przepis na szybkie ciasto, ciasteczka .błagam

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
potrzebuję przepisy na szybkie ciasto albo ciasteczka.
mam jutro imieniny i za bardzo nie mam czasu żeby piec nie wiadomo jakie cuda.
najlepiej bez kremu i galaretki bo w pracy bez lodówki mi to popłynie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: przepis na szybkie ciasto, ciasteczka .błagam

Hej. Nie wiem, czy nie za późno.
Ja polecam sernik z serków homogenizowanych.Może być upieczony lub na zimno. Przepis na pewno znajdziesz w internecie.

Ja polecam coś z gotowego ciasta francuskiego:) Jak nam się mocno śpieszy, to kupujemy to ciasto, zawiijamy w nie kawałki banana czy innego owocu, i do pieca:)

http://mojewypieki.blox.pl/2010/09/Szarlotka-sypana.html

szybszego nie znam :)

sypana jest pyszna
jeszcze dobry jest murzynek z jablkami czy teraz moze trzeba mowic afroamerykanin ;)
mufinki robisz wsad z okruchow czekolady, czekolady na chleb lub budyniu

1. sernik na zimno - mieszasz ze 3 serki homogenizowane (takie wieksze) z galaretką - taką już tęzejącą - żeby już taka troche zgestniała była. na tortowiniczy wykładasz biszkopty maczane w galaretce - na to wylewasz te serki homogenizowane, na wierzch jakieś owoce i zalwasz to galaretką - już taką trochę stężałą (gęstą) - i do lodówki, po jakiejs godzinie powinno już być gotowe do jedzenia.
do przygotowania galaretek użyj mniej wody niż piszą na opakowaniach.

2. miksujesz 5 jajek z 1 szklanką cukru - do tego dosypujesz 1 szklanke mąki i ok. 1/3 do 1/2 szklanki oleju i taka czubata łyżeczka proszku do pieczenia - wlewasz do tortownicy i pieczesz około 45 minut w 180 stopniach.
do połowy ciasta możesz dodać kakao i bedzie dwukolorowe, a możesz też wrucić w ciasto jabłka czy np. truskawki. jak sie upiecze posypać cukrem pudrem lub jakaś polewa

Ja mam podobny przepis co NN na zebre:
5jajek miksujesz z 1,5 szklanki z cukru, dodajesz najpierw 1,5 szklanki mąki, pół szklanki oranżady białej i pół szklanki oleju,2łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko dobrze miksujesz. I jeszcze raz 1szklanka mąki, pół oranżady i oleju. Na koniec dodaję olejek migdałowy. Ciasto dzielę na dwie porcje, do jednej dodają 3 łyżki mąki,a do drugiej 3 łyżki kakao. Jak już wymieszasz to wylewasz na zmianę na blachę(ja zawsze piekę na pergaminie)tak aby powstały takie jakby szlaczki(po upieczeniu ma wyglądać jak zebra). Pieczesz 45min. w temp. 180-190. Po upieczeniu posypujesz cukrem pudrem, dajesz polewę albo zostawiasz suche.

http://delecta.pl/Produkty/Ciasta/Ciasta-do-pieczenia/Babeczki-czekoladowe-nadziane-budyniem-o-smaku-waniliowym

dodajesz 2 jajka ,olej,wode...pieczesz ok20min
Są też inne rodzaje babeczek...

Szybkie ciasto z ananasem (ale może być też z innymi owocami np. z truskawkami)

http://www.wielkiezarcie.com/recipe51445.html

wiecie Dziewczyny to ma być do pracy, więc musi byc podzielne.
jakbym chciała upiec babeczki, to musiałabym piec i piec, cóż z tego ze robi się je w 30 min. jak mi potrzebne jest ok 50 szt/kawałków.

wymyśliłam ciasto jogurtowe AgusiGda z rabarbarem ale potrzebuję jeszcze jedno.

i bez galaretki i kremu bo dziś na Iwony mamy w pracy galaretkowo-kremowe i płyną.

Ciasto czekoladowe z colą

Składniki: 250 g miękkiego masła, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g cukru brązowego, 3 łyżki kakao z czubkiem, szczypta sody, 200 ml coli, 75 ml mleka, 2 jajka, kilka kropel aromatu waniliowego, polewa karmelowa: 1 czekolada z karmelem, 2 łyżki śmietany kremówki

Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Masło, colę, mleko, aromat i jajka wymieszać osobno, dodać do suchych składników, delikatnie połączyć. Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 40 min. Wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać. Wylać gorące na ciasto.

Składniki na spód:

1,5 szklanki mąki
pół kostki masła (125 g)
2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody

Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, po nakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut.

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
3/4 szklanki cukru
pół szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 jajko
4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)

Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową - wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.

Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.

Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 minut, aż pianka się zezłoci.

Ja polecam ciasto kefirowe. Bardzo szybkie i tanie w wykonaniu:

- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

Wszystko do miski i wymieszać łyżką

Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)

znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)

nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)

ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)

i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)

:)

piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)

właśnie to zaplanowałam z rabarbarem albo owocami leśnymi.
ale dzięki.

To jest fajne i dziewczyny polecają ostatnio:
http://www.youtube.com/watch?v=ZCZOyCvuLRI&feature=related
Stefania :)

zrobiłam pleśniaka z owocami leśnymi- wyszedł pyszny, orzeźwiający.

no ale kefiriowe AgusiGda, niestety klapa. już jak mieszałam, to wyszła taka sztywna masa, już coś podejrzewałam... upiekłam i dziś jest twardy i płaski. upiekłam z rabarbarem. moze rabarbaru za dużo i nie wyrósł.

Agusia czy Tobie tez masa przed upieczeniem zrobiła się gęsta, że musiałam przekładać ( na pewno nie było konsystencji biszkoptowej). z resztą nie wiem jaka miała być . takze z kefirowym klapa. a mieszałam delikatnie mątewką.

Ja robię często to kefirowe z tym że z malinami, ale masa z ciasta nie jest gesta , jest przy mieszaniu powiedzmy konsystencji gęstej śmietany , tak że da się powoli przelać na blache. Może za dużo mąki dałaś? ja daję nawet cały duży kefir i jest po upieczeniu wilgotne i ładnie wyrasta. Spróbuj jeszcze raz bo naprawdę jest to smaczne i lekkie ciasto. Polecam

Też się wczoraj skusiłam na to kefirowe..dodałam kefiru tak aby było jak śmietana i przelało się na blachę,a mimo to nie jest tak jakoś wilgotne..

no właśnie moze za mało kefiru (w sumie to dałam maślankę- 1 szklankę, bo miałam identyczny przepis tylko,ze z maślanką)

Ja daję cały duży kefir i jest ok. Wczesniej dawałam mały, potem tak 3/4 dużego i tez mialam wrazenie, że jest ciasto suche, a jak zaczelam dawac cały duży w końcu ciasto jest idealnie wilgotne po upieczeniu ;)

a o jakich szkalnkach wogóle mówimy?... ja mam wysokie arcoroc. ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, bo przecież wszystko wtedy idzie tą szkalnką.

ja robiłam kefirowe kilka razy i zawsze wyszło. daję 3/4 dużego kefiru. Moje ciasto nie lało się, jak śmietana. Raczej konsystencją przypominało ciasto drożdżowe i musiałam je nakładać łyżką.
Ale ciasto było OK.

mamo_wiki, jak duże Ci wyrosło? na prostakątnej blasze piekłaś

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....