sprawdzony przepis na lasagne?

jak szukam w necie to sa jakies wymyslne z winem wiec wole nie ryzykowac i poprosic was o cos sprawdzonego niz wywalic caly obiad za okno :P Macie jakies?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sprawdzony przepis na lasagne?

ostatnio robiłam lasagne :) pierwszy raz użyłam makaronu-płatów ;) wcześniej robiłam ze zwykłego makaronu :]

w każdym razie do tego 3 sosy - szpinakowy, boloński, beszamelowy :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sprawdzony przepis na lasagne?

1. Płaty lasagne dobrze jest wcześniej troszkę wymoczyć w mleku
2. Beszamel: tyle samo masła i mąki (raczej sporo). Po rozpuszczeniu dolewamy małymi porcjami mleko, cały czas mieszając. Dolewamy tyle, żeby była konsystencja śmietany. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową.

Lasagne czerwona:
farsz jak do spaghetti bolognese - przesmażone mielone + pomidory z puszki + cebula, czosnek, bazylia, sól, pieprz (cayenne też nie zawadzi)

Lasagne zielona:
odsączony szpinak przesmażamy ze słodką śmietanką, żeby zgęstniał + sól, pieprz, czosnek

Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem. Na dno, troszkę beszamelu. Potem: płaty makaronu, beszamel, ser starty na wiórki, farsz. Druga warstwa identyczna. całość zamykamy makaronem przykrytym warstwą beszamelu i serem.
W wersji zielonej można obsypać z wierzchu niedużą ilością tartego pleśniaka (warto wcześniej go zamrozić - łatwiej się trze) - jeśli ktoś lubi.

Sprawdzone wielokrotnie !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sprawdzony przepis na lasagne?

Jeszcze mała uwaga: polecam mrożony szpinak w brykietach - po rozmrożeniu robią się szatkowane listki, a nie zielona breja jak w szpinaku paczkowanym.
Szpinak w brykietach jest w np. Tesco
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sprawdzony przepis na lasagne?

ja mam trochę prostszy ale bardziej czasochłonny, bo wszystkie płaty lasani podgotowuję, mielone smażę na odrobinie oleju czy oliwy doprawiam solą pieprzem przyprawą do grila i zalewam sosem knorr bolońskim wg przepisu na opakowaniu.
Potem do wytłuszczonej formy do pieczenia(ja masłem) kłade lasanię farsz, ser i tak aż się skończą składniki, na wierzch ser i do pieca na ok.20 minut.
jak ktos lubi można do farszu dorzucić pieczarki, warzywa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sprawdzony przepis na lasagne?

Ja polecam swieze makarony do lasagne mozna je kupic w almia lub piotr i paweł w lodowkach. Sa swietne bo nie trzeba ich podgotowywac ani moczyc a zapiekaja sie w kilka minut a sa naprawde o niebo lepsze w smaku niz te suszone.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sprawdzony przepis na lasagne?

Mielone miesko podsmazam z czosnkiem i cebulka, dodaje 2 kartoniki pomidorow w kostce i 2 sosy napoli knora rozrobione jak na opakowaniu, doprawiam sol, pieprz, bazylia, dusze razem ok 10 min. Drugi sos to beszamel. W naczyniu zaroodpornym wysmarowanym maslem na dno wylewam troszke beszamelu, ukladam platy makaronu lasagne najlepiej swiezego, na to sos bolones, delikatnie posypac starta mozarella( dobra jest ta z biedronki w kosteczkach) i tak ukladamy kilka warstw( makaron, sos bolones, beszamel, mozarella), na wierzchu sypiemy grubo mozarella i zapiekamy ok. 15 min az ser sie zezlloci. Jesli makaron jest zwykly suszony to zapiekamy przykryte folia aluminiowa ok. pol godziny, potem odkrywamy i zapiekamy jeszcze ok. 15 minutek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sprawdzony przepis na lasagne?

A czy ta lasagne wam sie nie rozpada jak kroicie? Bo mi sie zawsze rozpada.Chyba ze kroje jak jest zimna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sprawdzony przepis na lasagne?

Ja jak ugotuje sos bolonese to delikatnie go rozdrabniam blenderem, robi sie wtedy taki fajny gesty i jednolity i wydaje mi sie ze lepiej przylega do makaronu przez co sie mniej rozpada przy krojeniu. Wazne tez aby kazda warstwe przesypac mozarella, to skleja lasagne, no i wazny jest makaron, jak dla mnie najlepszy jest ten swiezy bo nie namaka sosami i kroi sie w ladne kostki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sprawdzony przepis na lasagne?

mamalanka staram się robić lasagne rano i później po prostu odgrzewam . Wtedy łatwo sie kroi jak nie jest takie mega gorące z pieca
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??