Wybiera się ktoś na jakąś manifestację ?

Czy ktoś wybiera się na jakąś manifestację ? Bo ja wybieram się do Warszawy i to tym chętniej im bardziej mnie ktoś stara się zniechęcić i im więcej reklamy obserwuję ze strony lokalnego establishmentu wokół "radosnej parady" w Gdańsku, zachęcającej do udziału. A ta parada, niestety, coraz bardziej pachnie pochodem pierwszomajowym.

To przecież Radio Gdańsk kuriozalnie zapytywało:"Czego Warszawa może nauczyć się od Gdańska", pijąc do zapowiedzi wielu manifestacji w Warszawie. No, przecież wiadomo, że jedna manifestacja to lepiej bo oszczędniej, w dobie szalejącego kryzysu. Tyle demonstracji, to proszę sobue wyobrazić z ilu ulic zedrą asfalt, a tak tylko byłaby jedna
słuszna trasa, w orszaku władcy żyrandola.

Zamiast cieszyć się z różnorodności, pluralizmu i narastania przejawów demokracji wśród demosu, Front Jedności Przekazu i Prikazu martwi się i lamentuje. Krótko mówiąc, niewiarygodność naczelnych instytucji państwa spływa na dół i moczy wszystkich, łącznie z redaktorami Radia Gdańsk. Tak to niestety się dzieje, bo z jakim przestajesz,
takim się stajesz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Wybiera się ktoś na jakąś manifestację ?

Radzę uważać na siebie.

Władze dały JASNY i CZYTELNY sygnał, że policja może pobić demonstrantów bez powodu i ujdzie jej to płazem (jako czyn o znikomej społecznej szkodliwości)

vide: http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/409577,prokuratura-umorzyc-sprawe-policjanta-za-kopanie-demonstranta-11-listopada-w-czasie-marszu-niepodleglosci-w-warszawie.html
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z zadymami jestem otrzaskany, ale nie sądzę by doszło do jakiejkolwiek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja myślałem, że święto niepodległości należy świętować, celebrować, cieszyć się z niego. Po co manifestować i przede wszystkim co? Akurat w święto niepodległości?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

@ UnLuckyLuke

Chodzi o Niepodległość uzyskaną w r. 1918. Niepodległość łatwo stracić a właśnie jesteśmy na ścieżce i na torze do utraty; wolności ( nie chodzi mi o wolność pójścia do marketu) już żeśmy, plasterek po plasterku, sporo utracili. Nie ma rzeczy danych raz na zawsze - trzeba ich nieustannie pilnować - kijem tego, kto nie pilnuje swego. Rzeczy niepilnowane stają się obiektem zainteresowania innych, więc warto ludziom przypomnieć tę podstawową regułę choć parę razy w roku.

A cieszyć się z życia w klatce i z tego, że w misce coś na dnie leży, to chyba jakaś dewiacja.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wiedziałem, że jakieś państwo Polsce zagraża..
Jako, że temat dotyczy tego, czy ktoś się wybiera na "manifestację", to nie będę od niego odbiegał. Ja wybiorę się nad morze i tam pocieszę niepodległością.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pan uważasz, że historia już się zakończyła żyjemy w raju.Szczypię się i okazuje się,że jednak coś mnie boli, a więc jednak to nie raj. Wie pan, jak można w XXI w. takie dyrdymały pleść. Jak się niepodległośći nie pilnuje to się ją traci, jak to zwykle bywa i było. Żeby się pan nie obudził z ręką w nocniku, bo Amerykanie nie będą ciągle Europy wyzwalać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Panie, dzisiaj nie mam weny na takie dyskusje, ale obiecuję, że po moim powrocie wrócę do tematu.
Jednak z tego co pamiętam z historii, to Amerykanie nie wyzwalali Polski, a mówimy o święcie niepodległości Polski. Polskę wyzwolili Sowieci. Amerykanie otwierali kłódki w obozach i dzielili Europę z józkiem, pomijając przy tym Polskę. Dlaczego? Bo znali historię.. dumną Polskę szlachecką, wódką, kościołem i liberum veto płynącą..

Wrócę do dyskusji za trzy tygodnie. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Lucek:
Moglibysmy sie cieszyć Swietem Niepodległości - gdybyśmy żyli w niepodległym kraju i państwie.
Tak niestety nie jest. Po 20 letnim intermezzo znowu jesteśmy (jako kraj) pod "okupacją". Tym razem - na własne (jako państwo) życzenie.
Dlatego też - Święto 11 Listopada (niesłusznie zwane Świętem Niepodległości) jest bardziej okazją do manifestacji Woli Niepodległości - niż Radosci z Niej.

PS: szkoda, że znikasz - myślałem, że się spotkamy za tydzień..

sadyl

odbiorca prawda głównego nurtu (tych głoszonych przez TVN, GW Tok FM itp - tych mająćych łatkę "poprawnosci politycznej") czytając to, co pisze dozna pewnego szoku poznawczego
i albo przyjmie na wiarę to, co piszesz i tym samym zburzy cały swój ogląd rzeczywistosci,
albo uzna Cię za oszołoma, faszystę itd.

druga opcja gwarantuje mu spokój ducha oraz trwanie w samozadowoleniu i poczuciu przynalezności do "ynteligencji",
dalej bedzie swiatlym konsumentem ynteligenckich mediów

dlatego jedyną metodą rozmowy z kimś przekonanym do tego, że kraj nasz wygląda tak jak go TVN malują, jest ukazywanie absurdów

@ UnluckyLuke

To pan nie Europejczyk ? To Amerykanie wyzwalali Europę po dwakroć i gdyby jej nie wyzwalali to zrobiliby to za nich Sowieci ze znanym skutkiem i bylibyśmy republiką związową w Sowietach.To że podzielili Europę, to skutek optyki politycznej i ograniczeń strategicznych.
A co do polskiej tradycji , nie będę polemizować, z dyrdymalami, sugeruję douczyć się, po prostu.

Np. wódka - tradycja nie polska lecz rosyjska, polski był miód pitny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Karol Nawrocki pozwany za naruszenie dóbr osobistych wdowy po zamordowanym (3 odpowiedzi)

Nikosiu. Istotny wątek też w kontekście wyborów. Chodzi o głębszy kontekst tej sprawy. Karol...

Jak uczucia po wynikach wyborów? (10 odpowiedzi)

Moim zdaniem obaj kandydaci dalecy od ideału. Tragedią jest to, że wybór jest pomiędzy złem a...

Czy złodziej złapany za rękę przestaje być złodziejem ? (13 odpowiedzi)

Tow. Nawrocki z partii putinowskiej zadeklarował oddanie mieszkania, które przejął od Pana...