Zmieńmy nazwę ulicy

Temat dostępny też na forum: Hydepark
Wczoraj (19 września) przechodziłem przez górną część pasa startowego na Gdańskiej Zaspie. Od kilku lat nosi on nazwę naszego Papieża - Jana Pawła II. Jak wygląda pas startowy (celowo unikam używania nazwy JP II), wiedzą tylko ci którzy tu mieszkają lub pracują. To nie jest miejsce do spacerów. Wczoraj trochę padało, podczas przechodzenia przez wspomniany pas, nalała mi się (GÓRĄ!!) woda do butów. Nie po raz pierwszy. Rozumiem że odpowiednie służby nie mają czasu, nie potrafią, nie mają pieniędzy na ucywilizowanie tego miejsca. Skoro tak, to chociaż zmieńcie nazwę tej "ulicy". Nie przynosi ona bowiem zaszczytu swojemu patronowi. Proponuję nową nazwę - Metropolitalna.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Zmieńmy nazwę ulicy

Nie lepiej "Prezydenta Tysiąclecia" Lecha Kaczyńskiego ? Godnie prezentowałaby Jego dokonania w kraju i za granicą ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 11

W szczególności w Gruzji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

serio, komus przeszkadza nazwa ulicy???? o rany..... mózg tez z mocheru???
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie, nie z mocheru. Swoim pytaniem trafiłeś jak kulą w płot. Na drugi raz staraj się nie oceniać innych nawet ich nie widząc. A ponadto jak widzę nie wszyscy czytają tekst ze zrozumieniem. Nie trzeba wszystkiego dzielić na Mochery, PO itp. Po co siać złość i zawiść? Po prostu okolice "ryneczku" zasługują na inną nazwę. Pasowałaby być może Zapyziała, Żałosna, Brudna, Dziurawa lub Smętna, a może też i Metropolitalna.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

To jest tylko nazwa, ma pomoc w lokalizacji - to jej cale zadanie, nie musi byc wysadzana diamentami tylko dlatego,ze nosi imie kogos kto ma jakies zaslugi, nie uwlacza czyt nie umnuejsza zaslug bo tych diamentow nie ma......wydaje sie to logiczne
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Raczej Komorowskiego w USA :-)

wieś tańczy i śpiewa :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

albo zmieńmy nazwę na "Sukcesów PO'
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

wielkiego donlda,madrego adam owicza... najlepiej plichty biznesmena...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Chyba "Sukcesów PiS", tyle przecież wybudowali za Swojej kadencji...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja narazie nie widze żeby cokolwiek zrobili, pracy nie ma, służba zdrowia kuleje,w budżecie nie ma kasy a oni chcą ją rozdawać. Z pustego w pełne nie naleje, ale oni myśla że cudotwórcy są. Obyśmy nie byli druga Irlandia po ich pomysłach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jakie on miał dokonania i dlaczego akurat tysiaclecia?

Jeśli chodzi o zasługi to dla mnie osobiście Jan Paweł drugi miał o wiele większe, niż były prezydent.

Re: A mi się nazwa podoba.

A ja często chodzę na spacery.Podoba mi sie to że tu duzo zieleni, szczegółnie w praku.Jana Pawła się zmienia.Aby wyglądała lepiej trzeba poczkać aż skończą się budowy nowych bloków.Robienie czegokolwiek teraz to byłoby tylko wyrzucanie pieniędzy. Jak pada propnuję założyć kalosze, woda się nie naleje. Życzę więcej optymizmu i pogody ducha, a przede wszystkim uśmiechu na twarzy.Czy Polacy zawsze muszą narzekać i widzieć tylko czarn a strone medalu.
Nazwa ma zaś znaczenie symboliczne, to tu Papież mówił do tłumów i nie wolno zabierać tej nazwy tylko dlatego ,że ktoś miał kiepski dzień.Chciałabym móc powiedzieć dzieciom w przyszłości czemu taka nazwę ma ta ulica i jakim człowiekiem był Jan Paweł II.

Przeczytaj proszę mój tekst jeszcze raz. Zrozumiesz wtedy o której części JP2 pisałem. Chciałbym żeby cały Gdańsk był piekny, a to co napisałem to nie wyszukiwanie dziury w całym, tylko sygnał dla tzw "decydentów".
Chodzenie w kaloszach zostawiam Tobie - widziałem ostatnio takie na szpilkach, no po prostu "przecudnej urody". Zaś moim wnukom (jeżeli doczekam) chciałbym kiedyś pokazać moją piękną dzielnicę (tą pomiędzy linią kolejową a tramwajową.
Pozdrawiam

Ja proponuję nazwę ulicy na Budyniową! i wszystko na ten temat.

Ale ten problem o którym mówisz to problem właściciela tego gruntu, dlatego właśnie miasto nie może nic z tym zrobić.
Wydaje mi się ,że grunt nalezy do prywatnego właściciela i miasto nie może go sprzatać.Moge jednak nie miec racji

http://twojagazeta.pl/zaspa/4095-kuriozum-w-rodku-miasta-

Gdyby teren należał do miasta to dałoby się coś z nim zrobić. Teren należy jednak do prywatnego właściciela , który nie bardzo chciał sprzedać go a na wywlaszczenie miasto raczej nie ma pieniędzy o ile dobrze rozumiem

Metropolitalna to słaba nazwa, ponieważ słowo metropolia kojarzy się z czymś dużym oraz bardzo unowocześnionym. Tak więc nie pasuje kompletnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pomysł z nazwą to oczywiście kpina i ironia. Metropolitalna to może być Opera w Nowym Jorku, lub Policja w Londynie. Skoro u nas można nazwać kolej - Metropolitalną, to i ulicę JPII też. :)
A skoro jesteś tak bardzo poważny / a, to ujmę to inaczej. Wstyd mi za obecną JPII (zwłaszcza w jej górnym odcinku w okolicy tzw Ryneczku). Po prostu.

Piotrze, czy Ty mieszkasz na Pilotów 5?

Nie. Piotr to dość popularne imię. Jest nas wielu.

Ok. Własnie to chciałem potwierdzić :)

NIKI przedmiotowy obszar nie należy do osoby prywatnej,lecz do Zarządu
Dróg Miasta Gdańska. Jako ,że nie chodzisz po Młyńcu (bo o tę Zaspę chodzi)to tego nie wiesz i twój link nie ma się do rzeczywistości.
Droga jest faktycznie piękna ,lecz nie ma zrobionych studzienek odpływowych i stąd problemy z przejściem na 2 stronę drogi nawet
w kaloszach. Jako że ulica ta została zaprojektowana na wybory samorządowe ,może przy następnych doczekamy się kratek?

Proponuję nazwę ul.Melioryzacyjna

Sadyl - dla twej wiadomości IP pana Piotra jest takie same jak moje
gdyż korzystamy z osiedlowego neta

Ryneczek moim zdaniem nalezy do prywatnego właściciela, nienależy zaś droga niedawno wyremontowana, która faktycznie została źle zaprojektowana najprawdopodobnniej bo woda nie spływa tak jak powinna. To nie jest jednak powód żeby z uwagi na mały fragment Jana Pawła zmieniać nazwę całej ulicy , która ciagnie się do morza prawie i na reszcze odcinków nie jest taka straszna.

To nie prawda ,że nie chodzę po Młyńcu i wiem dokładnie o co Ci chodzi.

Cóż dyskusja z tobą Niki nie ma sensu.
Chodzi o ulicę ,a nie ryneczek.
Sama sobie zaprzeczasz,ponieważ najpierw piszesz
o pasie zabudowanym przez nowe osiedla,oraz o parku.
Czyli piszesz o Rozstajach.
Chodzi o drogę którą widać po prawej stronie
twojego linka.
Droga jest wykonana super ,bo nie ma
ŻADNEJ KRATKI ŚCIEKOWEJ !!!!
Więc gdzie ta woda ma spływać?
I to stanowi główny problem,iż przez tą
drogę nie da się sucho przejść.
Cudowne jest też zachowanie kierowców.
Jadą i oblewają stojących na poboczu.
Ta droga jest publiczna i mamy prawo rościć
sobie prawo do jej poprawienia ,czyli zrobić
kratki melioryzacyjne

Przy okazji autor miał na myśli zmianę nazwy ulicy
tylko w fragmencie należącym do SM Młyniec.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No to dowaliłeś.

Patronowi to akurat nie musi przynosić chwały bo on sam sobie przyniósł.

A nazwa jest jak najbardziej na miejscu bo ulica jak życie Karola Wojtyły pełna fatalnych sytuacji i pięknych fragmentów.

Do tego jest tam gdzie powinna ze względów historycznych no i na pohybel tzw izraelczyko-polakom pederastom oraz wszelkich antypolakom.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ty chyba jesteś z PiS lub z Radyja. Tylko te dwie grupy ciągną wszystkich w dół. Tylko te dwie grupy próbują dzielić wszystkich na lepszych i na gorszych, obrażając tych którzy są innego zdania. Jesteś chory z nienawiści. Wybaczam Ci to co napisałeś i współczuję Twoim bliskim. (Masz takich?) Myślę że swoim "wpisem" zachęciłeś kilka osób do głosowania na PO. A może Platforma wzięła Cię na etat?
PS Czy byłbyś tak łaskaw i napisał definicję pojęcia "izraelczyko-polak pederasta". Tak na marginesie, to słowo Polak piszemy z dużej litery.
Pewnie byłeś chory jak uczyli tego w szkolle.

Myślisz, że taka zmiana ulicy to jest hop i jest ? mylisz się. Trzeba najpierw to przegłosować w radzie miasta, wymyślić nową nazwę ulicy, potem pościągać stare tabliczki z nazwą ulicy i zamontować nowe. Poza tym mieszkańcy tej ulicy będą musieli pójść do Urzędu Miasta i wyrabiać nowe dokumenty.

Myślę że trzeba na coś się zdecydować. Albo ucywilizować nawierzchnię, albo zmienić nazwę. Jedno jest pewne, coś należy zrobić. Nie wiem co jest tańsze - remont czy zmiana nazwy. Na pewno najdroższe jest udawanie że problemu nie ma. Oczywiście masz rację że zmaina nazwy wiąże się z wysiłkiem organizacyjnym. Otwierając temat miałem nadzieję na to że odezwą się tzw "decydenci" - dlatego z lekka się "wyzłośliwiłem" pisząc o zmianie nazwy. Tymczasem oprócz kilku osób reagujących serio (między innymi Ty), jest szereg wpisów których z litości nie skomentuję. Uprzedził mnie w tym ex-Solidaruch (pozdrowienia). Natomiast ci którzy mogliby spróbować coś zrobić - tzw waadza, udają że albo nie mają komputerów i sieci, albo że mają je po to żeby układać pasjanse.

Piotrze z Zaspy. Najtaniej jest namówić mieszkańców by wyszli z inicjatywą
petycji poprawienia infrastruktury tej drogi i mamy po kłopocie.
Wystarczy pogadać z sąsiadami i spółdzielnią.
Nic o nas ,bez nas!
Nie trzeba zmieniać nazwy i kłopotliwego problemu brak

"Otwierając temat miałem nadzieję na to że odezwą się tzw "decydenci" - dlatego z lekka się "wyzłośliwiłem" pisząc o zmianie nazwy. "

A mnie nurtuje pytanie skąd pomysł że na to forum wchodzą w ogóle jacyś "decydenci" (cokolwiek się pod tym słowem kryje) ?

Masz dużo racji. Problem jednak w tym, że ulica nie należy do spółdzielni tylko do miasta i to ono musi "wstawić do planu, zabezpieczyć moce i środki na przyszły kwartał przyszłego roku" itd.
Oczywiście hasło zmiany nazwy ulicy miało charakter prowokacji. I rzeczywiście, sprowokowało (nie zawsze kulturalną) reakcję szeregu osób, oczywiście oprócz tych którzy są władni coś w tej sprawie zrobić.

Piortrze,
Zaproponuje Tobie sposób rozwiązania.Wystarczy ,że napiszesz petycję dotyczącą prośby o remont drogi , o której piszesz do Prezydenta Miasta Gdańska.Napewno wiesz co powinno sie znaleźć w Twoim piśmie.Pimo składasz na dziennik w sekretariacie Urzędu Miasta prosząc o potwierdzenie Twojej kopii pisma.Przejdziesz sie po Osieldlu i po sąsiadch zbierając podpisy, ile się tylko da.Im więcej podpisow tym wieksza szansa na powodzenie.Nic trudnego a napewno znajdziesz wiele osób które się podpiszą.Najlepiej jak najszybciej, bo to czas ustalania budżetów na przyszły rok, więc jest szansa aby to ująć w budżecie. Trzeba tylko ruszyc się z domu i przestać biadolic o nazwie ulicy bo nie o to tu chodzi. Ja kiedys tak walczyłam z remontem budynku, w którym mieszkałam i który należał do miasta i się udało mimo iz Panie w administracji mówiły ,że nigdy to sie nie uda.Trzymam kciuki

Genialny pomysł Niki ,szczególnie ,ze 2 posty wyżej jest taki sam

Inne tematy z forum

Leszczyńskich (8 odpowiedzi)

Położenie osiedla gwarantuje dostęp do pełnej osiedlowej infrastruktury i szerokiego wachlarza...

przeprowadzka !!?? (40 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...