śmieci

Dowiedzialem się że ponoć każdy sam musi kupić kosz jeden to koszt ok 100zł a jest ich 5. Czy to prawda?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: śmieci

nie zakładaj kolejnego watku o smieciaCh i bzdur nie wypisuj
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

tak, to prawda
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jaka prawda
500 zł płacić za pojemniki.
Ludzie co wy za bzudry piszecie, pojemniki dostajecie za darmo.
Oj czytajcie deklarację
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Do ech! No właśnie czytajmy ze zrozumieniem
"Oświadczam,że zapoznałem się z Regulaminem utrzymania porządku i czystości na terenie Gminy Żukowo, oraz z Ustawą o utrzymaniu porządku i czystości w gminach, jestem świadomy, że moim obowiązkiem jest wyposażenie nieruchomości w pojemniki na zbieranie odpadów komunalnych (regulamin dostępny jest na stronie bip.zukowo.pl,Uchwała Rady Miejskiej Nr XXVII/279/2012 z dnia 7 grudnia 2012)"- cytat z deklaracji. No więc gdzie jest napisane że otrzymamy je za darmo????!!!!! Chyba nie rozumiem tego co czytam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzisiaj odbędzie się spotkanie z Burmistrzem w Banine - proszę bezwzględnie poruszyć ten temat!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też na to zwróciłem uwagę, czytając tę deklarację. Według mnie nikt tych pojemników nie zapewni i będzie interes życia dla firm takie pojemniki produkujących.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

hm..ciekawe
Do tej pory miałem od firmy SITA 2 pojemniki , niebieski na mokre i żółty na plastik, szkło i papier. Za darmo.
Kurcze chyba nie sądzi gmina ,że każdy wywali za przeproszeniem 5 stów na pojemniki.
To trzeba wyjasnic, macie rację coś tu nie haloo
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

... szanowni Państwo, zasadnicza sprawa jest taka, że to nie gmina sobie wymyśliła to zamieszanie ze śmieciami, tylko nasz wszechmogący ustawodawca. A w ustawie śmieciowej jest napisane, że obowiązek segregowania i zaopatrzenia się w pojemniki spoczywa po stronie dostarczającego, a nie odbierającego śmieci.
Gmina ma możliwość zasugerowania, a nie zmuszenia firmę startującą w przetargu do dostarczenia pojemników, lub worków.
Jaki będzie finał jeszcze nie wiadomo, ale prawdą jest, że w podstawowych założeniach ustawodawcy mamy te pojemniki lub worki zorganizować sobie sami.
Firma, które będzie obierała, może nam wydzierżawić, wynająć, lub sprzedać taki pojemnik. W praktyce te same zasady panowały do tej pory, tyle tylko, że rynek i konkurencja wymusiły na firmach odbierających odpady dostarczanie nieodpłatnie takich pojemników, ot i cała filozofia.
Na niekorzyść tej sytuacji przemawia fakt, że dzięki ustawie o organizowanym przez gminy przetargom, element konkurencji po ogłoszeniu wyników przetargu praktycznie zniknie, więc jedynym kryterium dla gminy będzie cena, która będzie odnoszona do tej obecnie ustalonej przez gminę. A więc, jeśli będzie dużo niższa, to w zasadzie jest pewne, że nie będzie obejmowała dostawy pojemników.
Mam nadzieję, że się mylę, bo też mi się nie uśmiecha zakup 5 pojemników, ale w tym przypadku akurat uważam, że pretensje w stosunku do gminy są nie uzasadnione i należy je kierować zdecydowanie na szczebel centralny - w kierunku naszego słońca peru i jego zegarmistrzów i tym podobnych.

a ja zgłosiłam nie segregację i będę mieć jeden pojemnik wywożony co 2 tyg, nie muszę się martwić ,że papier do tego a szkło do tamtego i wszystko za raptem 21 zł miesięcznie więcej, a cała ta ustawa to pic na wodę, śmieci jak się walały po lesie tak się będą walać i to ze zdwojoną siłą, bo jakoś ciężko mi uwierzyć ,że sąsiedzi poświęcą swój garaż lub ogródek na trzymanie 5 pojemników, albo co gorsza worków, są pojemniki do segregacji ustawione w wielu miejscach i syf wokół nich taki że strach a teraz te pojemniki znikną więc jestem więcej niż pewna, że syf będzie podrzucany gdzie popadnie. Za rok utoniemy w śmieciach, zresztą już jadąc chociażby ul. Lotniczą jedyne co się rzuca w oczy to śmieci -leżą przy drodze,wiszą na drzewach, fruwają z wiatrem, nawet na kablach wysokiego napięcia wisi para butów, po prostu SYF, a będzie jeszcze gorzej
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja tez wzielam nie segregowane moge miec 1,2,a nawet trzy i musza mi wszystko zabrac
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

chodzi mi o kubly

Czytaliście pismo z gminy, które dostaliście do skrzynek? Wydaje mi się, że nie, więc zacytuję: "Gmina Żukowo w przygotowanych materiałach do przetargu na odbiór i zagospodarowanie odpadów ujęła zapis, że odbierający odpady zobowiązabny jest do dostarczenia pojemników i worków na odpady właścicielom posesji, którzy będą tego wymagać'

Tak, zgadza się ale nie jest tam napisane, że bezpłatnie. Proszę sobie zajrzeć do specyfikacji ogłoszonego przez UG Żukowo przetargu tam jest wszystko napisane. Firma ma je nam dostarczyć ale forma zależy od firmy tzn. może to być np. użyczenie lub dzierżawa. Kwota przetargu nie obejmuje pojemników lecz sam wywóz,utylizację itp. śmieci.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlatego ja bede pakował wszystko w worki - mam n adzieje ze zwierzeta poropie... smieci po okolicy ale to aby to posprzatac spada na gmine i bede zapewniam ze bede dzwonic dzien w dzien jak jakies smieci beda za oknem latac.
To jedyna metoda na to szalenswto truc gminie co 5 minut i zaloze sie ze takie larum podniesione tylko przez niewielki procent mieszkancow naszej gmini odrazu zapewni darmowe pojemniki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadza się, że nie ma takiego zapisu i znając 'biznesowe' podejście władz gminy można różnych rzeczy się spodziewać, ale w tej chwili kubeł jest Twoją własnością, czy też masz go użyczonego? Ja nie kupowałem, bo dostarczyło mi BEZPŁATNIE SAPO.
@Pawel - a worki to za darmo masz? ;)

Inne tematy z forum

Fotowoltaika problem (47 odpowiedzi)

Witam mam instalacje od 2 lat z tego co widzę w słoneczny dzień invertery siadają bo są za...

Terma Sp. z o.o. (8 odpowiedzi)

Witam :) Przyjmę każdą opinię na temat pracy w Terma Sp. z o.o. (producent m.in grzejników) na...

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...