Re: sprawdzony przepis na lasagne?
1. Płaty lasagne dobrze jest wcześniej troszkę wymoczyć w mleku
2. Beszamel: tyle samo masła i mąki (raczej sporo). Po rozpuszczeniu dolewamy małymi porcjami mleko, cały czas mieszając. Dolewamy tyle, żeby była konsystencja śmietany. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową.
Lasagne czerwona:
farsz jak do spaghetti bolognese - przesmażone mielone + pomidory z puszki + cebula, czosnek, bazylia, sól, pieprz (cayenne też nie zawadzi)
Lasagne zielona:
odsączony szpinak przesmażamy ze słodką śmietanką, żeby zgęstniał + sól, pieprz, czosnek
Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem. Na dno, troszkę beszamelu. Potem: płaty makaronu, beszamel, ser starty na wiórki, farsz. Druga warstwa identyczna. całość zamykamy makaronem przykrytym warstwą beszamelu i serem.
W wersji zielonej można obsypać z wierzchu niedużą ilością tartego pleśniaka (warto wcześniej go zamrozić - łatwiej się trze) - jeśli ktoś lubi.
Sprawdzone wielokrotnie !
0
0