kubel na smiecie

czy wam tez zabrano pojemnik na smiecie i zostawili worek??
:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kubel na smiecie

ano zabrali. i co teraz ? powiesić worek na płocie ?

nam też zabrali, ten niebieski, hmm...

u nas też zniknął - troche to wkurzające , bo umowa miała byc do końca czerwca przecież .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

u mnie też,
dzwoniłam do sita i stwierdzili, że oni wywiązują się z umowy, bo zostawili worek i za 2 tygodnie odbiorą śmieci... niestety ten sam burdel jest w całej Polsce...
Dzwoniłam też do gminy, firma która będzie obsługiwać Banino to Metalpol, a w piątek / poniedziałek będą wiedzieć czy firma wydzierżawi pojemniki czy będzie od nich można kupić itp.

Mi w Sicie powiedziano to samo, więc napisałam dziś pismo,że proszę o wystawienie korekty do faktury nr taki i taki , gdyż firma sita nie wywiązała się z umowy, bo płacę za pojemnik 240L a dostałam jakiś worek, który ma 120 L.
W urzędzie gminy powiedziano mi , że w piątek najpóźniej w poniedziałek będzie wiadomo czy firma metalpol wydzierżawi kontenery, jedyny plus tego bałaganu jest taki, że można postawić sobie samemu kontener a ustawodawca nie określił górnej granicy litrowej :)
Utoniemy w śmieciach ot co :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Maja, myślisz, że ci skorygują tę fakturę? też myślałam napisać takie pismo, tez mam pojemnik 240, ale z doświadczenia z sitą wiem że łatwo nie będzie... muszę spojrzeć do umowy jak to tam dokładnie jest sformułowane.
No teoretycznie można sobie postawić największy kontener, ale w praktyce to zobaczymy jak to będzie, i pytanie z jaką częstotliwością będą wywozić te śmieci, na początku na pewno będzie jeden wielki chaos.

Ja zgłosiłam niesegregację maja wywozić co 2 tyg, zamierzam postawić kubeł 360L. Z tego co mi powiedziano w gmine to w pierwszej połowie lipca dostaniemy harmonogram wywózek, a jak będzie zobaczymy, pewnejest to, że łatwo nie będzie, obawiam się,że letni krajobraz polski będzie bardzo zaśmiecony :
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

jak będziesz wiedzieć co z pojemnikami to daj znac.
czy będzie trzeba kupic samemu, czy wydzierzawia je nam.

dzwoniłam do gminy...
mają już informacje, choć jeszcze wieczorem dostaną oficjalne pismo od firmy, a wygląda to tak;
pojemniki będzie można wydzierżawić, 2 sztuki,
za 120l - 3 zł miesięcznie, za 240l - 5 zł (od sztuki)
iiiiii dodatkowo za każdy worek 1 zł, a musimy mieć 3 worki.
I te opłaty będą płatne do tej firmy, a nie gminy!!!
Z tymi workami to uważam, że jest przesada!!! przecież mieliśmy płacić już za wszystko do gminy.
Generalnie ja chyba po prostu zmienię deklarację na niesegregowane, będę miała jeden kubeł, problem z latającymi workami z głowy, a będę płacić tyle samo co w tej chwili, więc w zasadzie już się przyzwyczaiłam.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

a można tak zmienić w każdej chwili?

myślę, że tak, tym bardziej jeszcze przed wejściem w życie tego systemu, a później to pewnie z końcem kwartału bo chyba będzie płatność kwartalna

hmm to chyba bardziej się w dłuższej perspektywie opłaca kupić własne kubły.. w 2 lata się zwrócą...
dzięki za info btw

pod warunkiem, że nie ukradną

I pod warunkiem ,że śmieciarze go nie połamią jak u mnie......

to może mam również nie montować np skrzynki na listy, bo ukradną? albo płotu, bo mi zwiną?

bruk ze schodów też mogą wydłubać...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Skrzynke na listy mi ukradli,pewnie na złom.

Wobec powyższych informacji właśnie podjąłem decyzję o tym, że dokonuję korekty deklaracji na: "nieposegregowane" - miało być światowo a wyszło jak zwykle..
Kupię pojemnik 360L (jednorazowy koszt ok 250 PLN) który będzie opróżniany tak jak segregowane - co dwa tygodnie (ciekawy tylko jestem czy będzie go odbierało to same auto co te segregowane?!) i będę w niego ładował wszystko co tylko zakwalifikuje jako śmieć: odpady komunalne, ściętą trawę, popiół z kominka i co tam tylko "wyprodukuję" Żadnych dodatkowych kosztów! Żadnych dodatkowych pojemników w kuchni na wstępną segregację i worków na posesji na jakieś plastiki i inne szkło.
Piszę to z mocnym sarkazmem ale i tak będzie to łatwiejsze i tańsze dla mnie rozwiązanie..
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

czy to sa kpiny worki i jeszcze za nie placic kogo gmina wybrala nataniej kosztem mieszkacow placic i placic pytam sie za co za byle jakie uslugi oni mysla tyko o sobie a w d...ie maja ludzi zniechcecaja poprostu to segregacji chyba nie na tym polegala ta zmiana jak mozna tolerowac taich urzednikow ktorzy nie potrafia ludziom pomagac tylko doic ich
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzwoniłam dziś do Gminy i powiedziano,że firma METALPOL jeszcze nie określiła sposobu udostępniania pojemników, worków na śmieci. Totalna dezinformacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziś dzwoniłam do Metalpolu masakra pan który odebrał nic nie wiedział, ale udało się ustalić, że kontenery mogą nam dzierżawić 120L -3zł/ m 240L-5zł/m ,z tym że 240L brak i nie wiedzą czy wogóle takie będą mieli,
jeśli chodzi o worki to czekają na jakieś potwisrdzenie co do opłat. Harmonogramów wywozu jeszcze nie ma ,bo gmina nie dostarczyła adresów posesji i nie będą nas informować kiedy będzie wywóz, bo to leży w naszej gesti aby się o to dowiedzieć, podobno do 1 lipca mają umieścic info na stronie gminy i na tablicy

Każdy ustrój ma swój wiodący problem. Kiedyś był to sznurek do snopowiązałek, a teraz kubeł na śmieci. W całej cywilizowanej Europie problem rozwiązano (no może poza Włochami hehehe), a u nas wymyśla się koło na nowo.
Nie wiem jak inne firmy, ale SAPO deklaruje gotowość odsprzedania pojemnika, ale póki co radzili się wstrzymać, bo możliwe, że nowa firma przejmie je od nich. Pytanie tylko, czy dalej będzie to darmowe.
A tak w ogóle, to wk... mnie ta sprawa. Powoli wychodzą takie smaczki, jak owa dzierżawa. Miała być podobna opłata, a wyjdzie na to, że nawet w przypadku segregacji trzeba będzie bulić 100% więcej.
Ciekawe na jakie jeszcze niespodzianki mamy być przygotowani?
Śmiechu warte jest oczekiwanie, że nowa ustawa rozwiąże problem przysłowiowych 'śmieci w lasach'. Ten kto tak robił będzie to robił dalej. Zadeklaruje najniższą możliwą stawkę, a resztę i tak wywiezie.

to jak wygladal przetarg jesli firma nie wie co bedzie jak gmina wybrala firme ktora pare dni przed nic nie wie kto zakceptowal takie cos czy w koncu ktos odpowie za cos za co pobiera pensje a jesli nie to zbierac podpisy jak w warszawie o referendum bo juz za duzo tego balaganu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Popieram, to w gminie nie wiedzą, co firma swiadczy w ramach oferty - w jaki sposób wygrała??Oni do dzisiaj do 15 nie wiedzieli, co z pojemnikami, a od 1 lipca mają przejąć wywożenie - masakra.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kolejna ofiara systemu edukacji. No chyba, że kropka, przecinek i shift w klawiaturze nie działają .. Jesli tak to sorry.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

po co ten kometarz jasnie pan zyczy sobie kropki przecinki to zaswiadczam ze ich nie bedzie nie potrafisz tego przeczytac wiec nie czytaj
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tfu, to zapewne jeden z tych nauczycieli, który nie mając wiele do powiedzenia, wypowiada się na jedyny znany mu temat - kropki, przecinki. Szkoda tylko, że nie na temat. Tfu, u mnie egzaminu nie zdałeś. Jak nie umiesz pomóc albo merytorycznie włączyć się do dyskusji - nie krytykuj.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dajcie spokój. W każdym z tematów tutaj jest to samo. Człowiek ma ochotę wejść i przeczytać coś NA TEMAT, a dostaje wciąż jakieś kłótnie i przepychanki. Czy to tylko internet, czy wszyscy atakujący i wykłucający się (to do nikogo osobiście!) są również tacy sami w życiu realnym?

przydałby się tu jakiś moderator. A jeśli jest, to przydałaby się zmiana bo nie pilnuje swojego podwórka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moze trzeba zawieźć śmeeci i wysypac przed urzędem gminy bo skoro oni odpowiadają za ten bajzel to niech ponoszą konsekwęncję Bo będzie tak że bedziemy mieli śmieci i nie wiadomo kto i kiedy je odbierze. Nie wiem po co ta reforma nie można było nałożyc wymogu dotarczenia umowy do urzędu bod grożba wysokiej kary , a urząd by ja sprawdzał i zobowiązał że kazde rozwiązanie musi być zgłaszane przez firme która odbiera odpady

no ty mi nie zabronisz napewno pisac pouczac to sobie mozesz i to wszysko przczytaj wyzej temat forum to nie przecinek i kropka tylko inny temat i nie sil sie na odpisywanie juz nie bede odpisywal na twoje bzdety
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

oczywiście, że można było a ile taniej by to wyniosło a efekt ten sam! Sęk w tym, że tę debilną ustawę wymyślił i uchwalił SEJM i niestety gminy mogą sobie tylko pozatrudniać nowe osoby do obsługi tego shitu. Nie dotyczy to tylko W-wy, bo Waltz sobie nie poradziła. Niedługo wybory i kolejna rozgrywka o związki partnerskie, aborcję, itp tematy zastępcze a Polskę jak zalewało tak zalewa ulewa.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzwoniłam dziś do firmy METALPOL. Podsumowanie rozmowy: O pojemnikach możemy zapomnieć.................... Jak zwykle przetarg ogłoszony, warunki przetargu znane, tylko firma która wygrywa już wie ,że nie dotrzyma warunków umowy. Śmietniki może będą ale może w sierpniu a może nie. Na razie mamy wszystko trzymać w workach...... Już widzę te śmieci porozciągane po całej okolicy.

śmieci wywozić pod gminę, pod samiutkie drzwi
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

właśnie przed chwilą goniłem z worem śmieci śmieciarkę SITY. teraz nie mam ani kubła ani worka.

W gminie Pan kierownik od śmieci jest na urlopie ( bardzo przejęty sytuacja musi być chłopina ), pani go zastępująca twierdzi, że niewiele może, pan z Metalpolu umywa ręce i odsyła do podwykonawcy, podwykonawca ( nasz Pan od śmieci ) zapisuje w kolejkę na kubły na termin dowolny - bo i tak nie ma pojęcia kiedy je dostanę, worków nie ma i chwilowo nie będzie i utyskuje, że z gmina umowy ustne były zupełnie były inne, w gminie ( pani która nic nie może ) na moje oburzenie, że niby dlaczego mam płacić za kosze - niby dlatego, że ustawa tak mówi, a na moje, że czytałem, iż w przetarg miał obligować wygrywająca firmę do dostarczenia kubłów, że chyba mi się pomyliło lub przyśniło, ja na to, że segregacja przestaje być opłacalna, ona na to - wiemy o tym...Ja, że Burmistrz do Nas ( wszystkich ) pisał http://www.zukowo.pl/strona-533-Odpady_stale_List_do_mieszkancow_.html iż będzie inaczej, jakoś tak fajnie, tanio i czysto ... Niestety Pani nie czytala...

Tak brzmi zapis w przetargu - tylko co to ma wspólnego z Naszą rzeczywistością:
4.1.3 Wyposażenie nieruchomości w urządzenia do zbierania odpadów komunalnych.

1.Wykonawca dostarczy pojemniki do zbierania odpadów niesegregowanych i zmieszanych suchych
właścicielom nieruchomości zamieszkałych.
2.Wykonawca dostarczy urządzenia do selektywnego zbierania odpadów komunalnych właścicielom
nieruchomości zamieszkałych. Urządzeniami do selektywnego zbierania odpadów są worki i pojemniki.
3. Wykonawca dostarczy pojemniki na odpady komunalne w terminie 5 dni od dnia zawarcia umowy jednakże
nie później niż na dzień przed rozpoczęciem świadczenia usługi. Pojemniki winne być dostosowane do
załadunku specjalistycznym sprzętem (śmieciarki bezpyłowe) o pojemności: dla zabudowy jednorodzinnej:
minimalnej 120l i maksymalnej 240l; zabudowy wielorodzinnej min 1100 litrów max 2500 litrów
4. Dostarczenie pojemników powinno mieć formę użyczenia, najmu lub sprzedaży między Wykonawcą a
Właścicielem nieruchomości. Oferowane pojemniki muszą być czyste i estetyczne. Wartość najmu lub zakupu
nie może być wliczona w cenę zamówienia
5. Dostarczenie worków powinno mieć formę przekazania lub sprzedaży między Wykonawcą a Właścicielem
nieruchomości. Wartość worków nie może być wliczona w cenę zamówienia. Wykonawca dostarczy worki
do selektywnego gromadzenia odpadów w terminie 5 dni od dnia zawarcia umowy jednakże nie później niż
na dzień przed rozpoczęciem świadczenia usługi. Wykonawca będzie dostarczał worki na odpady: po jednym
worku na miesiąc na papier i szkło oraz po dwa worki na miesiąc na tworzywa sztuczne i odpady mokre dla każdej nieruchomoci jednorodzinnej. W pierwszym cyklu dostarczenia worków wykonawca dostarczy worki
co najmniej na dwa miesiące.

Jak czytam te informacje na temat "ustawy śmieciowej" to coraz częściej myślę aby tymi śmieciami zasypać nasz urząd gminy po 1 nigdy nic nie wiedzą a stertę papierów potrzebują jak przyjedziesz to zawsze czegoś brakuje po 2 brak organizacji informacji i tak by można wyliczać w nieskończoność a i nasz burmistrz jak by powąchał z innej strony ustawę śmieciową to by może w końcu zaczoł działać

Co można zrobić jesli firma która wygrała przetarg nie spełnia warunków?za co mamy placic?

"4. Dostarczenie pojemników powinno mieć formę użyczenia, najmu lub sprzedaży między Wykonawcą a
Właścicielem nieruchomości. Oferowane pojemniki muszą być czyste i estetyczne. Wartość najmu lub zakupu
nie może być wliczona w cenę zamówienia"

tiaaaa....

Jeszcze 3 dni i zacznie się na dobre. Póki co moje śmieci fruwają bo w nocy " coś " je wyciągnęło z worka. Czy ktoś wie coś nowego o kubłach lub choćby o workach ? Pisze do was bo w gminie dalej uważają, że jest super.

UWAGA usłyszałam właśnie w radio że za zabranie kubłów grozi nawet do 8 lat więzienia za spowodowanie zagrożenia epidemiologicznego. spokojnie można pisać skargę do wojewódzkiego inspektoratu ochrony środowiska. podobno już w Polsce kilku firmom które przegrały przetargi, które pozabierały kubły mieszkańcom wyznaczyli kary.

No pewnie,że super. Przetarg zrobili? Zrobili. W przetargu zastrzegli , że wykonawca ma dostarczy nam pojemniki? Zastrzegli. No więc o co chodzi? To ,że wykonawca pojemników nie da bo inie ma- to przecież nie jego wina. To ty masz się o wszystko martwić ....To nie ich problem tylko twój.

Sorry, ale to bzdura. Rozwiązałeś/aś umowę to zabrali swoją własność. Co w tym dziwnego? Prędzej można skarżyć nową firmę, że nie dostarczyła kubłów na czas.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chwileczkę , ale umowa przynajmniej moja obowiązuje do końca czerwca 2013r tak więc jest w tym trochę racji. Kubeł powinien stać do dnia 30 czerwca 2013. Niestety to nierealne. Bardziej mnie martwi fakt,że ani gmina,ani wykonawca czyli METALPOL i STRACH nie poczuwają się do rozwiązania NASZEGO problemu z kubłami

Nie taka bzdura. Jak twierdzi pan od naszych śmieci to gmina,wbrew zapewnienio, nie dostarczyła nawet wykazu mieszkańców z adresami, oczywiście tych którzy złożyli deklaracje. No i nie wie nic na temat przetargu, w którym miałyby być zobligowany do bezpłatnego przekazania kubłów lub worków. On w takim, twierdzi, nie uczestniczył. Wiec gdzie jest ta prawda ? Na stronach gminy ( ile to już razy Żurawicz się popisał ) czy w tym co mówi Pan od śmieci. Może upublicznić umowę ?

Nikt nie mówi o BEZPŁATNYM przekazaniu pojemników, czy worków. Patrz wpis powyżej. Gmina nie narzuciła formy udostępnienia pojemników/worków tj. czy mają być płatne czy bezpłatne. Narzuciła w przetargu ,że wykonawca ma je dostarczyć do nieruchomości zamieszkałych. Gmina nie udostępniła spisu, ale w przetargu była podana dokładna ilość domów. Oczywiście mogą być jakieś odchyłki , ale można to było wcześnie mniej więcej oszacować.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Za przeproszeniem. To nie ja ale Twój burmistrz ( zmuś się i przeczytaj ) http://www.zukowo.pl/strona-533-Odpady_stale_List_do_mieszkancow_.html informował, że kubły będą dostarczone, więc z 1 lipca rozwiązujemy umowę czy uznajemy, że gmina zrobiła przetarg na odp...ol i nie sprawdziła możliwości oferenta ? A z drugiej strony, firma ma losowo podrzucać kubły czy w jakiś inny znany ci sposób ? Przypomne, że osobiście nie miałem jakiegokolwiek kontaktu z ta firma - w przeciwieństwie do burmistrza.

cała gmina powinna się zbuntować i nie płacić za śmieci aż to wszystko dojdzie do sedna bo na razie mają taki burdel w tym Żukowie ze aż się nie chce czytać co dalej wymyślą i na swojej stronie napiszą a na dzień dzisiejszy jestem gotowy aby wywieść śmieci pod gminę

No i przeczytałam: "Gmina Żukowo w przygotowywanych materiałach do przetargu na odbiór i zagospodarowanie odpadów ujęła zapis, że odbierający odpady zobowiązany jest do dostarczenia pojemników i worków na odpady właścicielom posesji, którzy tego będą wymagać". No i gdzie jest napisane,że się ktoś do ciebie zgłosi z pytaniem czy chcesz pojemnik , jaki i ile??? Zapis jest OK- niektórzy maja własne kubły. Moje pytanie brzmi : Dlaczego ani METALPOL ani STRACH nie dysponują taka ilością kubłów ,żeby nam je na nasze Życzenia dowieść. Oni ogólnie się uchylają od dzierżawy kubłów mimo ,że wysłałam do nich zamówienie.

Niestety ten problem nie tylko w naszej kochanej gminie, takie nieogarnięcie jest wszędzie ;/

ale ludzie jaka dzierżawa w chwili obecnej do 30 czerwca moje śmieci wywozi firma SAPO i od samego porządku jak zawarłem z nimi umowę śmietnik mam za darmo jak mi go pekinekli przywieźli nowy i dalej był za darmo tylko płaciłem 105 zł na kwartał a teraz jakaś dzierżawa 3zł używany nowy 5zł to się kompletnie nie opłaca mieć śmieci segregowane

" odbierający odpady jest zobowiązany do dostarczenia pojemników" - czytając wprost można to zrozumieć tylko w jeden sposób : MAM MIEĆ POJEMNIKI i powiedz mi - kogo obchodzi Metalpol i Strach - czy ja będę im płacił czy gminie ? czy to ja pisałem warunki przetargu czy gmina ? czy to ja sprawdzałem rzetelność oferenta czy gmina ? czy to ja jestem od tego by sprawdzać czy oferent wywiązuje się z umowy czy gmina ? Proszę. Zlituj się i nie odwracaj kota ogonem - partnerem dla mnie jest Żurawicz a dla Żurawicza - Metalpol a jeśli tak bardzo chcesz to nawet Strach.

też tak uważam - gmina zrobiła nas w balona zaniżyła wyniki przetargu przenosząc na nas koszty pojemników.

Mam radosną nowinę.
Właśnie zostałem wpisany na listę oczekujących na pojemniki od Braci Strach. Lista oczekujących jest długa więc Pan był uprzejmy stwierdzić, cytuję: "czekać na telefon"

Aż STRACH się bać co będzie z naszymi śmieciami!!!

Okazuje się, że nasz "kochany" Burmistrz nazywany "burmistrzem wszystkich burmistrzów" obdarowany medalem za wspieranie na arenie międzynarodowej działań obronnych na rzecz ludności cywilnej i szerzenia pokoju w ramach wspierania służby pełnionej w strukturach ISAF wraz z radnymi dali ciała

jak zawsze

Przyjechały kubły na śmieci !!!!!

~koti gdzie je przywieźli i czy coś zgłaszałeś dzwoniłeś gdzieś ?

Kilka dni temu dzwoniłem do P. Stachury tel. 510 220 333 ( firma Strach ) - mieli się kontaktować telefonicznie - nie kontaktowali - dobrze, że ktoś był w domu. I czego to człowiek się cieszy... Wzięłem dwa kubły + worki.

no a za te kubły oni jakąś kasę zwieli czy będziesz dzierżawę płacił bo z tego co ja teraz rozumiem ze będziemy płacić 2 rachunki oddzielny do gminy za śmieci i oddzielny do firmy wywozowej za pojemniki i tak co miesiąc

dziś zbierali Żółte ???????????????????? co dalej - kartki wydadzą na kible ?

od rana Metalpol miał zajęty telefon a teraz jest uroczy komunikat na sekretarce :D

Inne tematy z forum

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

serwis kotła De Dietrich (10 odpowiedzi)

hej poszukuje sprawdzonego serwisu do kotła De Dietrich .

jaki piec wybrać do domu? (99 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...