uważam, że absolutnie nie jest to spektakl dla 11 letniego widza. Dziecko w tym wieku zapraszam na Piękną i Bestię. Co prawda nie gra tam Katarzyna Ankudowicz, ale pojawiają się inne znakomite aktorki.

Olo,
następna premiera w Teatrze Miejskim to spektakl: Bracia Karamazow - F.Dostojewskiego. Premiera już 11 listopada!

Fajne przedstawienie

Byłam z mężem,dobre przedstawienie,Ankudowicz-to mimo młodego wieku dobra aktorka,świeża,pan Warunek też o.k.ale ja w jego roli bym widziała jakiegoś młodego aktora,to mi zgrzytało i okazało się,że w sztuce to młodzieniec.
Ale może ma to swój urok świeżutka Alinka i nadgryziony zębem czasu Miecio!

Oby więcej takich premier.

Scenografia. Muzyka. Oświetlenie! Wszystko tak przemyślane, każdy detal. Mimika i gestykulacja - każdy ruch dokładnie przemyślany. Naprawde dziekuje za to przedstawienie. Niesamowite!
Pozostanie dlugo w mojej pamieci. Oby wiecej takich premier. :)

lekko inaczej...

każda sztuka jest warta zobaczenia, każda jest inna, ta nas pozytywnie zaskoczyła, klimat jest bardzo interesujący ale każdy powinien przekonać się osobiście,

klimat..

"Rezultat: 15 min chaosu i rozstawiane "gdzie popadnie" krzesełka, psujące klimat już na wstępie"

Przecież to jest właśnie klimat teatru !!!

Psucie klimatu to snobizm niektórych widzów :)

seb

rewelacja dla psychologow terapeutow usmieja sie 10razy czesciej niz przecietny widz

wariat i zakonnica

swietna sztuka , witkacy podany w bardzo dobry i łatwy zarazem , aktor odgrywający główną role bardzo dobry .polecam

Rewelacja!

Genialne przedstawienie. Niesamowita sceneria, oświetlenie, muzyka i doskonała gra aktorska (Wolf i Warunek to wyśmienici aktorzy!). Już sam wstęp jest niesamowicie klimatyczny. Dwóch sanitariuszy wpuszcza widzów (po kilkanaście osób) i my sami czujemy się jak pacjenci szpitala psychiatrycznego. Widownia znajduje się na scenie - dookoła "szpitala". Niesamowity pomysł - widz ma większy kontakt z aktorami, a klimat nie do opisania. Polecam wszystkim to trzeba zobaczyć!!!

Wariat i zakonnica

Miło czytać te opinie, a jeszcze milej oglądać przedstawienie. Polecam - to wszystko prawda.

...

cudowny klimat przedstawienia. Po jego zakończeniu, ludzie siedzą jak wryci i nie wiedzą co się dzieje :) Aktorzy się kłaniają, oklaski. I ludzie znowu siedzą i nie wiedzą czy wychodzić czy jeszcze nie...

BRAWO!

Zgadzam się z większością opinii poprzedników. Zabiegi formalne (np. elementy żywego teatru) świetnie działają na korzyść aktorów jak i samego przesłania sztuki, a to rzadkość w czasach, kiedy imperatywem tak zwanego teatru współczesnego staje się forma, środek wyrazu, a nie treść. Nic w przedstawieniu nie jest zbędne, niczego nie jest w nadmiarze. Są zaskoczenie, tajemnica, wrażenie! Jest wytrawne aktorstwo. I jest też w końcu spora zawartość Witkacego w Witkacym, bo reżyser nie bał się, że i tak nie zrozumiemy, i nie okroił tekstu z metafizyki, filozofii, historiozofii. Warto poczuć własnymi zmysłami.

Inne tematy z forum

Pchła Szachrajka w Sopocie (24 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Pchła Szachrajka w Sopocie . Teatr Czwarte Miasto Pchła Szachrajka w...

Potop (8 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Potop . Michała Siegoczyńskiego nie trzeba przedstawiać. Jego spektakl...

Lumi w trawce szumi (6 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Lumi w trawce szumi . Zapraszamy do świata, gdzie nawet najmniejsza...