kupno 100-letniego domu do remontu

Zastanawiam sie, czy nie kupic starego domu do remontu. Lokalizacja : Orlowo, Sopot, Oliwa, moze Wrzeszcz.
Czy ktos juz na forum remontowal taki stary dom ? Czy warto inwestowac w stare cegly, ale w dobrej lokalizacji, czy to tylko szarpanina i worek bez dna ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

coś takiego robiłem i .... żałuję.
Generalnie wszystko zależy od kalkulacji cenowej, czyli za ile kupisz i w jakim stanie.
Cena remontu może przekroczyć lub być porównywalna z budową nowego a nigdy nie będzie to to samo co nowe (ograniczenia aranżacyjne ze względu na elementy nośne itd). To co bym odpuścił to domy z drewnianym stropem, w takim stropie to dopiero może się dziać, nie mówiąc o tym, że taki strop pracuje i może być głośny.

koszty renowacji często dwukrotnie przewyższają koszty budowy nowego obiektu
nie zaplanujesz dokładnie kosztów bo przy okazji jednego wyjdzie zaraz coś innego...
kiedyś były inne technologie i materiały, łatanie nie wchodzi w grę
chyba że akceptujesz dom z jego wadami i zaletami
I nie przeszkadza ci nagły wyciek ze ściany albo dziwne zjawiska elektryczne :D
Bo jak ruszysz i planujesz generalny remont to patrz pierwsza linijka

Mieszkam w 117-letniej kamienicy. Po trochu remontuję sobie to mieszkanie. Można rzec - remont kapitalny, bo pozostawiam jedynie konstrukcję ścian i belki stropowe. Wszystkie instalacje kładę nowe. Podobnie jak podłogi czy tynki (przyklejam płyty g-k na cegłę).
Prace wykonuję sam, zatem ślimaczy się to niemiłosiernie. Szczególnie, że zarówno łązienka jak i kuchnia są już w pełni funkcjonalne, zatem ciśnienia czasowego nie mam.
Przedpiścy napisali to, z czym sam się spotykam: cokolwiek się rozgrzebie okazuje się, że trzeba usuwać i robić nowe. A nawet do ścian i belek stropowych zaufanie mam nadwątlone. Bo je widziałem! :/
Dopóki nie zabierzesz się za remont, nie wiesz do końca z czym będziesz musiał się zmierzyć. Być może (bardzo prawdopodobne) będziesz musiał wymieniać zarówno stropy, schody, jak i więźbę dachowa.
Postawienie nowego domu naprawdę może być sporo tańsze.
A jeśli w dodatku budynek objęty jest ochroną konserwatorską, to masz całkiem przechlapane. Musisz być szaleńcem albo bogaczem, żeby się na to porywać ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sprawdź czy nie łapiesz się z dochodami pod program "Czyste Powietrze "- to taka podpowiedź.
Okna możesz spokojnie sama wymierzyć i podejść do pierwszego lepszego salonu i masz wycenę.
Co go ogrzewania: sprawdź jak wyżej ktoś napisał opcje ogrzewania podłogowego. Nie wiem jaki masz dom ale weź kogoś kto oceni ile musisz na to przeznaczyć. Jak stary dom to pewnie podłogi gołe bez docieplenia Jak to kiedyś robili. Poszukaj instalatora w Twoim rejonie.
Sprawdź stan dachu, jak poddasze jakiej nieużytkowe weź pod uwagę docieplenie. To takie chyba największe koszty

Więcej inforamcji na temat uzyskania takiego dofinansowania uzyskasz na stronie https://www.saunierduval.pl

Nie rób tego...serio. Bardzo dużo pieniędzy będziesz potrzebować na remont. Na dobrą sprawę, to za taką kwotę wybudujesz sobie nowy dom. Pamiętaj, że pewnie do wymiany będzie wszystko..instalacje, dach, okna. Po prostu wszystko!

Inne tematy z forum

Dekoracje do mieszkania (26 odpowiedzi)

Co myślicie o panelach tapicerowanych na ścianę? Szukam czegoś, co dodałoby trochę przytulności...

gdzie jupujecie materiały budowlane? (10 odpowiedzi)

Hej, gdzie kupujecie materiały budowlane? Interesuje mnie YTONG 24, stal, gdzie mają interesujące...

Przegląd mieszkania (4 odpowiedzi)

Czy to prawda, że trzeba co kilka lat wykonywać przeglądy domów i mieszkań, aby w razie jakiejś...