chodzenie drogami

Czy to tylko mi się tak zdaje, czy drogi w Baninie ( w każdym razie te bez chodników) to wylęgarnia łamiących prawo nieznających przepisów ludzi , a w szczególności kobiet z wózkami lub małymi dziećmi , które notorycznie chodzą pod prąd poboczami. Wydawałoby się , że kwestia - poboczem chodzimy po lewej, a chodnikiem po prawej stronie - uczona w pierwszych klasach podstawówki jest prosta do ogarnięcia ?!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11

Re: chodzenie drogami

przepisy przepisami, a mi się zdaje, że jadąc samochodem wiejską, nieutwardzoną i pełną dziur i kamieni drogą powinnaś kierować się zdrowym rozsądkiem a nie przepisami. Matce z wózkiem czasem łatwiej przejść akurat tą stroną "traktu" który nie ma kamieni i dziur.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

chodzi się też po tej stronie, po której jest pobocze, gdzie w razie potrzeby można odskoczyć, kiedy jakiś wariat jedzie 90 na godz., więc nie zawsze jest to lewa strona.
to jest wieś, na której nie ma prawie chodników, więc jak idą ludzie to może warto zwolnić i pomyśleć, że ty też kiedyś będziesz szedł tą drogą, bo chyba nie da się TYLKO poruszać samochodem
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

na większości dróg w baninie nie ma pobocza

w takich warunkach kierujący muszą SZCZEGÓLNIE uważać na pieszych nieważne po której stronie drogi idą

i wypadałoby też przy nich zwolnić żeby nie zasypać kurzem z drogi
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

owszem muszą szczególnie uważać, ale pieszy MA OBOWIĄZEK iść lewą stroną, wszystko jedno czy jest pobocze, czy nie! tylko obecność chodnika zwalnia z obowiązku chodzenia lewą stroną!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

super, żeby jeszcze kierowcy tak sumiennie przestrzegali wszystkich SWOICH obowiązków...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zapamiętaj: kiedy pieszy musi korzystać z pobocza lub jezdni, jest obowiązany iść lewą stroną drogi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

czasami gdy jest wiaterek z prawej strony to trzeba iść z prawej ponieważ po minięciu idioty pędzącego po pylącej glinie i ciągnącego z upodobaniem chmurę kurzu, można stracić orientację w terenie i wpaść do rowu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

to nie Indie i świętych krów nie ma - zarówno pieszy jak i kierowca są uczestnikami ruchu drogowego, dlaczego przepisy musi respektować kierowca a pieszy już nie , wymagania obejmują wszystkich, pieszemu dziurki i kamienie przeszkadzają a kierowca musi zerwać zawieszenie by dbać o wygodę pieszego - zastanówcie się ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

myslę, że dyskusja toczyłaby się nieco inaczej gdyby autorka wątku na samym początku nie zwyzywała pieszych od nieuków ;)

żeby nie było, w 95% przypadków po banińskich drogach poruszam się autem...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

nikogo nie zwyzywałam zauważyłam tylko fakt , że są to podstawowe kwestie w poruszaniu się drogami. A ponieważ są na tym forum wątki chodzących , którzy czepiają się kierowców to stwierdziłam, że warto byłoby też zauważyć drugą stronę. Np. na Księżycowej gdzie spokojnie można chodzić lewą stroną Panie z wózkami chodzą jak chcą i kiedy ja idę niejednokrotnie muszę schodzić w pole bo jadące samochody wolą ominąć je (jakby nie patrzeć mają ze sobą dziecko) niż innych idących

Żeby nie było kierowcy na tej ulicy z ograniczeniem do 30 też przesadzają jeżdżąc np. 70 na h
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

nic dziwnego że chodzący czepiają się kierowców skoro ci zap$%#^#$ją po piaszczystych drogach, wzbudzając przy okazji tumany kurzu które opadają na przechodniów
nie tak dawno zdarzyła tu się tragedia - pod kołami zginęła dziewczynka. Z tego co wiem, nic się po tym nie zmieniło. Brak pobocza, brak oświetlenia, brak ograniczeń prędkości. Tylko czekać na kolejną tragedię

a Tobie proponuję następnym razem zatrzymać się przy takiej osobie, otworzyć okno i spytać oko w oko czy nie zapomniała nauczyć się w podstawówce podstawowych przepisów. Myślę, że komunikować się z ludźmi można o wiele milej i spokojniej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak się składa , ze częściej jestem pieszym niż kierowcą więc ciężko będzie , a jak zwrócisz takiej osobie uwagę to tylko odpyskowuje , że to nie moja sprawa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mam nadzieje lula, ze zwracasz uwage na znaki tak zwanych stref zamieszkania

jest ich w baninie sporo oznaczaja ze w danej strefie to pieszy ma pierwszenstwo przed samochodem i moze sie na jezdni spac polozyc a ty mu sie musisz dac wyspac i poczekac :) dodatkowo w strefach takich obowiazuje predkosc maksymalna 20 km/h...
uderz sie w piersi i zapytaj sama siebie czy patrzysz na znaki :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: mam nadzieje lula, ze zwracasz uwage na znaki tak zwanych stref zamieszkania

strefa zamieszkania - obszar obejmujący drogi publiczne lub inne drogi, na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi.

W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem.

Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h.

W strefie zamieszkania dziecko korzystające z drogi nie musi być pod opieką.

Poza strefą zamieszkania dziecko w wieku do 7 lat może korzystać z drogi tylko pod opieką osoby, która osiągnęła wiek co najmniej 10 lat.

W strefie zamieszkania zabrania się postoju w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mam nadzieje lula, ze zwracasz uwage na znaki tak zwanych stref zamieszkania

A gdzie na ksiezycowej lub pszennej masz strefe zamieszkania?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

sprawdzić czy nie ksiadz :D
gdzie stoi napisane cos o ksiezycowej i pszennej?
sporo natomiast wylewania zali na temat tego ze pieszy powinien sie ZAWSZE poruszac lewa strona drogi... otoz jak widac nie zawsze i moze niektorzy powinni zweryfikowac swoja wiedze w tym temacie? wrocic na kurs prawa jazdy skoro sa ignorantami.
mnie osobiscie juz kiilka razy w strefie zamieszkania odtrabiono, tak to jest jak buraki znakow nie zauwazaja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

jaki piec wybrać do domu? (99 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...

Imperium-Auto Salon (11 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....